• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Telegraf.rs

21.09.2024

09:07

Granata iz Prvog svetskog rata još kod Skupštine: Iako zarđala, unutra je nova, demineri imaju pune ruke posla

Informer

Vesti

Granata iz Prvog svetskog rata još kod Skupštine: Iako zarđala, unutra je nova, demineri imaju pune ruke posla

Podeli vest

Granata koja je pronađena na gradilištu pored Skupštine Srbije teška je skoro 300 kilograma i još je tamo. Pretpostavlja se da je iz Prvog svetskog rata. Kada će biti demontirana još nije poznato. Bojan Glamočlija iz Centra za razminiranje rekao je za RTS da neće biti jednostavno demontirati granatu, ali da treba verovati deminerima.

U blizini granate, koja je zatrpana peskom, parkiran je beli policijski kamionet, tamo su bageri, velika dizalica je zaustavljena, a radovi obustavljeni. Tek poneki radoznali prolaznik virio je kroz ogradu gradilišta.

Stručni timovi će specijalnim uređajima snimiti teren i utvrditi kako će granata biti deaktivirana.

Dr Vladimir Jakovljević sa Fakulteta bezbednosti Univerziteta u Beogradu rekao je da deaktiviranje podrazumeva skidanje upaljača ako je to moguće, ili bušenje i vađenje eksploziva na licu mesta.

- Ukoliko to nije moguće, onda se prelazi na uništavanje. Vrši se takođe na dva načina: ili na licu mesta, ili podizanjem i izvlačenjem tog neeksplodiranog ubojnog sredstva i odnošenjem na poligone koji su namenjeni za uništavanje neeksplodiranih ubojnih sredstava - rekao je Jakovljević.

Foto: Informer

 

Granata se prevozi specijalnim vozilom i mora da bude obložena rastresitim materijalom kako bi se vibracije svele na minimum. Obavezna je pratnja, a često se i saobraćaj zaustavlja. Ukoliko je sve to nebezbedno, granata se deaktivira tamo gde je pronađena.

- To podrazumeva širu zonu bezbednosti, koja je neophodna, da se stanovništvo o tome obavesti na vreme, da se evakuiše određeni deo ili određena zona koja predstavlja opasnost ako dođe do eksplozije, zatim se vrši oblaganje ili zatrpavanje neeksplodiranog ubojnog sredstva rastresitim materijalom da ne bi bilo oštećenja objekata, ugrožavanja života ljudi, prolaznika - kaže Vladimir Jakovljević.

Prema prvim informacijama, granata u Vlajkovićevoj je artiljerijska, korišćena je tokom Prvog svetskog rata, prilikom opsade Beograda. Dugačka je više od jednog metra i teška skoro 300 kilograma.

- Ovde se očigledno po kalibru, po veličini zrna, po obimu, može pretpostaviti da se radi o ogromnom kalibru koji je imala nemačka vojska pod Fon Makenzenom, njihovim generalom koji je došao da bukvalno sravni Beograd onako nemilice. I naravno, uništen je ceo potez, sve dole od Dunavskog keja do Skupštine, kojoj su tad tek postavljeni temelji, ali njihova meta je bio dvor, kao i prethodne jeseni za Austrougare - rekao je istoričar Nebojša Jovanović.

Foto: Informer

 

Burna je istorija Beograda pa zaostala neeksplodirana ubojna sredstva nisu retkost. Samo u toku prošle godine u Beogradu ih je otkriveno nekoliko, na Čukarici tenkovska granata, u Volginoj na Zvezdari minobacačka.

"Neće biti jednostavno demontirati granatu"

Bojan Glamočlija iz Centra za razminiranje rekao je, gostujući u "Beogradskoj hronici", da neće biti jednostavno demontirati granatu u centru Beograda kod Skupštine.

- Nije jednostavno, svaki eksplozivni ostatak iz rata je veliki problem. Imamo iskusne deminere u Sektoru za varedne situacije, s kojima sarađujemo na raznim projektima. Verujemo u njihovo iskustvo, u ovakvim situacijama morate da verujete demineru i njegovoj proceni - kaže Glamočlija.

Prema njegovim rečima, eksplozivni ostaci iz rata su moćni iako deluju spolja da su zarđali, stari. Te bombe su, po međunarodnim standardima, trajne bombe, nemaju rok trajanja, unutra su potpuno nove.

Govoreći o eventualnoj evakuaciji okolnih ulica, Glamočlija kaže da će MUP sve proceniti. U zavisnosti od deminera i organizacije, izvršiće se procena i doneti odluka.

Odgovarajući na pitanje na koliko mesta ima zaostalih mina iz ratova, Glamočlija napominje da je na potezu od Železničke stanice ka Banovom brdu najviše bilo pronalazaka iz Prvog i Drugog svetskog rata.

- Po nekim stndardima, od 10 do 30 procenta svih bombi, svega što se ispali i baci neće eksplodirati, ostaje u zemlji. Da biste to očistili nakon svakog sukoba, sistematski treba čistiti, to košta i veliki je napor i traži mnogo deminera. Ove probleme imaju i ostale zemlje u svetu - rekao je Glamočlija.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dušan

pre 4 dana

Pa ako je tu od prvog svetskog rata, što paniče?! Ne treba da je diraju! Izbetoniraju oko nje, i naprave iznad neku skulpturu i napišu: "Ne dirati ispod je poveća bomba"! Kad do sad nije eksplodirala, neće ni od sad! Trebali su je jednostavno zatrpati kako je bila, da nikoni ne zna!

sledeća vest

Vesti

TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)
Live TV

Ukrajina će biti dužnik Zapada godinama nakon rata! "Dušebrižnici" daju svoj krš od oružja koji će kasnije višestruko naplatiti! (VIDEO)

Zelenski je rekao da smo sve bliži kraju rata, da smo bliži nego što mislimo. Zapad svesrdno pomaže Ukrajinu, svestan ogromne zarade od ovog sukoba. O ratu u Ukrajini, ali i mogućnostima proširenja sukoba u emisiji "Info jutro" govorili su Slobodan Dimitrijević iz Srpsko-ruskog pokreta i pukovnik prof. dr Velibor Stević.

26.09.2024

13:08

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)
Live TV

U slučaju ubistva Danke Ilić sve je više čudnih okolnosti! Optužnica je podignuta, ali da li ima dovoljno dokaza za osudu? (VIDEO)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru podiglo je optužnicu protiv dvojice muškaraca za teško ubistvo devojčice Danke Ilić. Ivana Ilić, majka devojčice, rekla je da veruje da su tužilaštvo i politicija radili svoj posao kako treba. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su naordni poslanik i privatni detektiv Uglješa Grgur i advokat Nemanja Todorović.

26.09.2024

12:35

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)
Live TV

Andreju Vučiću prekipelo, pa presavio tabak! Brat predsednika Srbije podneo tužbu protiv Šolakovih medija! (VIDEO)

U Višem sudu u Beogradu održano je ročište po tužbi brata predsednika Vučića, Andreja Vučića, protiv medija Junajteg grupe u vlasništvu Dragana Šolaka. Povod za tužbu je kolumna na portalu Nove S. U pomenutoj kolumni spomenuto je da je Andrej Vučić "proslavio prvu milijardu", a autorka se poziva na kriminalni klan blizak bivšem predsedniku Crne Gore Milu Đukanoviću. Andrej Vučić rekao je da će, ako presuda bude u njegovu korist, novac koji dobije dati u humanitarne svrhe. Na ovu temu u "Info jutru" govorila je Nevena Đurić, potpredsednica Glavnog odbora SNS-a Nevena Đurić.

26.09.2024

10:21

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)
Live TV

Bajden vređao Slobodana Miloševića, ali i ceo srpski narod! Odlazeći predsednik optužio Srbe za sopstvene zločine! (VIDEO)

Milošević je kriv za rat u Bosni tokom devedesetih godina- rekao je Džozef Bajden, zaboravljajući svoju odgovornost za te iste ratove. Za svoj zločin, Bajden nikada nije odgovarao. U tom obraćanju spomenuo je i rat u Ukrajini ističući da Amerika ne sme da napusti Ukrajinu u ratu sa Rusijom. O porukama koje predsednik Srbije poslao u Njujorku, u emsiji "Info jutro" govorili su narodna poslanica Danijela Vujičić i Bratislav Jugović, član GO SNS.

26.09.2024

09:40

Sport

Planeta

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!
Srbija

Kasandra, dođi, čekamo te! Kučevo na nogama!

- Naravno da bismo voleli da Kasandra dođe da nas poseti! Pa mi je volimo najviše u Srbiji! Meštani Kučeva s oduševljenjem su dočekali vest da je glumica Koraima Tores, koju su zavoleli krajem 90-ih kao Kasandru, stigla u Beograd.

26.09.2024

19:30