• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Blic.rs

10.06.2024

09:28

Ovo su muškarci koji će robijati do kraja života: Odgovaraju za monstruozne zločine

Društvene mreže printscreen

Vesti

Ovo su muškarci koji će robijati do kraja života: Odgovaraju za monstruozne zločine

Podeli vest

Apelacioni sud u Nišu pravosnažno je osudio Sašu Ilića (47) iz Jarsenova kod Leskovca na doživotnu kaznu zatvora zbog ubistva nevenčane supruge Gordane D. (56). Ovaj sud preinačio je presudu leskovačkog Višeg suda kojom je Ilić osuđen na 20 godina i time upisao 12. doživotnu kaznu zatvora koja je izrečena u Srbiji od 2019. godine.

Izmenom Krivičnog zakonika svakom ko ubije dete ili trudnu ženu preti kazna doživotnog zatvora bez uslovnog otpusta. Takođe, ista kazna preti i svakome ko obljubi dete koje od posledica tog zločina podlegne povredama.

Pored njih, na doživotni zatvor mogu da budu osuđeni i oni koji tokom pljačke ili razbojništva ubiju, ali i oni koji ubiju vojno lice, tužioca, sudiju ili policajca zbog posla koji obavljaju.

Takođe, doživotni zatvor preti i onome ko ubije člana porodice kojeg je pre toga zlostavljao.

Foto: Foto: Shutterstock

 

 

Od 2019. godine do sada je osuđeno ukupno 12 osoba na doživotni zatvor, a Ilić je poslednji u nizu. Većinu ovih zločinaca povezuje jedna stvar - porodično nasilje.

Saša Ilić zvani Kapetan - prijavljivan više puta i osuđivan 

Saša Ilić (46) zvani Kapetan, ubio je vanbračnu partnerku Gordanu Durković (56) 21. aprila 2023. godine u večernjim satima, u stanju teške alkoholisanosti. Kako su pričale komšije, Saša je bio poznat u selu kao Kapetan, a više vremena je proveo u zatvoru nego na slobodi. 

Kako je za medije ranije rekao Predrag Momčilović iz Centra za socijalni rad u Leskovcu, Gorana je Ilića prijavila tri ili četiri puta za nasilje, ali kad god bi postupak bio pokrenut, ona bi odustala. 

Apelacioni sud je prilikom donošenja odluke imao uvid da se radi o osobi koja je više puta osuđivana za nasilje u porodici kao i način, upornost i bezobzirnost koju je ispoljavao prilikom izvršenja krivičnog dela.

Foto: facebook.com

Gordana Durković

 

Zbog toga, Sud je preinačio odluku leskovačkog Višeg suda kojom je bio osuđen na 20 godina i Ilića poslao na doživotnu robiju.

Bojan Jovičić - ubio poznanika za 45.000 evra

Bojan Jovičić (43) iz Novog Sada, osuđen je na doživotnu robiju zbog teškog ubistva na svirep način i iz koristoljublja.

Foto: Printscreen

Gordana Durković

On je ubio svog sugrađanina, Jovana Janićijevića (46), 24. januara 2023. godine u novosadskom naselju Adice. Jovičić je u iznajmljenom automobilu došao u Ulicu Nova u Adicama, nakon što se prethodno sa žrtvom dogovorio da se sastanu. Janićijeviću je naneo 11 ubodnih i 26 reznih rana, a napad je trajao pet minuta. Žrtva je preminula usled krvarenja. Nakon toga, Jovičić je od žrtve uzeo 45.000 evra, presvukao se i napustio Srbiju.

Miroslav Marković - imao zabranu prilaska, pucao ženi u leđa

Miroslav Marković (55) je prvostepenom presudom osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva bivše partnerke Sanje Manoilov (47) u centru Pirota.

Foto: Informer

 

Sanja je ubijena nasred ulice u centru grada dok je brala voće. Miroslav, koji je imao zabranu prilaska i komuniciranja sa žrtvom, prišao joj je sa leđa i upucao je. Kako su mediji pisali, ona se više od godinu dana borila da pobegne od nasilnika.

Miloš Nikolić - krvnički pretukao dete do smrti

Miloš Nikolić iz Zaječara osuđen je za ubistvo devojčice Petre Vladulović. Veštačenje je utvrdilo da je devojčicu, sa 1.63 promila alkohola u krvi, više puta udario po glavi i telu. Ona je sa teškim povredama prevezena u Zdravstveni centar u Zaječaru gde je preminula.

Foto: printscreen facebook/Milođ Nikolić

 

Uhapšena je i Petrina majka, Jelena Todorovska, koja je znala da njen vanbračni suprug tuče devojčicu, ali to nije prijavila policiji. Njoj se na teret stavljalo krivično delo - zanemarivanje i zapuštanje maloletnog lica.

Kapetan Vojske Srbije - S.S. - silovao svoju maloletnu ćerku 

Na doživotnu kaznu zatvora, Viši sud u Leskovcu je poslao i kapetana Vojske Srbije, S. S. zbog silovanja svoje maloletne ćerke u periodu od novembra 2019. do maja 2022. godine.

Prilikom odlučivanja o vrsti i meri kazne, Sud je imao uvid u brojne otežavajuće okolnosti koje se odnose na način i vreme izvršenja krivičnog dela, ličnost optuženog, odsustvo empatije, kao i težinu posledica krivičnog dela, nalazeći da ne postoje olakšavajuće okolnosti.

Goran Džonić - ubio rođake pa njihova tela spalio 

Penzionisani vatrogasac Goran Džonić je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva svojih rođaka, tročlane porodice Đokić iz Aleksinca - Gorana (57), Gordane (56) i njihove ćerke Lidije (25) koje se dogodilo 26. septembra 2021. godine.

Foto: informer/printscreen

 

Džonić je, nakon izrečene presude izustio samo jedno pitanje: "Zašto?"

Dejan Pavlović - izbo nožem ženu i povredio ćerku 

Dejan Pavlović (46) iz Vranja je osuđen na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva supruge Slavice. On je žrtvu usmrtio 2023. godine nakon rasprave.

Foto: S. Tasić/Dejan Pavlović

 

Povrede joj je naneo nožem u predelu stomaka, a povredio je i ćerku (12) koja je pokušala da obrani majku.

Novosađanin M. J. 

Novosađanin M. J. (84) osuđen je na doživotni zatvor zbog obljube deteta. On je 7. maja 2020. godine u Novom Sadu silom i pretnjom prinudio dete rođeno 2012. godine da ga oralno zadovolji. Dečaku je pretio da će ga baciti u Dunav.
Okrivljeni je na izricanje presude doveden iz Okružnog zatvora na Klisi u invalidskim kolicima, u kojima je uveden i u sudnicu. Međutim, odlukom Apelacionog suda njemu je preinačena kazna zatvora na 20 godina robije.

Virdžinel J.- u krevetu nožem izbo staricu 

Virdžinel J. (37) osuđen je na kaznu doživotnog zatvora zbog ubistva žene R. K. (87) u Požarevcu. On je u toku noći 4. i 5. januara 2023. godine, provalio u kuću žene gde ju je zatekao kako leži u krevetu.

Tada joj je pretio da će je ubiti nožem za klanje svinje ako ne bude dozvolila da ima odnos sa njom. Kako je video da neće uspeti u svojoj nameri, on je ženu ubo nožem. Nakon ubistva, nameravao je da pobegne u Rumuniju, ali je uhapšen u okolini Vršca.

Radomir Blagojević- polio ženu benzinom i zapalio je 

Radomir Blagojević (53) osuđen je na doživotnu robiju jer je suprugu Zoricu Kalinić (66) 13. jula 2020. godine zapalio živu. Blagojević je žrtvu sačekao u zgradi u kojoj je stanovala, prišao joj je i polio benzinom iz kanistera koji je unapred pripremio, a potom je zapalio.

Foto: printscreen facebook

 

Zorica Kalinić je preminula nakon dva dana od posledica povreda.
Mesec dana pred ubistvo, Blagojević je silovao ženu R. N., koju je optužio da laže i rekao da bi "više voleo da je ona na Zoričinom mestu".

Dejan Dabović - izmasakrirao devojku jer je raskinula sa njim

Dejan Dabović je osuđen na kaznu doživotnog zatvora jer je u decembru 2019. godine ubio devojku Dušanku Jocović u Novom Sadu.

Foto: Informer

 

On je svoju žrtvu ubio nakon što je raskinula dugogodišnju emotivnu vezi. Dabović je iz Herceg Novog možda će izbeći da do kraja života ostane iza rešetaka, jer mu je izručenjem u Crnu Goru, gde će robijati, ova kazna smanjena na 40 godina zatvora kolika je maksimalna kazna u toj zemlji.

Ninoslav Jovanović (Malčanski berberin) - preminuo u zatvoru  

Prva kazna doživotnog zatvora izrečena je u julu 2021. godine kada je Apelacioni sud u Nišu pravosnažno osudio Ninoslava Jovanovića (48), poznatijeg kao Malčanski berberin, za otmicu i produženo krivično delo - silovanje.

Foto: D.K.

 

Njegova žrtva bila je devojčica (12), a ovaj slučaj je celu Srbiju podigao na noge u periodu od 20. decembra kada je devojčica nestala pa sve do 5. januara dok nije uhapšen. On je preminuo u zatvoru 7. jula 2022. godine tokom izdržavanja robije. Njemu je iznenadno pozlilo.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću
Politika

Oglasio se Lajčak: Nadamo se da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak istakao je, sumirajući utiske od prethodne nedelje kada je boravio u poseti Srbiji i Kosovu, da je sve spremno za današnju novu rundu dijaloga na visokom nivou u Briselu i izrazio nadu da će dvojica lidera doći sa vizijom i političkom hrabrošću koja je potrebna da se dve strane približe njihovoj evropskoj budućnosti.

26.06.2024

09:44

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija