• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

19.11.2018

14:04

JESEN MIRIŠE NA KESTENJE: Iskoristite ih kao diuretik, melem za proširene vene, pomoć kod bolnih leđa i zglobova...

Recepti

JESEN MIRIŠE NA KESTENJE: Iskoristite ih kao diuretik, melem za proširene vene, pomoć kod bolnih leđa i zglobova...

Podeli vest

Poznato od davnina, ukras parkova i drvoreda, prava je riznica korisnih sastojaka, a osim ploda, lekovita je i osušena i usitnjena kora, kao i osušeni cvetovi. Koristi se kao diuretik, melem za proširene vene, pomoć kod bolnih leđa i zglobova, dok se list koristi za prevenciju i saniranje promena na jetri

Kada pomislite na jesen, jedna od prvih asocijacija svakako je miris pečenog kestenja koji se širi iz kuhinje. Poznat od davnina, ukras parkova i drvoreda, prava je riznica korisnih sastojaka, a osim ploda, lekovita je i sasušena i isitnjena kora, kao i osušeni cvetovi. Koristi se kao diuretik, melem za proširene vene, pomoć kod bolnih leđa i zglobova, dok se list koristi za prevenciju i saniranje promena na jetri.

Postoje dve vrste - pitomi, koji je jestiv i koji prija našim nepcima, i divlji, koji se koristi mahom u medicinske svrhe.

Orašasti izuzetak

Sto grama sirovog ploda sadrži 200 kalorija, dok mu je glavni sastojak skrob, koji čini 44 odsto. U tom smislu je sličniji kukuruzu i krompiru nego orašastim plodovima.

Tinktura za reumu

Napunite flašu svežim cvetovima divljeg kestena i prelijte rakijom. Ostavite na osunčanom mestu četiri nedelje, a potom procedite. S tinkturom masirajte bolno mesto nekoliko puta dnevno. Ova tinktura je odličan lek za reumu, giht i bolne, upaljene nerve.

Sadrži vitamine B grupe, kao i vitamin A i C (jedino orašasto voće koje ima vitamin C). Od minerala, bogat je kalijumom i fosforom, a sadrži i kalcijum, magnezijum, sumpor, hlor, gvožđe, bakar i mangan. Osim toga, kesten obiluje i folnom kiselinom, tipičnom za zeleno lisnato povrće.

Riznica zdravlja

Kesten je bogat izvor mononezasićenih masti, poput oleinske i palmitinske kiseline, koje štite kardiovaskularni sistem i pomažu u snižavanju nivoa holesterola. Ovo voće pomaže kod bubrežnih i stomačnih tegoba, a može se koristiti i za izbacivanje viška vode iz organizma. Uz to, deluje i protivupalno, pa je idealna namirnica za osobe koje pate od artritisa i reume.

Foto: Pixabay

Lekovita svojstva njegovog cveta, lista i kore više su poznata u narodnoj nego u zvaničnoj medicini. Zbog sadržaja tanina, list i kora služe za spravljanje adstringentnih (stežućih) lekovitih preparata. List se koristi za prevenciju i saniranje određenih promena na jetri, jer obiluje vitaminom K, koji povoljno deluje i na zgušnjavanje krvi.

Čaj napravljen od ravnomerne mešavine lista kestena i majčine dušice vrlo je delotvoran lek za iskašljavanje. Olakšava različite disajne tegobe, od blagih upala sluzokože ždrela, do ublažavanja napada takozvanog velikog kašlja. Čaj od lista preporučuje se i svima koji imaju stomačne tegobe.

Seme divljeg kestena se zahvaljujući sastojku escinu koristi i za lečenje edema, hemoroida, za povećanje tonusa vena i drugih neželjenih venskih promena. Upotrebljava se i u postoperativnom i posttraumatskom tretmanu, snižava previsok krvni pritisak jer utiče na propustljivost kapilara. Preparati, odnosno ulja od cveta divljeg kestena koriste se i protiv opekotina od sunčanja i pega na licu.

Med od kestena je vrlo hranljiv i lekovit, leči gastritis i probavne smetnje, štiti jetru i pospešuje cirkulaciju krvi.

Poznata je i tinktura kestena koja se priprema od cveta, a koristi se za proširene vene, kod problema s cirkulacijom, kod bolova u kostima, zglobovima i leđima.
 

RECEPTI:

Foto: Pixabay

Kremasta kesten čorba

Sastojci: 500 g kestena, 2 grančice celerovog lišća, mladi luk, šargarepa, crni luk, ekstra devičansko maslinovo ulje, so i biber.
Priprema:
Pažljivo presecite kožu kestena, stavite sve plodove u posudu, prelijte ih vodom i kuvajte 20 minuta. Kestenje ocedite i oljuštite dok je još mlako. Dok pržite luk, dodajte začine, iseckanu šargarepu, mladi luk i lišće celera, sipajte litar vode i kuvajte sve 20 minuta. Na kraju dodajte iseckano na komade, kuvano i oljušteno kestenje(ostavite nekoliko za dekoraciju jela). Kuvajte još 20 minuta na umerenoj vatri, ocedite kesten od supe i dobro ga izblendirajte do kremaste strukture, posolite i pobiberite.

Foto: Pixabay

Brzi rolat

Sastojci: 250 g putera, 300 g šećera u prahu, 1 kg kesten pirea, 100 g mlevenih oraha, još 2 kašike prah-šećera, kašika kakaa. Za glazuru: 150 g čokolade za kuvanje, 100 ml slatke pavlake, po želji zvezdice, pahulje, jelkice i slično za ukrašavanje.
Priprema:
Puter ostavite na sobnoj temperaturi da malo omekša i umutite ga sa prah-šećerom, dodajte kesten pire i samlevene orahe. Masu podelite na dva, skoro jednaka dela. U onu malo manju dodajte preostale 2 kašike prah-šećera i kašiku kakao praha. Pripremite alufoliju, pa na nju rasporedite veći deo mase, poravnajte, preko rasporedite manji deo i takođe poravnajte. Sve to urolajte, upakujte u foliju i stavite u frižider na dva sata da se rolat stvrdne. Za glazuru isecite čokoladu na sitne komade. Slatku pavlaku ugrejte do vrenja, ali ne i da proključa. Prelijte je preko čokolade i dobro mešajte, dok se čokolada ne otopi. Glazuru premažite preko rolata, pa po želji ukrasite raznim detaljima.

Salata od kestena i mandarina

Sastojci: 700 g naseckanog kuvanog kestena, 250 g naseckanih mandarina i pomorandži, četvrtina šolje soja sosa, 1-2 kašike meda, 2 kašike soka od limuna, semenke nara ili listići badema za ukras.
Priprema:
Pomešajte soja sos i med sa sokom od limuna, dodajte ostalim sastojcima i dobro izmešajte. Po želji dodajte još meda ili soka od mandarine i poslužite u čašama. Salatu možete ukrasiti sa semenkama nara ili listićima badema.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17