• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.06.2024

15:20

"Radimo sa FBI i španskom policijom u slučaju ubistva Ane Knežević"! Tužilac Nenad Stefanović otkriva i dokle je stigla istraga za ubistvo MMA borca...

Tanjug

Vesti

"Radimo sa FBI i španskom policijom u slučaju ubistva Ane Knežević"! Tužilac Nenad Stefanović otkriva i dokle je stigla istraga za ubistvo MMA borca...

Podeli vest

Više javno tužilaštvo u Beogradu sarađuje sa Nacionalnom policijom Španije i američkim Federalnim istražnim biroom (FBI) u slučaju američke državljanke Ane Knežević, za koju se veruje da je najpre oteta, a potom ubijena, rekao je danas glavni javni tužilac VJT Nenad Stefanović.

On je rekao da to tužilaštvo postupa po zamolnicama Vlade SAD i Kraljevine Španije koje vode istrage o ubistvu Ane Knežević, protiv njenog supruga Davida Kneževića.

Stefanović je objasnio da VJT u Beogradu zajedno sa pripadnicima MUP Srbije, u skladu za Zakonom o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, kao i kolegama iz Španije i SAD prikuplja neophodne dokaze protiv osumnjičenog, koji bi mogli da rasvetle slučaj nestale žene.

Foto: Društvene mreže

Za nestanak Ane Knežević je osumnjićne njen bivši suprug

- U Beogradu su do sada već obavljeni pretresi prostorija, ispitano je više svedoka, među kojima su i roditelji osumnjičenog, zatim lica iz rentakar agencije iz koje je Knežević iznajmio automobil kojim se, kako se sumnja, odvezao do Španije. Takođe su prikupljeni dokazi o njegovom kretanju i telefonskim komunikacijama, koji će biti prosleđeni kolegama iz inostranstva - rekao je on.

Stefanović je, govoreći o sporazumu sa Nikolom Bajićem u slučaju tzv. prve otmice "zemunskog klana" od pre 27 godina, rekao da nikada nikom više ne bi smelo da se dogodi da toliko čeka na istinu i pravdu.

- U sistemu bezbednosti, policajci koji zloupotrebom službenih ovlašćenja maltretiraju građane i čine krivična dela, neće biti tolerisani, jer sistem pre svega, ima za cilj zaštitu građana od svih oblika kriminala, nasilja i korupcije - rekao je on.

Foto: Privatna arhiva

Novak Stevanić se ubio nakon što su ga oteli "zemunci"

Dodao je da, kada je reč o samom ovom postupku, posle ovog priznanja, koje je eliminisalo sve nedoumice, očekuje da svi okrivljeni budu oglašeni krivim i osuđeni na kazne propisane zakonom.

Stefanović je naglasio i da se u dosadašnjoj praksi krivično delo trgovina ljudima koje je specifično, pokazalo kao problematično za dokazivanje, s obzirom na to da žrtve mahom promene iskaze tokom istrage, odnosno počnu da tvrde kako nisu bile seksualno eksploatisane, već da su sve radile dobrovoljno.

To je, kako je dodao, slučaj i sa postupkom protiv braće Uroša i Miloša Panića protiv kojih je nedavno podignuta optužnica zbog posredovanja u vršenju prostitucije, a koji je rezultirao optuženjem za lakše krivično delo posredovanje u vršenju prostitucije, koje je u nadležnosti osnovnog javnog tužilaštva, odnosno suda.

- Zbog toga smatram da je neophodno sistemski raditi na podršci žrtvama od otkrivanja krivičnog dela do sudskog epiloga - rekao je Stefanović.

Foto: Instagram

Braća Panić su optužena za posredovanje u prostituciji

On je govoreći o slučaju Ribnikar, rekao da je taj postupak zatvoren za javnost zbog zaštite interesa maloletnih lica i da zbog toga ne može da govori o onome što se dešava u sudnici.

- Međutim, imajući u vidu sve dokaze koje je tužilaštvo prikupilo i koje će predstaviti na glavnom pretresu, očekujem da svi okrivljeni budu oglašeni krivim i osuđeni u skladu sa zakonom - kazao je glavni tužilac VJT.

Na pitanje dokle se stiglo u istrazi protiv osumnjičenih za teško ubistvo osuđenika u zatvoru u Padinskoj skeli, Stefanović je rekao da je to složeni događaj i da će u narednom periodu biti procesuirani svi koji su svojim činjenjem, odnosno nečinjenjem doprineli da dođe do tog tragičnog događaja, naglašavajući da tu pre svega misli na određene zaposlene u zatvoru.

Završena istraga u slučaju milionske prevare u EPS

Govoreći o ubistvu MMA borca Stefana Savića, Stefanović je kazao da što se tiče postupanja tužilaštva istraga je privedena kraju i da se sada čekaju nalazi i mišljenja naloženih veštačenja i postupanje crnogorskih pravosudnih organa po zamolnici za ispitivanje jednog svedoka, a da će nakon okončanja svih radnji u okviru istrage biti odlučeno da li će osumnjičeni biti optuženi u odsustvu.

Foto: Instagram/MMA savez Srbije

Ubicama Stefana Savića sudiće u odsustvu

Stefanović je rekao i da nije u mogućnosti da komentariše nedavno ubistvo u Beogradu brata potpredsednika Vlade Federacije BiH Đorđa Mijatovića za koje su osumnjičeni dečaci od 15 i 16 godina, jer kako naglašava taj postupak je zavoren za javnost u skladu sa Zakonom o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnika.

On je naveo i da kada je reč o predmetu poznatom kao "Banjska" , rekao da VJT u Beogradu u ovoj istrazi sarađuje sa MUP, Upravom carina i drugim državnim organima Srbije, i da se u cilju utvrđivanja kompletnog činjeničnog stanja preko Ministarstva pravde obratilo EULEX-u.

- Od Misije EU zadužene za vladavinu prava na KIM zatražena je dokumentacija koja se tiče kritičnog događaja od 24. septembra 2023. u mestu Banjska. Dokumentacija do danas nije dostavljena - rekao je Stefanović.

Stefanović je naglasio i da je istraga u slučaju milionske prevare u EPS-u završena i da je u toku izrada optužnice.

On je dodao i da su u toku 2023. godine pred Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije VJT u Beogradu pokrenuti krivični postupci protiv 101 osumnjičenog zbog krivičnog dela Pranje novca u ukupnom iznosu od oko 1,5 milijardi dinara i da je najveći broj njih optužen tokom 2023. i u 2024. godini.

Paralelno je procesuirano 12 poreskih inspektora koji su zloupotrebom svojih službenih ovlašćenja tim licima omogućavali da izbegnu poreske obaveze, a potom novac na različite načine plasiraju u legalne tokove", zaključio je Stefanović, piše Blic.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga
Politika

Važni sastanci za Srbiju! Predsednik Vučić sutra u Briselu sa zvanilnicima EU i na novoj rundi dijaloga

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boraviće sutra u jednodnevnoj radnoj poseti Briselu, tokom koje će se odvojeno sastati sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom, evropskim komesarom za susedsku politiku i proširenje Oliverom Varheljijem i generalnim direktorom Direktorijata Evropske komisije za susedstvo i pregovore o proširenju Gertom Janom Kopmanom.

25.06.2024

20:34

TV

JOŠ TV VESTI

Sport

Planeta

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!
Vojske čekaju komandu

Sve je spremno za finale! Počinju glavne bitke ruske letnje kampanje u Ukrajini, Sirski spremio 40 hiljada vojnika za kontraudar!

Rusija je za manje od 20 sati vratila kijevskom režimu milo za drago za raketni udar po glavnoj plaži Sevastopolja. Ali, kao i dosad: ne civilima i civilnim objektima. Krstarećim raketama „Kalibar" lansiranim iz Azovskog mora, razorila je skladište fabrike kranova na periferiji Odese koje je služilo kao punkt prijema i raspodele zapadnih raketa i artiljerijskih projektila.

25.06.2024

21:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija