• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

29.10.2023

19:00

Kazne ne popravljaju ocene! Četiri saveta za uspešno učenje

pexels.com

Dom i porodica

Kazne ne popravljaju ocene! Četiri saveta za uspešno učenje

Podeli vest

Pomozite detetu da na pravilan način organizuje obaveze, ne sumnjajte u njegove sposobnosti i budite spremni da ponovite gradivo.

Prvo tromesečje se bliži kraju, što znači da je ostalo još mnogo novog gradiva i mnogo nepoznatog koje treba saznati i naučiti do kraja školske godine. Za prvake, ali i za đake viših razreda, važno je da steknu radne navike i nauče da uče. Kojom brzinom će dete steći radne navike najviše zavisi od roditelja i njihovog ponašanja, te sledi nekoliko predloga sa portala Yumama. com kako da detetu pomognete da bude uspešno u školi.

1. Podrška

Mislite o tome kako se dete oseća. Škola je stres, a pridike i oštre reči svakako mu neće pomoći. Izbegavajte rečenice koje zatvaraju mogućnost vaše međusobne komunikacije, kao što su: "Lako je tebi", "U tvojim godinama ja sam...", "Tvoje je samo da učiš...", jer vaše dete ima svoje probleme, čak i kada vi toga niste svesni. Kad vam ono kaže: "Ne volim školu", iskazuje spremnost da vam se poveri. Saslušajte ga, pokažite razumevanje, prihvatite njegova osećanja, jer je često to jedino što od vas i traži.

2. Kako da uči

Ne insistirajte na učenju napamet, ma koliko ponekad izgledalo da upravo to traže nastavnici. Učenje napamet je opravdano samo pri učenju stihova, formula, definicija i fraza stranog jezika. Vaše dete će jednom završiti školu, ali ako pritom ne nauči da misli, od nje neće imati naročite koristi.

Foto: pexels.com

Uključite se samo kad mu nešto nije jasno ili kada treba da ga preslišate

3. Izgradite poverenje

Školski uspeh je samo jedan deo ličnosti vašeg deteta. Zato, ne cepajte listove iz sveske, ne uslovljavajte poklone uspehom, ne poredite svoje dete sa drugom decom. Ohrabrivanje i pokazivanje vere da će uspeti da se izbori sa problemom urodiće plodom kad-tad.

4. Radne navike

Ne učite zajedno ili umesto deteta jer je učenje njegova obaveza, a ne vaša. Na vama je da se interesujete za njegove probleme i da saosećate, da ga, ako je potrebno, preslišavate i da insistirate na razumevanju gradiva. Dete treba da uči kad je koncentracija najveća. Kod većine dece je između osam i devet sati, 11 i 12 i po podne između 17 i 18 sati. Odlazak na spavanje tačno u određeno vreme, kao i ustaljen raspored obroka pomoći će detetu da se disciplinuje i da svoje obaveze obavlja na vreme.

Pravila uspešnog učenja:

* pomoć (pomozite detetu da shvati lekciju koja mu je nejasna)
* uslovi učenja (bez stalnog prekidanja, dobro osvetljenje, zadovoljene sve fiziološke potrebe, isključen TV...)
* plan rada, vreme za učenje (za najteže gradivo izabrati vreme kada je koncentracija najveća)
* podela lekcije (čitanje od podnaslova do podnaslova)
* ponavljanje (kad god je moguće naglas), podvlačenje (omogućava da se odvoje važni od nevažnih podataka)



 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!
Live TV

(VIDEO) Srbija će ostati razjedinjena dokle god ne definiše šta je njen nacionalni interes! Vučićeva politika vratila je nacionalno dostojanstvo i zato izaziva jake otpore!

Despot Stefan Lazarević govorio je da će ljubav sve pobediti. U emisiji "Info veče" govorilo se o nečemu sasvim suprotnom, o mržnji. Mi u našoj zemlji mnogo gradimo, ali smo zanemarili najvažniji hram, a to je čovek. Mržnjom su se bavili umni ljudi kao što su Niče i Dučić, kao i sveti otac Justin Popović koji je rekao da je mržnja smrt duše. Na ovu temu govorili su ministar unutrašnje i spoljne politike Tomislav Momirović i prof. dr Dragoslav Slojević sa Fakulteta organizacionih nauka.

30.06.2024

22:24

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)
Live TV

Cela Evropa strahuje od migranata ekstremista! Srbija među poslednjima na listi ugroženosti od terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Branko Nadoveza sa Instituta za noviju istoriju i stručnjak za bezbednost Gordana Mišev.

30.06.2024

20:42

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)
Live TV

Islamska zajednica strogo osudila čin vehabije! Tamo gde je verujući čovek, nema terorizma! (VIDEO)

Juče je izvršen teroristički napad u Beogradu kada je vehabista iz samostrela upucao pripadnika žandarmerije ispred Izraelske ambasade. Poznato je da je napadač ovom prilikom preminuo, dok je pripadnik žandarmerije operisan i nalazi se van životne opasnosti. Na ovu temu "Otvorenom studiju" Informer televizije govorili su Veljko Jovanović, član SNS-a, Radiša Roksić, biviši načelnik BIA, a uživo u program javio se i Rašed Ef Plojević zamenik predsednika Ešihata Islamske zajednice u Srbiji.

30.06.2024

19:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!
ŠAH-MAT

Kakav potez! Svi poludeli zbog odluke Putina i Kima! Amerika i saveznici gore, ovako nešto dosad nisu doživeli!

SAD, Južna Koreja i Japan najoštrije osuđuju produbljivanje vojne saradnje između Pjongjanga i Moskve, uključujući kontinuirani transfer oružja iz Severne Koreje u Rusiju, čime se produžava rat u Ukrajini, krši više rezolucija Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i ugrožavaju stabilnost i u severoistočnoj Aziji i Evropi, saopštio je Stejt department.

01.07.2024

05:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija