• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

09.06.2024

19:46

Počinje suđenje ovoj kriminalnoj grupi! Poznato ko im je vođa, a glavni posao krijumčarenje kokaina

Printscreen MUP Srbije

Vesti

Počinje suđenje ovoj kriminalnoj grupi! Poznato ko im je vođa, a glavni posao krijumčarenje kokaina

Podeli vest

Suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi (OKG) čiji je organizator bio Miroslav Starčević zvani Mića Crnogorac, a koja je bila ogranak Balkanskog kartela, počinje u ponedeljak, 10. juna u zgradi Specijalnog suda u Beogradu kada će se održati pripremno ročište.

Ovoj kriminalnoj grupi se sudi zbog šverca narkotika iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije, a pripremna ročišta su zakazana i za utorak, 11. juna i sredu, 12. juna.

Prema naredbi za sprovođenje istrage Javnog tužilaštva za organizovani kriminal, Miroslavu Starčeviću se na teret stavlja da je osumnjičen da je organizator kriminalne grupe, kao i neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

 

Foto: Informer

Zoran Jakšić

 

Osim Starčevića, uhapšeni Mladen Lazarević se sumnjiči da je jedan od vođa kriminalne grupe.

Tokom hapšenja osumnjičenih, izuzev Starčevića i Lazarevića, uhapšeni su i Miloš Jovanović, Dragan Đorđević, Milan Mitić, Dragan Nikolić, Ivan Cvetković, Radisav Radović, Gligorije Peljević, Miloš Radisavljević, Mirko Pavlović, Vladan Saldu i Ljubiša Lindo. Njima se, naredbom o sprovođenju istrage, na teret stavlja krivično delo - neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga.

 

Foto: prinstscreen/Heute

Paketi kokaina/Ilustracija

 

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal je ranije saopštilo da je naredbom o sprovođenju istrage obuhvaćeno još sedam osoba koje nisu uhapšene.

Među njima je i Zoran Jakšić koji se nalazi u zatvoru u Peru, Denis Mihajlović koji je u pritvoru po rešenju Kraljevine Holandije i Aleksandar Ilić koji je u pritvoru po drugom osnovu u Nišu.

Četiri osobe su u bekstvu.

Na saslušanju je 11 osumnjičenih iskoristilo zakonsko pravo da se brani ćutanjem, a odbranu su izneli Ljubiša Lindo i Radisav Radović koji su negirali krivicu.

Šverc droge

Ova organizovana kriminalna grupa koja je imala 20 članova sumnjiči se da je umešana u međunarodnu trgovinu narkoticima.

Naime, kako smo ranije pisali, organizatori i pripadnici ove organizovane kriminalne grupe se sumnjiče da su tokom 2020. godine učestvovali u nabavci i transportu više od šest tona kokaina iz Južne Amerike ka zemljama Zapadne Evrope i Republike Srbije.

U toku predistražnog postupka prikupljeni su dokazi koji se odnose na korišćenje Skaj aplikacije putem međunarodne pravne pomoći kao i dokazi koji se odnose na predmetne zaplene od drugih država, pre svega, Republike Francuske.

Debeli dosijei - ko je ko?

Miroslav Starčević - osumnjičen je da je organizator ove kriminalne grupe, te da je blizak pripadnicima organizovane kriminalne grupe Amerika kao i škaljarskom kriminalnom klanu. Osim toga, on se sumnjiči da je organizator još jedne kriminalne grupe koja ima još sedam članova, a koja se sumnjiči da je od 12. februara 2020. godine do 16. marta 2020. godine na teritoriji Albanije i Srbije, kupovala, prenosila, posredovala u kupovini i prodajne droge - marihuana.

 

Foto: MUP Srbije

Zaplena novca/Ilustracija

 

Mladen Lazarević - osumnjičen je da je bio jedan od vođa ove organizovane kriminalne grupe. Ranije, navodno je bio pripadnik Pink Pantera. Njegovo ime se pominjalo i na suđenju klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Lazarević je kum Milana Ljepoje za čije ubistvo se sudi Belivukovom i Miljkovićevom klanu. Ranije, Lazarević se sumnjičio da je učestvovao u filmskoj pljački zlatare u Dubaiju koju je predvodio Ljepoja. Na meti se Lazarević našao 2013. godine kada mu je postavljen eksploziv ispod vozila.

Dragan Đorđević zvani Gaga - navodno je bio uhapšen nakon pljačke Pink Pantera u Dubaiju 2008. godine.

Gligorije Peljević - uhapšen je 2015. godine u Madridu kada je zaplenjeno 3.5 tone kokaina.

Radisav Radović - ranjen je 2016. godine u pucnjavi u blizini restorana "Šeher" na Dedinju. Tada se pisalo da potiče iz Crne Gore, da ima kriminalni dosije i da je i toga bio ranjen u Belgiji. Sumnja se da iza neuspele likvidacije na Dedinju stoji jedan od klanova iz Crne Gore.

Ljubiša Lindo zvani Čombe - važio je za organizatora kriminalne grupe koja je imala najveću fabriku za proizvodnju sintetičnih droga u Evropu. Uhapšen je 2013. godine na graničnom prelazu Gradina pri pokušaju bekstva iz Srbije u Bugarsku. Uhapšen je i 2003. godine kada je pronađena droga i supstance za njeno pravljenje u fabrici i laboratorijama u Novoj i Staroj Pazovi i Šimanovcima. Vrednost zaplenjene robe procenjena je na 50 miliona evra. Lindo je važio i za člana grupe Milana Zarubice, lekara iz Zemuna koji je postao kralj sintetičkih droga, piše Blic.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija