• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: FORBES, KLIX

23.05.2019

11:58

HUAWEI: Operativni sistem stiže do kraja godine

Hi-Tech

HUAWEI: Operativni sistem stiže do kraja godine

Podeli vest

Dva uticajna kineska informativna portala u utorak uveče su objavila vest da Huawei planira da lansira svoju alternativu operativnom sistemu Android ranije nego što se očekivalo...

Kineski IT gigant time izražava svoje protivljenje odluci Googlea da na sledećim generacijama njihovih pametnih telefona Android svede na osnovnu verziju zbog toga što je Huawei stavljen na američku "crnu listu".

Izvršni direktor kineske komapnije Ričard Ju otkrio je da će Huawei OS, na kome se navodno radi još od 2012. godine, biti dizajniran za novu generaciju uređaja. Prema njegovim rečima, "alternativna" verzija operativnog sistema je još uvek u izradi i trebalo bi da bude dostupna u punom kapacitetu na jesen ove godine, odnosno najkasnije do narednog proleća.

On navodi da Huawei treba da smiri tržište i da uveri svoju korisničku bazu da mogu da nastave da veruju brendu.

Kineski list South China Morning Post je u utorak objavio vest u kojoj se navodi da Huaweijeva perspektiva baš i nije svetla, i da ta kompanija neće uspeti da zadrži svoju dominaciju na globalnom tržištu pametnih telefona.

 - Ograničavanje poslovnih veza Googlea sa Huaweijem bi moglo da uništi potražnju za uređajima kineske kompanije u inostranstvu i da tržišnom lideru Samsungu da vetar u leđa u učvršćivanju svoje prednosti u polju Android uređaja -  naveo je taj list.

OSNIVAČ HUAWEI: Amerikanci nas potcenjuju, imamo alternativu

Ju navodi da je Huawei OS otvoren za mobilne telefone, računare, tablete, televizore, automobile i prenosne pametne uređaje i napominje da je, takođe, kompatibilan sa svim Android aplikacijama i svim drugim web aplikacijama.

U medijima je, međutim, došlo do suprotstavljanih izveštaja o tome koliko je novi operativni sistem održiv, uz implikaciju da taj potez više predstavlja upravljanje kriznom situacijom. Prema informacijama pojedinih medija, projekt Huawei OS je imao svoje uspone i padove, ali je i dalje daleko od puštanja u rad.

Postoje i određene nesigurnosti oko toga da li su komentari Ričarda Jua o kompatibilnosti aplikacija u potpunosti tačni, kao i da li će aplikacije morati da budu prilagođene novom sistemu.

 - Ne mogu da verujem da su SAD ograničile Android za Huawei. To je potrošački proizvod koji nema veze sa pitanjima mrežne bezbednosti -  izjavio je ranije Ju.

Prema izveštajima iz prošle godine, kineski tehnološki gigant je počeo da radi na svom sopstvenom operativnim sistemu još 2012. godine, nakon što su SAD sprovele istragu usmerenu ka kompanijama Huawei i ZTE.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17