• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.06.2023

21:22

UBISTVO BOŠKA BUHE I DALJE BEZ EPILOGA:  Ne zna se ko je likvidirao policijskog generala,  "Makina grupa" ili "zemunci", niti ko je naručilac

informer.rs

Vesti

UBISTVO BOŠKA BUHE I DALJE BEZ EPILOGA: Ne zna se ko je likvidirao policijskog generala, "Makina grupa" ili "zemunci", niti ko je naručilac

Podeli vest

Boško Buha (42), general-major policije i pomoćnik načelnika Resora javne bezbednosti MUP Srbije, ubijen je u "sačekuši" pre 21 godinu u Beogradu. Na njega je na parkingu ispred hotela "Jugoslavija" u Novom Beogradu, prilikom ulaska u džip "nisan patrol" parkiran naspram ulaza u hotel, pucala iz neposredne blizine zvanično nepoznata osoba.

Za ovaj zločin svojevremeno je optužena "Makina grupa", koja je oslobođena optužbi, ali je ta presuda poništena. Do novog suđenja nikad nije došlo, jer je prvooptuženi Željko Maksimović Maka već više od dve decenije u bekstvu.

Foto: fotomontaža

Legija i Čeda Jovanović umešali prste u istragu

Ostalo je nejasno da li su članovi "Makine grupe" zaista odgovorni za ovo ubistvo ili je, umesto policijskog, to bilo još jedno "političko" rešavanje slučaja, kakvih je bilo sijaset unazad.

Četrdesetdvogodišnji general policije pogođen je sa više hitaca iz automatskog oružja i sa teškim ranama prevezen je u Urgentni centar, gde je kasnije podlegao povredama. Prethodno je bio na večeri sa prijateljima na splavu "Žabar", kod hotela "Jugoslavija", koji su napustili tog 10. juna 2002. godine oko 2.30 sati i krenuli ka parkingu kod službenog ulaza hotela. Tu su se i rastali. Buha je krenuo prema svom džipu, a prijatelji ka svom automobilu. 

Kad je otvorio vrata džipa, na Buhu su, po svemu sudeći, pucala dvojica napadača iz "kalašnjikova". Prvo se čuo jedan hitac, a potom dva rafala. Lekari su konstatovali da je general izrešetan sa najmanje sedam ili osam metaka, ispaljenih u grudi, a napadači su pucali sa samo pet do deset metara razdaljine.

Ubistvo Buhe izazvalo je nevericu među njegovim prijateljima. Kako su izjavili posle zločina, on je poslednjih meseci "bio marginalizovan u policiji", a uvereni su bili da je iza likvidacije stajala mafija.

Zamerio se raznim kriminalcima koje je hapsio

Niko, međutim, nije želeo da nagađa razlog zbog kojeg je ubijen. Njegove kolege istakle su da je tokom Buhinog "načelnikovanja" u beogradskoj policiji počeo obračun sa auto-mafijom, kao i da su mnogi od kriminalaca, pa i šefova tih grupa, uhapšeni, a pojedinci ubijeni u okršajima sa policijom.

Policija je u okolini hotela "Jugoslavija", kasnije u istrazi, otkrila da su te noći kad je ubijen Buha bazne stanice mobilnih telefona registrovale korišćenje specijalnih telefona u međusobnoj komunikaciji.

Ti telefonski brojevi su stavljeni na proveru i ustanovljeno je da su oni bili na vezi sa jednim brojem u Crnoj Gori. Kad je počelo prisluškivanje trećeg broja utvrđeno je da je njega koristio Željko Maksimović, čovek koji je bio poznat policijama Srbije i Crne Gore, ali i njihovim bezbednosnim službama.

Za zločin je potom osumnjičen i uhapšen 27. oktobra 2002. Nikola Maljković, sin žene koja je projektovala kuće Dušana Spasojevića i Mileta Lukovića u Šilerovoj 38. Međutim, pažnja je potom usmerena na "Makinu grupu".

Pored Maljkovića, uhapšeni su kao saučesnici Dragan Jakšić Karlos, Dragan Ilić Limar i Dragan Alijević, dok je sam Maka bio u Crnoj Gori i za njim je raspisana poternica. Policija je iznela podatke kako je ova grupa navodno planirala veći broj atentata i otmica, i to uglavnom na političare.

Organizovano je suđenje u odsustvu Make, ali su na kraju i on i ostali optuženi oslobođeni 18. novembra 2004. godine zbog nedostatka dokaza. Nejasan je motiv "Makine grupe" za ovaj atentat jer "destabilizacija države", koja je navedena kao razlog, zvuči neubedljivo. A ukoliko su oni zaista počinioci, onda je pitanje ko je bio naručilac.

Političar Čedomir Jovanović bio je uključen u fingiranu istragu protiv "Makine grupe", a cilj je bio da se zaštite Milorad Ulemek Legija i "zemunski klan" koji su, prema priznanjima pojedinih pripadnika klana, i ubili Buhu.

Foto: Informer DN

Sretko Kalinić tvrdi da su ubice generala braća Simović

Ovo je rekao sam Legija kao svedok pred Specijalnim sudom, a istu tezu izneo je u svojoj knjizi "Moja borba s mafijom" i Dušan Mihajlović, bivši ministar policije. U belešci MUP-a, posle devet godina od ovog zločina, kao ubice navedeni su Sretko Kalinić i Mile Luković Kum.

Sretko Kalinić tvrdi u knjizi da su egzekutori braća Simović

Međutim, Kalinić je u svojoj nedavno objavljenoj knjizi "Ko je ko u zemunskom klanu" napisao da su braća Miloš i Aleksandar Simović ubili Buhu! Takođe je naveo da su Simovići zatim oteli Dragana Ilića Limara i mučili ga sve dok mu nisu iznudili priznanje da su on i Maka likvidirali generala.

Braća su, navodno, uspeli da ubede čak i Legiju da iza Buhinog ubistva stoji "Makina grupa", jer je Ulemek voleo Buhu i sugurno bi se osvetio Milošu i Aleksandru da je znao da oni stoje iza zločina.

Kalinić, koji služi 40-godišnju robiju u zatvoru Zabela, tvrdi u knjizi i da su Simovići pet meseci posle likvidacije Buhe ubili još dva poznata i cenjena policajca, Nenada Batočanina iz Beograda i Željka Škrbu iz Republike Srpske. Tadašnji ministar policije Mihajlović izjavio je da je likvidacija ove dvojice policajaca "osveta za rasvetljavanje Buhinog ubistva".  


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija