• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Blic

27.05.2024

10:05

Sve o izborima 2. juna! Ko, gde i zašto bojkotuje i zašto nikome ništa nije jasno?! Da stavite čoveka u Amazoniju bez Gugl mapa lakše bi se snašao...

Tanjug

Vesti

Sve o izborima 2. juna! Ko, gde i zašto bojkotuje i zašto nikome ništa nije jasno?! Da stavite čoveka u Amazoniju bez Gugl mapa lakše bi se snašao...

Podeli vest

Mesecima je trajalo preganjanje i pregovaranje oko termina i vrste izbora, a kada je pao kakav-takav dogovor vlasti i opozicije, usledila je nikad kraća i nikad nevidljivija kampanja, pa retko ko ima utisak da će veliki deo Srbije za šest dana ponovo izaći na birališta, a da već u četvrtak u ponoć počinje čuvena predizborna tišina.

Prvi put posle skoro dve decenije imaćemo lokalne izbore koji su razdvojeni od parlamentarnih ili predsedničkih, i to nepunih šest meseci nakon prethodnog izlaska na glasanje, a obeležiće ih, između ostalog, selektivni bojkot pojedinih opozicionih stranaka, raspad starih i stvaranje novih koalicija, neka nova izborna pravila, kao i čini se nikad više anonimnih i fantomskih lista kojima je glavni cilj zbunjivanje birača.

1. Ko će sve glasati? Gde i kako?

U nedelju 2. juna izbori će biti održani u 89 gradova i opština širom Srbije. Kada su gradovi u pitanju, osim u Beogradu, glasaće se i u Nišu, Novom Sadu, Subotici, Zrenjaninu, Kikindi, Vršcu, Pančevu, Somboru, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Valjevu, Požarevcu, Jagodini, Užicu i Čačku.

Kada je o opštinama reč, na spisku su Bačka Topola, Mali Iđoš, Žitište, Nova Crnja, Novi Bečej, Ada, Kanjiža, Novi Kneževac, Senta, Čoka, Alibunar, Bela Crkva, Kovačica, Kovin, Opovo, Plandište, Apatin, Odžaci, Bač, Bačka Palanka, Bački Petrovac, Beočin, Bečej, Vrbas, Žabalj, Srbobran, Sremski Karlovci, Temerin, Titel, Inđija, Irig, Pećinci, Ruma, Stara Pazova, Šid, Svilajnac, Boljevac, Arilje, Nova Varoš, Sjenica, Čajetina, Gornji Milanovac, Ivanjica, Vrnjačka Banja, Raška, Tutin, Aleksinac, Svrljig, Bosilegrad, Bujanovac i Surdulica.

Beograđani će, takođe, birati lokalnu vlast u svojih 17 opština (Čukarica, Novi Beograd, Palilula, Rakovica, Savski venac, Stari grad, Voždovac, Vračar, Zemun, Zvezdara, Barajevo, Grocka, Lazarevac, Mladenovac, Obrenovac, Sopot, Surčin), Nišlije u pet (Medijana, Palilula, Crveni Krst, Pantelej, Niška Banja), a izbori će biti i u opštini Kostolac koja pripada Požarevcu.

2. Ko, gde i zašto bojkotuje izbore?

Odmah po raspisivanju izbora deo opozicije je najavio da će ih, nezadovoljni terminom pošto su se zalagali za odlaganje za jesen, bojkotovati. Tabor bojkotaša su oformili Stranka slobode i pravde (Đilas), Srbija centar (Ponoš), Zajedno (Nebojša Zelenović), a zatim im se pridružila koalicija Nada - Novi DSS i POKS.

I njihova odluka bi bila potpuno legitimna da se kasnije nisu odlučili za selektivni bojkot - odbili su da idu u trku za Beograd, ali će izaći na izbore u mnogim drugim gradovima, pa i onim najvećim poput Novog Sada i Niša! Ispostaviće se da čak bojkotaši izlaze na izbore u više gradova i opština od nekih stranaka i pokreta koji ih ne bojkotuju!? Narodni pokret Srbije izlazi u 57 od 89 gradova i opština, Zeleno-levi front u 34, Novi DSS u 27, Đilasov SSP u 16, Ponoševo Srce u 10, Mi - snaga naroda Branimira Nestorovića u osam, Kreni promeni Save Manojlovića u sedam...

3. Ko su ujedinjeni i razjedinjeni?

Pred izbore 2. juna slobodno možemo da kažemo da će to biti okršaj dva bloka - vlasti i opozicije. Ujedinjenih i razjedinjenih. Praktično sa danom kad su raspisani izbori došlo je do raspada koalicije "Srbija protiv nasilja" koja je bila druga najjača politička snaga posle izbora održanih 17. decembra prošle godine. Na jednoj strani su ostali (selektivni) bojkotaši, a na drugoj su oni koji su se zalagali za izlazak na izbore formirali novu koaliciju - Biram borbu. Ipak, u nekim gradovima, poput Novog Sada i Valjeva, skoro kompletna opozicija se našla na jednoj listi, Takođe, prethodnih meseci došlo je i do raspada na dva dela pokreta “Mi, glas naroda”.

Na drugoj strani stranke na vlasti, okupljene oko SNS i SPS nisu ništa da prepustile slučaju pa su oformile veliku koaliciju u koju su ušli dugogodišnji koalicioni partneri, ali i manje opozicione stranke i stranke manjina.

Ove izbore takođe će obeležiti debi pokreta Kreni - promeni Sava Manojlovića u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Sremskoj Mitrovici, kao i tek par beogradskih opština.

Foto: Tanjug

 

4. Ko su plagijatori i nevidljivi?

Mnoge liste na lokalnim izborima biće poznatije po svom nazivu nego po kandidatima koji su relativno nepoznati i užoj i široj javnosti, a pritom među njima ima i puno plagijatora koji prepisivanjem imena liste pokušavaju da skrenu pažnju na sebe.

Liste na opštinskim izborima u Zemunu "Pokrenimo okrenimo" i "Zemun protiv nasilja" nemaju nikakve veze sa pokretom "Kreni-promeni" Sava Manojlovića i nekadašnjom koalicijom “Srbija protiv nasilja". Birače bi mogla da zbuni i činjenica da se pokret Branimira Nestorovića pocepao u prethodnom periodu pa tako u prestonici na izbore izlaze dve liste sličnog imena "Mi, snaga naroda" i "Mi, glas iz naroda".

U Kikindi je, na primer, predata lista pod nazivom "Kikinda protiv nasilja - Milorad Miki Aleksić". Nosiocu liste se samo ime razlikuje od predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića. A sa bivšom opozicionom listom Srbija protiv nasilja nema ama baš nikakve veze.

5. Zašto nikome ništa nije jasno?

Konfuziju birača u glavi možda je najbolje opisao novinar Aleksandar Apostolovski.

- Ako biste hteli sada nekom čoveku, prosečnom biraču, da objasnite koji deo opozicije izlazi na izbore, koji deo bojkotuje, koji deo bojkotuje izbore samo u Beogradu, a izlazi u ostalim gradovima i opštinama, to bi bila skoro nemoguća misija. To je toliko komplikovano da mislim da bi običan čovek, da su ga sada stavili u Amazoniju bez Gugl mape, lakše pronašao svoj put, nego otkrio šta se dešava na našoj političkoj sceni - rekao je Apostolovski nedavno na Juronjuzu.

6. Ko sve neće moći da glasa i zašto?

Novi izbori donose i nekoliko noviteta, pa je procena da zbog promene zakona oko 52.000 građana Srbije neće moći da glasa na novim adresama. U praksi, za građane i predstojeće izbore to znači da oni koji su prebivalište promenili od 3. jula 2023. do 3. juna 2024. ne mogu da glasaju na novoj adresi, već na onoj na kojoj su bili prijavljeni do 3. jula prošle godine.

Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević izjavila je da posle izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku oko 10.000 njih će biti uskraćeno da glasa 2. juna.

Takođe, na preporuku ODIHR-a i OEBS-a biće uvedena nova biračka mesta. Gradska izborna komisija (GIK) U Beogradu je, na primer, utvrdila broj od 1.265 biračkih mesta, što je uvećanje od 85, odnosno sedam odsto u odnosu na broj biračkih mesta na izborima 2023. godine.

Foto: SNS

Jelena Žarić Kovačević

7. Zašto ćute istraživači i kladionice?

U centru pažnje na lokalnim izborima biće glasanje u tri najveća grada u Srbiji - Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Prema mišljenju analitičara, pošto je deo opozicije odlučio da ne učestvuje u izbornoj trci u srpskoj prestonici, više uzbuđenja se očekuje van Beograda. 

Interesantno je da se na šest dana do izbora pojavilo samo jedno istraživanje rezultata. Prema anketi koju je sprovela "Nova srpska politička misao", za listu Aleksandar Vučić - Beograd sutra bi u srpskoj prestonici glasalo 52,2 odsto građana, za Pokret "Kreni-promeni" 17,8 odsto, za listu Biram Beograd 15,4 odsto, a za "Mi - snaga naroda - dr Branimir Nestorović" 7,6 odsto. Na ostale bi otpalo sedam odsto.

Druga interesantna stvar je da za razliku od mnogih prethodnih izbora nijedna kladionica još nije izašla sa kvotama koje su u prethodnom periodu i te kako znale da dočaraju ono što se očekuje kasnije na biralištima.

8. Ko su spavači, a ko izdajnici?

Opozicija se od trenutka raspisivanja izbora ponajviše bavila svojim međusobnim odnosima, počev od toga da li su u pravu ovi što su zagovarali izlazak na birališta ili drugi koji su bili za (selektivni) bojkot. A onda se prešlo na potragu za izdajnicima, spavačima, preletačima...

Savo Manojlović je direktno optužio Dragana Đilasa da stoji iza obaranja njegove liste i to preko advokata Tupanjca. Usledio je ekspresni odgovor Đilasa i nova optužba na račun vođe “Kreni-promeni” da je “ispostava službe” i da se na njegovoj listi nalaze fantomski kandidati.

9. Ko je u igri za gradonačelnika?

Za razliku od nekih gradova u provinciji, u Beogradu su skoro sve liste otvoreno izašle sa kandidatima za budućeg gradonačelnika Beograda. Uz napomenu da to mogu da promene nakon izbora, pošto je za izbor prvog čoveka prestonice neophodno da kandidat ispuni "samo" tri uslova: da bude na izbornoj listi, da uđe u sastav Skupštine grada i da dobije 50+1 glas odbornika, odnosno 56 od 110.

Koalicija oko SNS je ponovo za svog kandidata istakla Aleksandra Šapića, koalicija “Biram borbu” Dobricu Veselinovića, Kreni-promeni Savu Manojlovića, a "Mi – snaga naroda" Branimira Nestorovića kandiduje dr Borislava Antonijevića. 

Ruska stranka je za kandidata istakla Željka Pantića, GG "Ćale ovo je za tebe" Petra Đurića, GG Za zeleni Beograd dr Dejana Žujovića, Narodna lista advokata Vladimira Gajića, koalicija manjinskih stranaka "Snaga" Vasiliosa Provelegiosa, Zukorlićeva SPP Svetu, čoveka nepoznatog identiteta sa kacigom i plaštom...

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)
Live TV

Crnogorska mafija je upumpala milijardu evra u neke srpske medije! Svako ko se suprostavi Zviceru postaje glavna meta klana! (VIDEO)

Vođa kavačkog klana Radoje Zvicer i njegov saradnik Radoje Milović su, prema prepisci iz Skaj aplikacije koju su objavile podgoričke Vijesti, razgovarali 2021. godine o mogućnosti da će SAD sa Bajdenovim dolaskom na vlast ići "na rušenje Vučića svim silama". Vođa kavčana tvrdi da jedino oni mogu svrgnuti Vučića, uz pomoć 40.000 navijača. Ova saznanja, za Informer, komentarisali su Predrag Koluvija, direktor "Jovanjica nova" i profesor Miroslav Bjegović, stručnjak za bezbednost, tokom gostovanja u "Info jutru".

17.06.2024

12:43

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija