• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

16.08.2025

18:00

Riba se više neće lepiti za tiganj: Izbegnite haos u kuhinji uz trik koji provereno deluje

Shutterstock

Dom i porodica

Riba se više neće lepiti za tiganj: Izbegnite haos u kuhinji uz trik koji provereno deluje

Podeli vest

Za mnoge je spremanje ribe u tiganju noćna mora, a nekoliko je ključnih stvari kako se ne bi lepila.

Prženje ribe na tiganju kod mnogih izaziva frustraciju. Umesto da se lepo zapeče, često se zalepi i raspadne, a od lepog komada ribe ostanu komadići. Dobra vest je da to možete izbeći ako pripazite na nekoliko ključnih stvari. 

Najčešća greška

Najčešća greška kod pečenja ribe je stavljanje filea na nedovoljno zagrejan tiganj. Tiganj mora biti veoma vruć. Kad dodate ulje, trebalo bi da lagano zaiskri, ali ne sme početi da dimi. Riba će se u kontaktu s vrućom površinom brzo zapeći i stvoriti koricu koja će sprečiti lepljenje.

Ako niste sigurni je li tiganj dovoljno vruć, testirajte sa malim komadićem ribe. Ako odmah počne da cvrči i bez problema se pomera nakon minut do dva, spremni ste za ostatak. 

Foto: Shutterstock

pečenje ribe u tiganju

Koristite ulja koja podnose visoke temperature, poput suncokretovog ili maslinovog za prženje. Dodajte dovoljno ulja da pokrije dno tiganja tankim slojem, ali ne preterujte. Cilj nije prženje u dubokom ulju.

Ne dirajte je prerano

Još jedan čest razlog lepljenja je nestrpljenje. Kad stavite ribu na tiganj, pustite je da se peče bez pomeranja barem dva do tri minuta, u zavisnosti od debljine filea. Ako pokušate da je okrenete prerano, zalepiće se jer još nije dovoljno zapečena.

Riba će se sama “odlepiti” kad je spremna za okretanje. Ako vidite da se lako odvaja od površine, tada je vreme za drugu stranu. Ako zapinje, samo pričekajte još koji minut. Strpljenje se u ovom slučaju doslovno isplati.

Takođe, za najbolje rezultate koristite tiganj sa neprijanjajućim slojem ili dobro začinjen tiganj od livenog gvožđa. Ako imate ribu sa kožom, stavite je na tiganj prvo sa te strane: koža će se zapeći i postati hrskava, a file će ostati sočan.

Na kraju, ne zaboravite da je riba delikatna i ne treba joj mnogo. S pravom temperaturom, dobrim uljem i malo strpljenja, bez problema ćete svaki put dobiti lepo pečen file.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set