• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: D. V.

30.10.2022

20:48

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! URUGVAJ - "Urusi" već 72 godine čekaju na "boginju"

Reuters

Fudbal

UPOZNAJTE SVE UČESNIKE SVETSKOG PRVENSTVA! URUGVAJ - "Urusi" već 72 godine čekaju na "boginju"

Podeli vest

Manje od mesec dana ostalo je do početka Svetskog prvenstva u Kataru, a Informer će vas do starta Mundijala upoznati sa svim učesnicima šampionata


Na redu je reprezentacija Urugvaja, učesnica H grupe.

Selekcija „urusa" po 14. put učestovaće na Svetskom prvenstvu, a u Kataru pokušaće da ostvari san na koji čeka već 72 godine. Latinoamerička ekipa je dva puta stizala do svetske titule, prvo 1930. godine na prvom održanom Mundijalu i to upravo u njihovoj zemlji. Potom su 20 godina kasnije na Svetskom prvenstvu u Brazilu pobedili domaćina i to na čuvenoj „Marakani" (2:1) i stigli do novog naslova prvaka. 

Mogući duel sa „orlovima"

Od tada je prošlo punih sedam decenija, a Urugvaj je najbliži ostvarenju bio 1954. i 1970. godine kada su bili četvrti na svetu, kao i 2010. na u Južnoj Africi, kada su takođe stali u polufinalu. 

Foto: Reuters

Toreira i Godin će u grupi igrati protiv Ronalda

Uprkos slavnoj prošlosti, "bukmejkeri" ne veruju da će Urugvaj stići do završnice u Kataru. Očekuje se da izabranici Dijega Alonso bez većih poteškoća prođu H grupu, u kojoj će igrati zajedno sa selekcijama Portugala, Gane i Južne Koreje, protiv koje će i početi takmičenje 24. novembra na stadionu "Edukejšn siti" u El Rajanu.

URUGVAJ

FIFA lista: 14. mesto
Selektor: Dijego Alonso (47)
Vrednost tima: 395.400.000 evra
Prosečna starost: 26,8
Najveća zvezda: Luis Suarez
Učešća na SP: 14
Najveći uspeh: šampioni 1930. i 1950. godine

 

Zanimljivo, Urugvaj u slučaju da prođe grupu, ukršta se u osmini finala sa grupom u kojoj je reprezentacija Srbije, tako da je u nokaut fazi moguć sudar "urusa" i "orlova". 
Južnoamerička selekcija je kartu za Katar izborila posle dosta turbulentnih kvalifikacija, pošto su u jednom trenutku vezali četiri poraza i doveli u pitanje plasman na Mundijal. Tada je napravljen radikalan potez i posle 15 godina smenjen je legendarni selektor Oskar Tabarez, a na njegovo mesto doveden je Dijego Alonso koji je, ispostaviće se kasnije, bio njihov heroj.

Pod palicom novog selektora ekipa je u poslednja četiri kola ostvarila sve četiri pobede, uz gol-razliku od 8:1 i kao trećeplasirana u KONMEBOL-u obezbedila plasman na najveću fudbalsku smotru. Mladi stručnjak pokušaće da u kombinaciji sa veteranima i mladim nadama svetskog fudbala stigne do same završnice. 

Foto: Reuters

Luis Suarez

ZVEZDA TIMA

Luis Suarez (35)
Pozicija: napadač
Utakmica: 134
Golova: 68
Asistencija: 38
Klub: Nasional
Vrednost: 8.000.000 evra

 

Fudbalska javnost u Urugvaju najviše će očekivati od trojice najiskusnijih - Luisa Suareza, Edisona Kavanija i Dijega Godina, kojima će Mundijal u Kataru sasvim izvesno biti poslednje veliko takmičenje u nacionalnom dresu.
Iskusni 36-godišnji kapiten Godin komandovaće poslednjom linijom odbrane, zajedno sa nekadašnjim saigračem iz Atletiko Madrida Hoze Himenezom. Na širem spisku selektora Alonsa je i defantivac Barselone Ronald Arauho, koji je pre mesec dana operisao tetivu, ali je i dalje neizvesno hoće li biti spreman do početka šampionata.
Na sredini terena glavnu reč vodiće jedan od trenutno najboljih vezista na planeti, fudbaler Real Madrida Federiko Valverde (24). Pored njega aduti „urusa" biće sjajni vezista Totnehema Rodrigo Betankur, Matijas Vesino iz Lacija i Lukas Toreira, član Galatasaraja.

Četvrti Mundijal za Suareza i Kavanija

Selektor Alonso u napadu će imati na raspolaganju dvojicu najboljih strelaca u istoriji reprezentacije, Suareza (68 golova) i Kavanija (58 golova), kojima će ovo biti četvrti Mundijal.
Popularni "pistolero" se posle 16 godina igranja u evropskim velikanima, letos vratio u svoj matični klub Nasional. Ipak, napadač nikako da pronađe svoj ritam, pošto je na 15 utakmica u dresu kluba iz Montevidea dao samo šest golova, a pored toga nabacio je i koji kilogram.

Foto: Reuters

Očekuju da zablista u Kataru: Darvin Nunjez

Uprkos svemu, Suarez veruje da njegova reprezentacija može da iznenadi i stigne do same završnice Mundijala. 
- Očekivanja od Svetskog prvenstva za Urugvaj su uvek najviša. Probaćemo da postanemo šampioni. Zašto to ne bi bilo moguće? Imamo igrače za takav uspeh. Znamo koliko će biti teško na svakoj utakmici, ali važno je da verujemo u konačan cilj. Federiko Valverde, Darvin Nunjez,  Rodrigo Betankur... Sve su to igrači koji igraju na veoma visokom nivou u Evropi. Dolazimo u Katar da odigramo na maksimalnom nivou, kao što to činimo i na svakoj utakmici - poručio je Suarez. 

RASPORED NA SP

1. kolo (24. novembar) 
Urugvaj - Južna Koreja
2. kolo (28. novembar) 
Portugal - Urugvaj
3. kolo (2. decembar)
Gana - Urugvaj

Društvo Suarezu u napadu praviće Kavani. Snažni napadač letos je odlučio da dres Mančester junajteda zameni za Valensijin, za koju je do sada odigrao sedam mečeva i postigao četiri gola. 
Ipak, najviše se očekuje od zvezde u usponu 23-godišnjeg Darvina Nunjeza, koji je ove sezone prešao iz Benfike u Liverpul za čak 75 miliona evra. Urugvajski navijači nadaju se da će talentovani napadač opravdati očekivanja i zablistati u Kataru. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija