• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Vistazo, Extra.ec

06.10.2024

11:36

Uhapšen ključni diler  "Balkanskog kartela": Litvanac povezan sa krijumčarenjem kokaina u Evropu pao u Kolumbiji

Printscreen /Eextra.ec

Vesti

Uhapšen ključni diler "Balkanskog kartela": Litvanac povezan sa krijumčarenjem kokaina u Evropu pao u Kolumbiji

Podeli vest

U Kolumbiji je uhapšen Litvanac Virginijus L., koji je ključni član kriminalne organizacije koja se bavi krijumčarenjem kokaina iz Južene Amerike u Evropu!

Kako navode lokalni mediji, sumnja se da je Virginijus L.,  povezan sa "Balkanskim kartelom" i ključni igrač u trgovini kokainom iz Južne Amerike u Evropu, kao i da j uhapšen u subotu u Bogoti, u Kolumbiji.

Prema informacijama iz Nacionalne centralne kancelarije (OCN) Interpol Kolumbije, on je imao rezervisan let za Gvajakil.

Kolumbijske vlasti su saopštile da uhapšeni pripada organizaciji koja se bavi trgovinom kokainom i njegovom isporukom iz Južne Amerike u Evropu . Za njim traga 195 zemalja širom sveta zbog zločina povezanih sa trgovinom drogom, zbog čega je na crvenoj Interpolovoj poternici. 

Potpukovnik Gonzalo Kordoba Kamačo, šef OCN Interpola Kolumbije, objasnio je da je neposredno pre hapšenja osuumnjičeni stigao letom iz Santo Dominga, Dominikanska Republika, i zaustavio se na međunarodnom aerodromu El Dorado, u Bogoti.

Foto: Printscreen /Eextra.ec

 

Prema istrazi Interpola, litvanski državljanin je bio odgovoran za organizovanje isporuke narkotika sakrivenih u kontejnerima za voće, poput banana, u luke Antverpen (Belgija) i Roterdam (Holandija).

"Odatle je teret distribuiran na druge destinacije u Evropi i Aziji. Komunikacija je bila moguća zahvaljujući šifrovanim aplikacijama za razmenu poruka, koje su korišćene da se vlasti obmanu. Osoba koja je uključena, koja je stigla iz Santo Dominga, imala je rezervisana dva leta: jedan za grad Medeljin i drugi za Gvajakil." piše lokani portal koji je objavio snimak i fotografije hapšenja Litvanca.

Nakon njegovog hapšenja, predmet je stavljen na raspolaganje kolumbijskom tužilaštvu.

Portal podseća da je pre nekoliko nedelja, u Bogoti uhapšen i dominikanski državljanin Dajberto Tores, koji se predstavljao kao uspešan ekvadorski biznismen i povezan sa kartelom na Balkanu.

Balkanski kartel je narko-kriminalna organizacija koja kontroliše prodaju kokaina u Evropi.

U septembru i decembru 2023. španska policija je prijavila zaplenu tona droge. Jedna od pošiljki stigla je od kompanije za izvoz voća u Ekvadoru, a premestio ju je kartel.

 

Foto: Printscreen /Eextra.ec

 

Podsetimo, i da je pre oko nedelju dana uhapšen još jedan bitan član narko - organizacije. 

Na međunarodnom aerodromu El Dorado u Bogoti, kolumbijske vlasti su uspele da uhapse Dajiberta Toresa Rosarija, široj javnosti do tada nepoznatog ključnog igrača u narko operacijama Balkanskog narko kartela. Ovaj događaj predstavlja značajan korak u suzbijanju međunarodnog krijumčarenja narkotika.

Tores Rosario je imao ključnu ulogu u organizaciji šverca kokaina. Kroz kompanije za izvoz voća i poljoprivrednih proizvoda iz ekvadorskih lučkih terminala, kontrolisao je pošiljke droge koje su bile sakrivene u kontejnerima sa legalnom robom. Ove informacije ukazuju na složenost i perfidnost metoda koje su kriminalne organizacije koristile u svojim aktivnostima.

Foto: Kolumbijska policija / screenshot

 

 

Tores Rosario je optužen za krijumčarenje više od 2.600 kilograma kokaina visoke čistoće u Španiju između 2020. i 2022. godine. Njegovo hapšenje označava veliki udarac za Balkanski narko kartel, čija je operativna mreža pretrpela ozbiljan udarac.

Podsetimo, u decembru prošle godine Španska policija saopštila je da je zaplenila 7,5 tona kokaina iz Južne Amerike u severozapadnoj luci u Vigu, skrivenog u smrznutoj tunjevini. Droga je trebalo da bude distribuirana širom Evrope. 

Podsetimo, Milan Milovac, koji je ubije 12. januara 2021. godine bio je povezivan sa trgovinom kokaina, a živeo je u Gvajakilu, gde se uhapšeni Litvanac i uputio.

Foto: printskrin/Twitter/ Policía Nacional

 

Iz Gvajakila je navodno, bio zadužen za poslove sa kolumbijskim dobavljačem, verovatno sa sedištem u opštini Pasto. Među njegovim glavnim obavezama bila je i isporuka droge iz luke Gvajakil, kamuflirane među kvarljivim izvoznim proizvodima u kontejnerima.

Foto: Printscreen/Twitter

 

Navodno je prema nekim izveštajima radio za Darka Šarića, koji je početkom 2020. godine upozoren, od drugog saradnika da je Milovac sam počeo da radi, da je uspostavio direktne veze sa dobavljačem. Za Šarića je ovo bio čin izdaje. Naredio je da se ubije. Inače, Milovac se poput duha krio u Ekvadoru i to nakon što je u Srbiji osuđen na 11 godina zatvora zbog trgovine drogom .

On je uspeo da izbegne zatvor tako što je 2009. godine pobegao u Gvajakil.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradanje u Jajincima: Sloboda je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove
Politika

Vučević na obeležavanju Dana sećanja na stradanje u Jajincima: Sloboda je jedini garant da se ovi užasi nikada više ne ponove

U Spomen-parku Jajinci obeležen je Dan sećanja na stradanje Srba, Roma i Jevreja na stratištu u Jajincima, a predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je da će Vlada učiniti sve da se na dostojanstveniji način čuvaju sećanja na stradalnike ubijene na tom mestu, kao i da će učiniti sve što je potrebno da se čuva i poštuje ovaj spomen-kompleks.

06.10.2024

13:05

TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)
Live TV

Šolakova novinarka postavila ministarki Stamenkovski beozbrazno intimno pitanje! Da li je ovo moralno? (VIDEO)

Urednik i novinar Ljiljana Stojanović napala je ministarku za brigu o porodici Stamenkovski na konferenciji za štampu. Ona je rekla da ministarka ne sme da zamera ženama što rađaju decu u poznijim godinama i pitala je sa koliko godina je ona rodila dete. Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Andrijana Arnautović, SRS, Marjan Rističević, SNS i Radoslav Milojičić Kena, narodni poslanik.

06.10.2024

10:55

Sport

Planeta

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!
ZAPAD U NEVERICI

Preokret! Stotine hiljada Ukrajinaca kreće ka Belorusiji! Svet u šoku gleda neverovatan razvoj situacije, niko ovo nije očekivao!

Stotine hiljada Ukrajinaca beže iz Evropske unije (EU) u Belorusiju, tražeći sigurnije okruženje od onog koje su očekivali u „prosperitetnoj“ Evropi . Ova migraciona kretanja ukazuju na promene u percepciji EU kao sigurnog utočišta, a to je pitanje koje je izneo beloruski ministar spoljnih poslova, Maksim Riženkov, na zasedanju Ujedinjenih nacija (UN).

06.10.2024

10:40

Zabava

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)
Kultura

Održana promocija knjige "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" (FOTO)

U prepunoj sali Kolarčeve zadužbine u Beogradu, sinoć je predstavljena knjiga "Srbi na Kosovu i Metohiji u 20. i 21. veku" autora prof. Dragoslava Ćetkovića u izdanju Obeležja plus i Fondacije Braća Karić a u prisustvu Njegovog Preosveštenstva Episkopa novobrdskog g. Ilariona, vikara Patrijarha srpskog g. Porfirija, mnogobrojnih uglednih zvanica, predstavnika srpskih kulturnih i javnih institucija, predstavnika medija i znamenitih građana Kosova i Metohije.

05.10.2024

14:12

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija