• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

02.01.2024

18:00

Idealan poklon i dekoracija! Božićni kaktus nema trnje, samo prelepe cvetove

Shutterstock

Dom i porodica

Idealan poklon i dekoracija! Božićni kaktus nema trnje, samo prelepe cvetove

Podeli vest

Zalivajte ga kad god je zemlja suva na dodir i redovno ga đubrite. Biljku držite pored prozora i u prostoriji gde je 20 stepeni

Idealan poklon za božićne praznike je božićni kaktus, jer dobro podnosi sobne uslove ukoliko se pravilno neguje. Iako u nazivu ima kaktus, nema trnje, već je bogat prelepim cvetovima. Ako želite da ova biljka krasi vaš ili dom vaših prijatelja i bude deo dekoracije u vreme praznika, pogledajte kako se gaji.

Prija mu svetlo

Božićni kaktus ne voli direktno sunce, ali voli svetlost. Odgovara mu pozicija na prozorskoj dasci, a prija mu i redovno orošavanje. Ukoliko mu obezbedite temperaturu vazduha u prostoriji oko 20 stepeni i povećanu vlažnost, "pokloniće" vam mnogo jarkocrvenih cvetova. Ako je temperatura niža od 18 stepeni, boja će biti svetlija.

Foto: Shutterstock

Ako je temperatura niža od 18 stepeni, boja cvetova će biti svetlija

Treba mu vlaga

Kako nije reč o pravom kaktusu, treba više vlage. Zalivajte ga kad god je zemlja suva na dodir i redovno ga prihranjujte, barem na svake dve nedelje. Koristite đubrivo za sobne biljke ili posebno đubrivo za kaktuse i sukulente.

Presađuje se na proleće

Božićni kaktus se presađuje na proleće kada nema mraza, jer tako možete da ga iznesete na terasu ili u baštu, na mesta gde će biti zaštićen od direktnog sunca. Ovaj kaktus presađujte na svake dve do tri godine, kada mu saksija postane mala.

Foto: Shutterstock

Božićni kaktus se lako razmnožava pelcerima

Razmnožava se posle cvetanja

Božićni kaktus se lako razmnožava pelcerima odmah posle cvetanja i to tako što ćete deo stabljike zasaditi u peskoviti supstrat namenjen sukulentima. U tom periodu biljku treba da orošavate, a ne da zalivate, a za 15 do 20 dana pustiće koren. Božićni kaktus ne voli višak vode u svom podmetaču, već umereno vlažno zemljište.

Kako da ponovo procveta?

Kad procveta, kaktusu je potreban period mirovanja od otprilike dva meseca, a u proleće će ponovo cvetati. Nađite mu mesto u senci i na nižim temperaturama, od 12 do 15 stepeni, i uživajte u lepoti.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici
Izbori 2024

Aleksandar Vulin o izborima 2. juna: Vučić mora da se bavi izborima, ovo nisu lokalni izbori, hoće da slome kičmu Vučiću i našoj slobodarskoj politici

Gostujući u jutarnjem programu televizije Prva, Aleksandar Vulin je kazao da se 2. juna odlučuje o budućnosti Srbije, te da nije reč o lokalnim izborima koji se samo tako zovu. Vulin je kazao da na ovim izborima hoće da slome kičmu Vučiću da bismo se odrekli Republike Srpske, Kosova i Metohije, da bismo priznali da smo genocidan narod i uveli sankcije Rusiji.

27.04.2024

12:39

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!
još obaveza

Grčka uvodi šestodnevnu radnu nedelju!

U Grčkoj se od jula uvodi šestodnevna radna nedelja, a ova obaveza će se odnositi na državne službe, komunalna preduzeća, banke, privredna društva, organizacije i poljoprivredna gazdinstva koja su do sada praktikovala petodnevni nedeljni sistem rada.

27.04.2024

14:12

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)
katastrofa

Haos u Arizoni, zatvoren međudržavni autoput! (VIDEO)

Teretni voz koji je prevozio gorivo iskočio je iz šina i zapalio se u blizini granične linije između američkih saveznih država Novi Meksiko i Arizona, a u incidentu nije bilo povređenih, saopštili su železnički operater BNSF i policija.

27.04.2024

08:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija