• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

09.12.2022

19:00 >> 23:06

NEJMARA SU POSLALI KUĆI, MOGU LI I MESIJA! Hrvati DOČEKALI Gaučose! LUDNICA NA LUSAILU! Nezapamćena DRAMA i PENALI odlučili drugog polufinalistu! Argentina PREŽIVEL! Leo ISPISAO ISTORIJU! (VIDEO)

Tanjug

Fudbal

NEJMARA SU POSLALI KUĆI, MOGU LI I MESIJA! Hrvati DOČEKALI Gaučose! LUDNICA NA LUSAILU! Nezapamćena DRAMA i PENALI odlučili drugog polufinalistu! Argentina PREŽIVEL! Leo ISPISAO ISTORIJU! (VIDEO)

Podeli vest

Fudbalska reprezentacija Argentine plasirala se u polufinale Svetskog prvenstva u Kataru, pošto je savladala Holandiju posle penala rezultatom 4:3 (2:2, 1:0)

Kakav meč na Lusailu! Najbolji od početka Mundijala bez dileme! Gaučosi su od sigurne pobede i vođstva od 2:0 dozvolili kockanje i da strepe za plasman u polufinale!

Činilo se da je posle golova Mesija i Moline sve rešeno, ali tako nije mislio Vojt Vighorst. Rezervista Lala i napadač Bešiktaša je sa dva gola u 81. i 111. minutu sudijske nadoknade utakmice odveo duel u produžetak, u kome je posle velike drame i penala slavila Argentina sa 4:3!!!

Odlučujuće penale za Holandiju promašili su Virdžil Van Dajk i Berghujs u prve dve serije, dok je Enco Fernandez udarcem pored stative vratio nadu Lalama. Ipak, višak jedanaesterca nisu ispustili kao dva pogotka u regularnom delu, pa je Lautaro Martinez pogotkom u poslednjoj seriji doneo, ipak, mora se priznati, zasluženi prolaz Mesija i ekipe među četiri najbolje na Šampionatu sveta!

Znali su izabranici Luja Van Gala da će Lionel Mesi biti najveća opasnost po njihovu odbranu, ali su i pored toga poklekli pred jednim od najboljih fudbalera sveta, čija je magična asistencija kumovala vođstvu Gaučosa u 33. minutu, da bi ih gol iz penala u 73. minutu definitivno dotukao, a asa PSŽ-a poslao u istoriju Svetskih prvenstava.

Do tog trenutka viđena je totalna uspavanka, sa retkim poluprilikama pred oba gola. Iako ih je Argentina stvorila više, Lale su prve ozbiljnije zapretile na isteku 23. minuta, kada je udarac Bergvajna sa distance prohujao pored stative golmana Emilijana Martineza.

Neposredno pre vođstva Gaučosa, prvi udarac u okvir gola na celoj utakmici, uputili su Argentinci, tačnije Rodrigo de Paul, koji je tukao po sredini u dobro postavljenog Noperta.

I, onda, trenutak kada su navijači Gaučosa pali u trans. Magija u stilu Lionela Mesija, čija je asistencija bila vrednija od same realizacije Nauela Moline, koji je u pravom trenutku postigao prvenac u nacionalnom timu, za vođstvo Skalonijevog tima - 1:0.

HOLANDIJA - ARGENTINA penalima 3:4 - 2:2 (0:1)

STADION: Lusail.  STRELAC: Molina 33, Mesi p73. - Vighorst 82, 111. SUDIJA: Antonio Mateu Lehoz (Španija). Žuti kartoni: Timber, Veghorst, Depaj, Van Dajk, Berghujs, Bergvajn (Holandija), pomoćni trener Valter Samjuel, Akunja, Romero, Li. Martinez, Paredes, Mesi, Otamendi, Skaloni, Montijel, Pecela (Argentina)

HOLANDIJA: Nopert – Timber, Van Dajk, Ake – Damfris, De Ron (od 46. Kopmajners), De Jong, Blind (od 65. L. De Jong) – Bergvajn (od 46. Berghujs), Gakpo (od 113. Lang), Depaj (od 78. Veghorst).

ARGENTINA: E. Martinez – Molina (od 106. Montijel), Romero (od 78. Pecela), Otamendi, Li. Martinez (od 111. Di Marija), Akunja (od 78. Taljafiko) – De Pol (od 66. Paredes), E. Fernandez, Mekalister – Mesi, Alvarez (od 82. La. Martinez).

Ali, sve je krenulo od Lea. Kapiten argentinske selekcije je u stilu najvećih čarobnjaka, kroz sredinu odbrane Holanđana, poslao loptu ka Molini, kome je ostalo samo da je prosledi u mrežu i izazove erupciju oduševljenja na tribinama, desetostruko više prisutnih argentinskih navijača.

Lale su posle primljenog gola pokušavale čestim ubačajima u kazneni prostor Martineza, uglavnom iz "slobodnjaka" da dođu do izjednjačenja, međutim, odbrana Gaučosa je na sve centaršuteve uspešno odgovarala i otklanjala opasnost.

Krenuli su Argentinci u natavku žustrije, sa željom da dupliraju prednost i reše sve dileme oko plasmana u polufinale, ipak, slaba završnica uticala je da Holandija ostane u igri.

Mogli su Gaučosi u 63. minutu da dođu do 2:0, kada je "slobodnjak" Mesija prohujao iznad prečke Nopertovog gola.

Foto: Tanjug

 

Pokušavao je Van Gal izmenama da unese živost u ekipu i razmrda Lale, koji u drugom delu nisu bili senka igre iz prvog poluvremena, međutim, sve je izgledalo jalovo sa njihove strane.

I onda, istorija na Mundijalima! Na isteku 73. minuta De Jong je neoprezno zaustavio Akunju u šesnaestercu, a Lahoz pokazao na "belu tačku". Odgovornost je preuzeo ko drugi nego Mesi i 10. golom na Svetskim prvenstvima izjednačio se na večnoj listi sa Gabrijelom Batistutom kao igrač sa najviše pogodaka na završnim turnirima.

Nadu Lalama vratio je Veghorst golom u 81. minutu, jer je udarcem glavom savladao Martineza i smanjio na 1:2. Samo nekoliko trenutaka kasnije Berghujs je mogao da poptuno šokira Gaučose, kada mu se ukazao zicer, ali je tukao pored gola.

Zakuvalo se u finišu, posle faula Van Dajka, svi akteri su se našli u sukobu, ali je sudija Lahoz uspeo da primiri situaciju, pa se meč nastavio.

Novu priliku u sudijskoj nadoknadi imao je Berghujs iz slobodnog udarca na 17 metara, međutim, pogodio je samo "živi zid" i Gaučosi su se izvukli.

Foto: Tanjug

 

I kada su svi očekivali kraj, majstorski je Kopmajners izveo "slobodnjak", lažnjakom uposlio Veghorsta ispod "živog zida", a ovaj pogodio za izjednačenje u 11. minutu nadokndae utakmice i odveo meč u produžetke - 2:2.

A, tamo su Gaučosi uspeli da stvore tri zicera u drugom nastavku, međutim nijedan nisu iskoristili. Najbliži golu bili su preko Enca Fernandeza, čiji je šut u 120. minutu zaustavila stativa i otišlo se u penale!

Tragičari su bili Van Dajk i Berghujs, čije je šuteve odbranio Emilijano Martinez i odveo Argentinu na megdan vicešampionima sveta.

Selekcija Argentine će u polufinalu igrati protiv Hrvatske, koja je u prvom meču dana priredila najveću senzaciju na Mundijalu i izbacila posle penal serije prvog favorita turnira Brazil rezultatom 4:2 (0:0, 0:0).

UŽIVO:

4:3 - Lautaroooooooooooooo Martineeeeeeez!!! Argentina je u polufinalu!!!

3:3 Luk de Jong je precizan, nerešeno je, ali Argentina se i dalje pita!!!

3:2 PROMAŠAJ! Enco Fernandez je poslao loptu pored stative!!!

3:2 Veghorst šalje Martineza u kontra stranu!!!

3:1 Montijel nepogrešivooooo!!! Argentina ima meč loptu!!!

2:1 Konačno Kopmajners! Smanjuje Holandija na 2:1, ali Gaučosi i dalje sve imaju u svojim nogama!

2:0 Paredes ne greši, silovito iako ga je pročitao Nopert!!!

Berghujs je šutirao, MArtinez ponovo odbranio!!!! Argentina u ogromnoj prednosti!!!

1:0 - Ako je neko posumnjao, neka sumnja i dalje, Mesi ne greši, lopta u jednu Nopert u drugu stranu!

0:0 - Brani Emilijano Martinez udarac kapitena Holandije! Argentina u prednosti! Mesi je na redu!

Počinje penal serija! Virdžil Van dDajk prvi šutira

PENALI!

120. minut - STATIVA! Enco Fernandez je tukao, nije imao sreće, okvir gola je spasio Noperta. Gledaćemo penale, kao i u prvom četvrtfinalu!

120. minut - Šut Mesija po zemlji, lopta je otišla pored gola, ali Argentina ima korner.

119. minut - Sjajan potez i ubačan Berghujsa, Martinez siguran. Na drugoj strani fenomenalna prilika za Lautara, varka tela i šut levom nogom, ali je golman Herenvena krajnjim naporom odbranio!

117. minut - Centaršut Noja Langa, siguran Emilijano Martinez.

Foto: Tanjug

 

116. minut - Treća uzastopna prilika sada za Pecelu, posle ubačaja Di Marije, glavom je tukao iznad prečke!!

115. minut - Novi zicer za Gaučose!!! Enco Fernandez je lepo lobovao Noperta, Veghorsta je lopta pogodila i otišla u korner!! Isti je izveo Di Marija i dobiće još jedan udarac iz ugla. Viktorija pred golom Holandije!

113. minut - Kakva šansa za Argentinu! Sjajan prodor i centaršut Enca Fernandeza, a Lautaro ne koristi najbolju priliku na utakmici, njegov šut iz blizine odbranio je Virdžil Van Dajk. Tražili su Gaučosi penal, ali je Španac samo odmahnuo rukom.

113. minut - Bilo je opasno po Argnetnice, Berghujs je centrirao, a Luk De Jong šutirao u kaznenom prostoru, ali je bio izblokiran. Kodi Gakpo je izašao, Lang je u igri.

Foto: Tanjug

 

112. minut - Evo konačno i Anhela Di Marije, koji će na teren umesto Lisandra Martineza. Skaloni kreće ofanzivnije. Žuti karton i za Pecelu, ukutpno 13. na utakmici.

111. minut - Lautaro je bio u šesnaestercu i šutirao, a Van Dajk intervenisao.

109. minut - Finta Mesija u prodoru i šut, ali daleko od cilja.

108. minut - Montijel je za samo 120 sekundi na terenu zaradio žuti karton i neće, kao ni Akunja, igrati u polufinalu ako Argentina prođe na megdan Hrvatima.

107. minut - Gakpo je izbacio u korner koji je izveo Mesi, centaršut koji kao "krušku" hvata Nopert.

106. minut - Montijel je zamenio Molinu.

Počeo je drugi produžetak!

Foto: Tanjug

 

105. minut - Svira kraj prvog produžetka sudija Lehoz. Nema promena 2:2.

104. minut - Novi slobodan udarac za Argentinu, Mesi je ubacio a zamalo zakasnio Otamendi sa uklizavanjem, lopta je bila prejaka.

101. minut - Fauliran je Mesi, koji će izvesti "slobodnjak" sa više od 30 metara, lako je Holandija otklonila opasnost, a onda novi centaršut Lea odlazi daleko od svih igrača i završava u gol-autu.

99. minut - Faul nad Veghorstom i novi "slobodnjak" za Holandiju, iz prethodnog su stigli do produžetka. Centaršut Berghujsa ipak nije urodio plodom, Argentina se odbranila.

Foto: Tanjug

 

95. minut - Zanimljivo da Holandija kada god je igrala produžetke, nikada nije postigla gol na Mundijalima. Tri puta su poraženi u polufinalima od Brazila i Argentine, a u četvrtfinalu dobili Kostariku na Svetskom prvenstvu.

94. minut - Centaršut Gakpoa, lopta je otišla iznad prečke Emilijana Martineza.

92. minut - Žuti karton i za Otamendija, već 11. ukupno na utakmici.

91. minut - Počeli su produžeci utakmice Holandija - Argentina. Idemo ispočetka.

Foto: Tanjug

 

Gledaćemo produžetke na Lusailu!!! Kakav meč, nezapamćeno!

90+11. minut - GOOOOOOOOL!!! Veghorst je strelac, Holandija izjednačava na 2:2. Sjajno je Kopmajners proturio loptu ispod "živog zida", a napadač Bešiktaša postigao svoj drugi gol na utakmici i, po svoj prilici, odveo meč u produžetak.

90+10. minut - Poslednja šansa za Holandiju iz slobodnjaka. Berghujs je preuzeo odgovornost, tu je i Kopmajners. Žuti i za Mesija.

90+8. minut - Još samo dva minuta do kraja utakmice! Kakva drama na Lusailu!

90+5. minut - Kodi Gakpo je centrirao, a Otamendi ispred De Jonga intervenisao. 

90+2. minut - Samo živi zid je pogodio Berghujs, žuti karton i za Van Dajka. 

90+1. minut - Slobodan udarac nakon prekršaja nad Gakpom imaće Holandija na 17 metara.

90. minut - Igraće se 10 minuta u sudijskoj nadoknadi.

89. minut - Zakuvalo se u finišu, dođšlo je do sukoba svih igrača, posle faula Van Dajka, ali se sve završilo sa kartonima.

Foto: Tanjug

 

87. minut - Žuti karton za Berghujsa posle faula nad Mesijem. 

85. minut - Kakva nova šansa za Holandiju da izjednači! Berghujs je imao sjajnu priliku, ali ostaje 2:1.

82. minut - GOOOOOOOOOOL!!! Veghorst pogađa za Holandiju!!! Smanjuju Lale na 1:2. Zakasnio je Lisandro Martinez, a rezervista Holandije glavom pogodio.

81. minut - Bio je to njegov poslednji kontakt sa loptom. Na zaslužen odmor ide Alvarez, menja ga Lautaro Martinez.

80. minut - Alvarez je bio u prodoru i centrirao, Nopert uhvatio loptu.

78. minut - Menja Skaloni, meč su završili Akunja i Romero, na terenu su Taljafiko i Pecela. Kod Lala, Depaj je izašao, a ušao Vighorst.

76. minut - Žute kartone su dobili Depaj u Holandiji i Lisandro Martinez u Argentini.

73. minut - GOOOOOOOOOOOOOL!!! Mesiiiiiiiiiiiiiiii 2:0 za Argentinu!!!! Leo je rutinski savladao Noperta, njegov 10. gol na Mundijalima čime je ispisao istoriju i izjednačio se sa legendarnim Gabrijelom Batistutom!!!

71. minut - PENAL ZA ARGENTINU!!! Akunja je oboren od strane jednog igrača Holandije!!! Mesi ima priliku da uđe u istoriju!!!

70. minut - Priprema se Anhel Di Marija da uđe u igru, Skaloni želi da osveži ekipu.

66. minut - Završena je utakmica za Rodriga de Paula, na terenu je Leandro Paredes.

64. minut - Nova promena u Holandiji, Luk de Jong je ušao, Deni Blind izašao.

Foto: Tanjug

 

63. minut - Kakav šut Mesija, za malo preko prečke, gađao je dalji ugao Noperta, milimetri su odlučivali.

61. minut - Van Dajk je faulirao Mesija u prodoru na nekih 18 metara od Noperta, slobodan udarac za Gaučose.

59. minut - Ozbiljna kontra Argentine, opet je Mesi napravio razliku, Mekalister je dodao De Paulu, koji se nije snašao, okliznuo se i šansa je propala.

57. minut - Čuvaju Argentinci rezultat, dodaju se ispred svog šesneasterca i uspešno iznose loptu na protivničku polovinu. 

Foto: Tanjug

 

53. minut - Mesi je uhvatio loptu rukom, ali mu je Španac oprostio javnu opomenu, lider Gaučosa se izvukao bez žutog kartona.

51. minut - Kopmajners je pogrešio, Argentina bila u napadu, usledio je pas Rodriga De Paula u prazan prostor ka Mesiju, međutim, Nopert je bio brži i spretniji.

49. minut - Napadali su Holanđani, u prodoru je bio Gakpo, pored trojice se izborio za centaršut, ubacio u kazneni prostor, ali je Martinez pokupio loptu bez problema.

47. minut - Leo je centrirao, Mekalister prebacio glavom na prvu stativu, gde je intervenisao Kopmajners.

Foto: Tanjug/AP

 

46. minut - Mesi je uputio loptu ka Akunji, čiji je šut izblokiran i Argentina izvodi prvi korner u nastavku meča.

Počelo je drugo poluvreme. Potvrda: Dvostruka promena u Holandiji, izlaze De Ron i Bergvajn, na terenu su Berghojs i Kopmajners.

Uskoro počinje drugo poluvreme, a selektor Lala Luj Van Gal sprema dvostruku izmenu.

Završeno je prvo poluvreme. Argentina vodi protiv Holandije golom Moline od 33. minuta sa 1:0.

45+2. minut - Vighorst je na klupi zaradio žuti karton kod Holandije.

Još pet minuta nadoknade u prvom poluvremenu.

Foto: Tanjug

 

45. minut - Još jedan centaršut Gakpoa posle slobodnog udarca, Ake je pao u šesnaestercu, traže Holanđani penal, ali ništa od toga.

44. minut - Sada je Van Dajk centrirao iz "slobodnjaka" u kazneni prostor, međutim, ponovo izbacuju Argentinci. U međuvremenu žuti i za Kristijana Romera, jer je igrao rukom.

42. minut - Žuti karton za Timbera, zbog guranja bez lopte Akunje, ali i prgavom Akunji.

41. minut - Gakpo je izveo slobodan udarac i centrirao u šesnaesterac, gde je Damfris napravio faul u napadu.

39. minut - Novi udarac ka Nopertu, sada je Argentina krenula još jače. Šutirao je Mesi iz okreta, ali se golman Holandije nije dao iznenaditi.

Foto: Tanjug

 
 

33. minut - GOOOOOOOOOOOOOOOL!!!! Strelac je Molina, na asistenciju Mesija!!!! Vodi Argentina!!!!!! Maestralno je Leo Mesi kroz odbranu Holanđana poslao loptu ka desnom beku Gaučosa, koji je postigao prvenac u reprezentativnom dresu. U pravom trenutku za 1:0!!!

32. minut - Evo i prvog udarca u ovkir gola Noperta. Uputio ga je De Paul, kome je loptu odložio Mekalister, fudbaler madridskog Atletika je tukao odmah po sredini gola, lak plen za holandskog čuvara mreže.

31. minut - Prvi žuti karton dobija klupa Argentine, tačnije, proslavljeni reprezentativac Valter Samjuel, sada pomoćnik selektora Gaučosa Lionela Skalonija.

30. minut - Malo toga smo videli iz repertoara večerašnjih rivala, bez izrazitih prilika i udaraca u okvir gola.

Foto: Tanjug

 

26. minut - Gakpo je oštro startovao nad Molinom, visoko podignuta noga, prošao je napadač Holandije bez žutog kartona.

23. minut - Sjajna akcija Holanđana: Depaj i Bergvajn su se dodavali na kratkom prostoru, Bergvajn je uputio udarac, koji je otišao nekoliko metara pored stative Emilijana Martineza. Prva ozbiljna šansa za Lale.

22. minut - Mesi se lepo oslobodio čuvara i šutirao, jako i neprecizno, daleko od Nopertovog gola.

21. minut - Depaj je pokušao da okrene Otamendija u šesnaestercu Argentine, ali su Lale dobile samo korner, posle kojeg je Skalonijev tim izneo loptu iz svog kaznenog prostora.

Foto: Tanjug

 

17. minut - Novi napad Holanđana, Timber je gurnuo loptu u prazan prostor, ali je Martinez pravovremenim istrčavanjem pokupio istu.

16. minut - Evo uzbuđenja i pred golom Emilijana Martineza, pošto je Damrfis centrirao, Depaj na drugoj stativi vratio loptu glavom, da bi odbrana Gaučosa intervenisala na vreme i izbila iz kaznenog prostora.

12. minut - Morala je Argentina mnogo bolje, posle dodavanja Akunje i Mekalistera, ipak, još jedan napad Gaučosa završen je bez učinka. 

Foto: Tanjug

 

10. minut - De Paul je kombinovao po boku sa Molinom, lopta je došla do Mesija koji se stuštio ka golu, ali odlučio da sjajno asistira Akunji, čiji je nekontrolisan centaršut otišao skroz na drugu stranu terena, bez opasnosti da se ugrozi Nopert.

8. minut - Veliki kiks Noperta, greška golmana Holandije, koju nije uspeo da kazni Hulijan Alvarez, umalo je napadač Sitija ukrao loptu čuvaru mreže Lala.

5. minut - Udarac De Pola sa ivice šesnaesterca nagovestio je uzbuđenje pred mrežom Noperta, međutim, pogodio je svog igrača i propala je šansa da lopta ode u okvir gola.

Foto: Tanjug

 

4. minut - Mesi je bio u prodoru, šutirao je, lopta se odbila Molini, pokušao je i on, ali je ponovo odbrana Holanđana bila na visini zadatka i izblokirala udarac madridskog Atletika.

3. minut - Ceo "Lusail" je obojen u plavo-belo! Navijači Argentine su u ogromnom broju, dok simpatizera Lala ima tek nešto više od 1.400, što je i najavio selektor Holanđana Luj Van Gal, da će njegov tim biti u podređenom položaju sa te strane.

Foto: Tanjug

 

2. minut - Prvi napad Argentine išao je preko Akunje, čiji je centaršut lako izbacila odbrana Holanđana.

1. minut - Utakmica je počela! Krećemo!

TOK MEČA:

19.54 - Meč uskoro počinje, u toku je intoniranje himni.

19.40 - Večerašnji rivali su se sastajali do sada pet puta na Mundijalima. Gaučosi su slavili u najbitnijem susretu, finalu igranom 1978. posle produžetaka rezultatom 3:1. Inače, ovo je duel najstarijeg (Luj van Gal) i najmlađeg (Lionel Skaloni) selektora na SP.

Foto: Tanjug

 

Lale su dobile na Svetskom prvenstvu 1974. u grupi sa 4:0, kao i 1998. u četvrtfinalu sa 2:1. Argentinci su trijumfovali 2014. u polufinalu posle jedanaesteraca, dok je meč grupne faze 2006. godine završen bez golova.

19.30 - Gaučosi su oslabljeni za Anhela di Mariju, koji će meč početi na klupi, pošto se nije oporavio za duel od prvog minuta.

Foto: Tanjug

 

19.20 - Selektor Holandije Luj van Gal odlučio se za samo jednu rokadu u timu, za razliku od utakmice sa Amerikancima u osmini finala. Klasena je u startnoj jedanaestorici zamenio Bergvajn.

Foto: Tanjug

 

19.10 - Argentinski navijači su sa velikim oduševljenjem proslavili eliminaciju Brazila sa Mundijala, najljućeg rivala svih vremena!

19.00 - Dobro došli na lajv prenos četvrtfinalne utakmice na Svetskom prvenstvu između Holandije i Argentine. Sve detalje sa ovog meča možete pratiti uz portal Informer.rs!


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Isailo

pre 1 godinu

Poslat ce ga (Mesija) kuci na odmor, poslat ce ga... Imaju Hrvati nos za te manekene tipa Neymar, Messi I slicno.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija