• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vijesti.me/informer.rs

27.08.2018

17:36

LEK ZA SVE BOLJKE: Da li znate koliko su zapravo zdravi orasi?

Recepti

LEK ZA SVE BOLJKE: Da li znate koliko su zapravo zdravi orasi?

Podeli vest

Ako vam nije poznato zbog čega je sve zdrav orah, vreme je da se informišete i saznate koliko je dobar za vaše zdravlje...

Orasi su bogat izvor omega-3 masnih kiselina. Te kiseline snižavaju nivo lošeg i povećavaju nivo dobrog holesterola u krvi. Kao krajnji rezultat, redovno konzumiranje oraha može da vas zaštitit od kardiovaskularnih oboljenja, moždanog udara, koronarne arterijske bolesti i potencijalnih opasnosti koje se odnose na srce. 
Pored zaštite srca, orasi, sa svojim sadržajem omega-3 masnih kiselina, imaju moć da spreče upalna oboljenja, kao što su astma, psorijaza, ekcemi i reumatski artritis. 

Orasi se mogu pohvaliti i antioksidativnim svojstvima koja poboljšavaju imunološki sistem i štite organizam od preranog starenja, pojave raka i neuroloških poremećaja. 
Oni su, takođe, bogat izvor vitamina E koji pomaže u rešavanju kožnih problema. 

Orasi mogu biti zdrava hrana osobama koje su na dijeti, jer ubrzavaju metabolizam. 

Pixabay

Ova voćka je veoma bogata vitaminima B kompleksa, kao što su folati, riboflavin, tiamin i drugi, što ih čini idealnom namirnicom za trudnice. 

Osim toga, orasi sadrže nekoliko minerala i hranjivih materija, kao što su mangan, kalijum, cink, kalcijum, gvožđe, magnezijum, selen i bakar, koji služe u različite svrhe, uključujući razvoj spermatozoida i sintezu kiselina. 
Mogu se koristiti i kao prirodni laksativi, jer mogu pomoći kod zatvora. 

Orah se može pohvaliti i jakim adstrigentnim svojstvima koja štite kožu od isušivanja. U stvari, iz istog razloga orasi se već godinama koriste u terapijskim masažama, aromaterapijama i kozmetičkim proizvodima. 
Orasi, sa svojom riznicom hranjivih materija, minerala i vitamina, podstiču rast, razvoj i opštu dobrobit. Oni smanjuju rizik od raznih oboljenja, kao što su visok krvni pritisak, rak creva i druge vrste raka. 

Orasi su već odavno jedan od omiljenih sastojaka kolača. Međutim, nemojte ih konzumirati samo u omiljenoj poslastici – orah, sam po sebi ima fantastičan ukus, a sada kada znate i koliko je zdrav, verujemo da ćete ga jesti što češće.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija