• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

28.10.2024

06:12

Blažić u Specijalnom sudu! Na prošlom suđenju bilo pretnji i podsmeha, a danas porodice najavljuju jednu stvar (FOTO/VIDEO)

Tanjug

Vesti

Blažić u Specijalnom sudu! Na prošlom suđenju bilo pretnji i podsmeha, a danas porodice najavljuju jednu stvar (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Pred većem Specijalnog suda u Beogradu danas se nastavlja suđenje Urošu Blažiću (22) optuženom da je 4. maja prošle godine počinio masovno ubistvo u selima Malo Orašje i Dubona kod Mladenovca i usmrtio devet, a ranio 12 osoba.

Uroš se tereti za teško ubistvo, a njegov otac, Radiša Blažić, za nelegalno oružje jer je pretresom imanja porodice Blažić nađena velika količina pištolja, pušaka, municije i bombi. 

Nastavak suđenja zakazan je za danas u 10 sati, kada će biti saslušani veštaci, pregledani snimci koje je dostavilo tužilaštvo i čitani pisani dokazi. Potom će glavni pretres biti nastavljen 14. i 25. novembra.

Podsetimo, na prošlom suđenju koje je održano prošlog ponedeljka, između ostalih svedočio je i Dragan Milić, koji je ostao bez najmlađeg unuka u jezivom masakru u Malom Orašju i Duboni.

Milićevo svedočenje u postupku koji se vodi protiv Uroša Blažića i njegovog oca Radiše nateralo je suze na oči roditeljima pobijene dece.

 

Foto: Informer/tanjug

Uroš Blažić i ulaz u Specijalni sud

 

- Prvi sam stigao tamo, kod spomenika, živim na 300 metara odatle. Šta da vam kažem, izgledalo je kao na bojnom polju, ako se sećate one slike "Kosovka devojka", e to je to... Čuli su se jauci, krici, plač ranjene dece. Prvo sam video Marka Mitrovića i bilo mi je jasno da je ubijen dok je sedeo na svojim petama, naslonjen na zid. To mi je poznato, bio sam na ratištu, siguran sam da je hteo da se preda kad je ubijen. Neka kaže ovaj idiot da li je to istina - rekao je ljutiti Milić, pokazujući na Uroša Blažića koji je sedeo na optuženičkoj klupi. 

Dragan je tada napomenuo da je u šoku šetao poprištem masakra i da je čak dva puta prošao pored mrtvog unuka i nije ga video.

- Ranjena deca su kukala, a neka su samo ležala, bez glasa. Prepoznao sam Nemanju Ilića, uhvatio sam ga za rame, rekao mi je da ga pustim. Osetio sam da mu je polomljena ruka. Nemanja Stevanović je zapomagao i tražio oca. Jovan Ranković je isto zapomagao, tražio je pomoć. Malo dalje sam video i Miloša Jovanovića, bio je ranjen u koleno. Tražio je pomoć, vikao je da ne može više da izdrži, da nema više krvi... Onda sam pronašao i mrtvog unuka... Uroš Blažic je genetski psihopata! - viknuo je tada Milić, gledajući pravo u ubicu i njegovog oca, a onda je nastavio:

 

 

- Radiša ništa nije bolji od sina, isti idiot kao i ovaj.  Voleo bih, časni sude, samo minut da me pustite sa njim. Blažići nisu svesni da su mrtvi ljudi, neće to tako da se završi, a vaše je da sudite!

Pored dede ubijenog Nikole, koji je i najmlađa žrtva masakra, svedočio je i Jovan Mitrović, kom je Blažić ubio rođenog brata Petra i brata od strica Marka.

- Petar je ležao teško ranjen pored spomenika u Malom Orašju, glava mu je bila na zemlji, nije mogao da se podigne. Pored njega je ležao Nemanja, pa Lazar, video sam i Nemanju Ilića. Brat Marko je imao rupu od metka na čelu, klečao je kad je ubijen, verovatno je molio krvnika da ga poštedi... Nisam znao šta me je snašlo... Ubacili smo Petra u auto, vozio sam do bolnice 160 kilometara na sat, nisam se obazirao na brzinu. On mi je usput govorio da ne može da izdrži, kad bih prešao preko rupe, on bi se žalio da ne može da podnese bol i da ga izbacimo iz kola. Nismo stali... Kad smo stigli u bolnicu rekao mi je: "Nemoj da me puštaš..." Ja sam rekao: "Peco, moram da te pustim..." Umro je u bolnici - ispričao je ogorčeni Jovan.

On se potom obratio Urošu i njegovom ocu:

 

Foto: Tanjug

Zatvorski čuvari u holu suda

 

- Samo da poručim Radiši. Pričao si ranije ovde u sudu o činovima, da si pošten čovek i oficir, ali ti si pogrešio u najvažnijem životnom zadatku. Ovaj ovde majmun pored tebe, ti si ga vaspitao! A ti, majmune, ovo ti je ćale omogućio, je l' tako? Smrade jedan, ja sam Jovan Mitrović, ubio si mi dva brata. Samo me gledaj, je*aću ti mamu!

Monstrum se na to samo ironično nasmejao, a Jovanov advokat je zatražio da se ta neprimerena i drska reakcija optuženog zabeleži u zapisnik.

Krvavi pir

Inače, prema optužnici, Blažić je započeo krvavi pir 4. maja 2023. oko 22 časa u Malom Orašju, gde je bez ikakvog povoda automatskom puškom likvidirao Marka Mitrovića (18), Nemanju Stevanovića (21), Lazara Milovanovića (20), Petra Mitrovića (26) i maloletne Nikolu Milića (15) i Aleksandra M. (17). Još četiri osobe tada su ranjene. Krvnik se zatim "mercedesom" dovezao do Dubone, gde je pištoljem zapucao na ljude koji su popravljali ogradu, pri čemu je četvoro ranio.
Blažić je potom otišao do obližnjeg dvorišta OŠ "Momčilo Živojinović", gde je ponovo potegao automatsku pušku i ubio policajca van dužnosti Milana Panića (22) i njegovu sestru Kristinu (19), kao i Dalibora Todorovića (25), dok je još četvoro teško ranio.

 

 

Bežeći s mesta zločina, Uroš je oteo taksistu, koji ga je odvezao do Vinjišta kod Kragujevca, gde je monstrum narednog jutra uhapšen.

Uroš se tereti za teško ubistvo, a njegov otac za nelegalno oružje jer je pretresom imanja porodice Blažić nađena velika količina pištolja, pušaka, municije i bombi.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!
Politika

Jadne i bedne manipulacije tajkunskog glasila "Danas"! Pokazali svoje pravo lice, jedini cilj im je da svakodnevnim lažima ocrne Vučića!

U svom najnovijem izdanju, tajkunski list "Danas" pokazao je svoje pravo lice, čak i na naizgled benignoj temi. U naslovnoj priči, koja se prvobitno činila neutralnom, uredništvo je odlučilo da doda malo "sočnosti" - najpre su izbacili jednu rečenicu, a zatim su pokušali da manipulištu s podnaslovima u kojima se spominju "ljudska prava", "demokratija" i "autojkratija".

28.10.2024

07:49

TV

Sport

Planeta

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!
REPUBLIKANCI BESNI

Tramp pokreće totalni rat protiv ovih?! Kada pobedi, spremio je žestoku osvetu: Evo šta su mu uradili u samom finišu kampanje!

Ako Donald Tramp postane novi predsednik Sjedinjenih Američkih Država, on će pokrenuti „totalni rat“ protiv britanskog premijera Kira Starmera zbog navodnog mešanja Laburističke partije u američke izbore u korist potpredsednice Kamale Haris, prenosi Dejli mejl pozivajući se na neimenovane izvore iz Konzervativne partije.

28.10.2024

07:10

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija