• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: Informer.rs

28.06.2025

22:20

Očistite nar bez fleka po odeći i zidu - Genijalan trik koji će vas spasiti nereda (VIDEO)

Shuterstock

Dom i porodica

Očistite nar bez fleka po odeći i zidu - Genijalan trik koji će vas spasiti nereda (VIDEO)

Podeli vest

Nar je mnogima omiljena voćka, ali je vrlo nezgodan za čišćenje. Mi vam donosimo genijalan trik kako da ga očistite, bez mrlja po odeći i zidu.

Nar je jedna od najzdravijih voćki koje možete uvrstiti u svakodnevnu ishranu, jer je bogat antioksidansima, vitaminom C, vlaknima i blagotvoran je za srce, kožu i imunitet. Ipak, bez obzira na sve koristi, mnogi ga zaobilaze zbog mukotrpnog i neurednog procesa čišćenja. Crveni sok koji pršti na sve strane, ruke obojene do lakata i fleke po kuhinji često obeshrabre i najupornije.

Zašto je ovo toliko komplikovano?

Iako spolja izgleda jednostavno, nar je u suštini prilično kompleksno voće. Unutar čvrste kore krije se više od 600 sitnih zrna, svako obavijeno prozirnom opnom punom soka. Ta zrna se nalaze u odvojenim komorama koje deli gorka, bela membrana. Kada pokušate da ih izvučete „na suvo“, zrna pucaju, sok pršti, a pritisak često dovede do toga da voće eksplodira pod rukom.

Pored toga, nar ima pigment koji se lako upija u tkaninu, zidove i radne površine, pa se mrlje teško peru. Čišćenje na tradicionalan način zahteva i preciznost i strpljenje, ali postoji lakša metoda čišćenja pod vodom, koja sve menja iz korena.

Najjednostavniji način čišćenja

Zarolajte ceo nar po kuhinjskom pultu, uz blagi pritisak. Odsecite gornji deo ploda, pa ga zasecite vertikalno prateći prirodne linije unutrašnjih komora.

U veću činiju ulijte vodu i stavite je u sudoperu. Ubacite kriške nara u vodu i pod vodom pažljivo odvajajte zrna.

 

Zrna će potonuti, dok će bele opne i ljuske isplivati na površinu. Procedite zrna kroz cediljku i spremna su za konzumaciju.

Čuvanje i upotreba očišćenog nara

Nakon što ste zrna uspešno očistili, možete da ih čuvate u zatvorenoj staklenoj posudi u frižideru do pet dana, bez gubitka ukusa i svežine.

Nar je idealan dodatak zdravom doručku, možete da ga ubacite u ovsene pahuljice, grčki jogurt, smutije ili pospete po voćnoj salati. Savršeno se slaže i sa kolačima, tortama, čokoladnim dezertima ili kao ukras za elegantne koktele.

Ako nar kupujete u sezoni, slobodno ga očistite u većoj količini i zamrznite. Zrna se lako čuvaju u kesama za zamrzavanje, a kasnije mogu da se koriste u napicima, jelima ili kao ledene kockice koje osvežavaju vodu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set