UPOZORENJE ZA GRAĐANE - NE NASEDAJTE NA OVU PORUKU! Oglasili se iz Pošte - Ovako ćete znati da je u pitanju prevara
126. 04. 2024. u 09:04
226. 04. 2024. u 09:04
Sačuvajte slatku svežinu letnjeg voća za zimske dane, jer ukusni domaći džemovi, želei, kompoti, sirupi, slatka i marmelade nisu samo deo tradicije već i način da tokom hladnih dana unesete koji vitamin više. Domaće, neprskano voće najbolja je baza za ove poslastice, pa je uvek bolje svratiti do pijace nego kupovati voće u prodavnici, savetuju iskusne domaćice. Priprema zimnice nije komplikovana, ali važno je pridržavati se određenih pravila.
Svi sastojci koje koristite za zimnicu moraju da budu potpuno sveži. Najbolji pekmezi i džemovi pripremaju se od zrelog (ne prezrelog) voća, a upravo zbog slatkoće ploda pri kuvanju možete da smanjite količinu šećera. Voće treba dobro oprati, a ono osetljivo, poput malina, pažljivo probrati.
Ako tegle punite vrelim sadržajem, dovoljno ih je pre punjenja oprati. U ostalim slučajevima ih pre punjenja sterilišite. Operite ih i stavite u veliku posudu, napunite je vodom i stavite da vri oko pet minuta. Sklonite ih sa šporeta, a pre punjenja ostavite da se ocede.
*Savet plus: Kombinacija šljiva, čokolade i ruma posebno je ukusna, a džem će biti sjajniji ako tokom kuvanja skidate penu koja se stvara na površini.
Gotovo svako voće sadrži pektin, prirodno sredstvo za želiranje, ali u različitim količinama. Pektinom su bogate šljive, jabuke, dunje i agrumi, dok kajsije, kupine, maline, jagode, trešnje i dinje imaju manje pektina, pa je pri kuvanju tih vrsta voća potrebno više šećera i duže traje njihovo zgušnjavanje.
Ukoliko pipremate zimnicu od voća koje nema dovoljno pektina, dodajte jabuke ili šljive kako bi se pekmez zgusnuo, što neće uticati na sam ukus.
*Savet plus: Pre kuvanja u voćnu smesu dodajte nekoliko kapi soka od limuna soka jer to pojačava svežu aromu i potpomaže želiranje džemova i želea. Sok od limuna dodajte postepeno da ne preterate.
Kako bi se sprečio rizik od kvarenja, zimnicu pasterizujte, odnosno termički obradite na temperaturama do 100 stepeni.
Na dno velike šerpe stavite kuhinjsku krpu, na krpu poređajte napunjene i zatvorene tegle tako da se međusobno ne dodiruju, nalijte vodu do onog dela do kojeg su tegle napunjene, šerpu zatim stavite na vatru i zagrevajte do vrenja, pa smanjite vatru tako da lagano ključa.
Vreme pasterizacije se računa od trenutka kad voda proključa, a dužinu pasterizacije i temperaturu vode treba prilagoditi vrsti namirnice, kao i veličini tegle (zato uvek birajte tegle približno jednake veličine). Tegle zatim izvadite, obrišite i, pre nego što ih odložite, pričekajte da se potpuno ohlade. Ako nije drukčije naznačeno, zimnicu možete pasterizovati oko pet minuta.
Osim drugog voća, poseban ukus daće i začini poput bosiljka, kardamoma, cimeta, vanile ili nane, dok se umesto šećera mogu dodati urme ili javorov sirup. Kod likera treba paziti koju ćete rakiju odabrati, domaća komovica je uvek odličan izbor, a uz dodatak začina poput đumbira i karanfilića biće pitkiji i još zdraviji.
*Savet plus: Kako biste proverili da li je džem i žele dovoljno kuvan, na hladan tanjir stavite kašičicu voćne smese. Ako se stisne, kuvanje je završeno. Ako je retka, nastavite da kuvate.
Smokve i cimet
Isecite dve šljive, oljuštenu jabuku i pet oljuštenih smokvi i stavite u frižider na sat vremena. U tiganj stavite voće i 150 g šećera. Dodajte trećinu šolje vode i pola štapića cimeta, kuvajte oko pola sata na laganoj vatri, dodajte sok od pola limuna i zgnječite gnječilicom za pire. Kuvajte još 40 minuta, pa sipajte u tegle.
Pekmez od šljiva i čokolade
Sastojci: 5 kg šljiva, 2,5 kg šećera, 500 g tamne čokolade, 2 kašike ruma, po želji 3 rum šećera (rum možete izbaciti ili ga zameniti aromom vanile).
Priprema: Šljive operite, očistite od koštica i stavite u veliki lonac. Dodajte šećer, sve dobro izmešajte i stavite na jaku vatru da se kuva dok se šljive ne raspadnu, oko jedan sat. Sklonite ih s vatre, usitnite štapnim mikserom ili u blenderu i vratite na vatru. U smesu dodajte čokoladu, promešajte da se otopi, dodajte rum, promešajte, pa probajte. Prema želji dodajte još tri rum šećera i kuvajte još pet minuta neprestano mešajući da čokolada ne zagori.
Šumski žele
Sastojci: 2 kg šumskog voća, 3 dl negazirane mineralne vode, šećer (u zavisnosti od količine dobijenog soka), cimet po želji, vode koliko stane.
Priprema: Voće dobro operite i prelijte mineralnom vodom. Kuvajte dok voće ne omekša i pusti sok skidajući penu s površine. Voće zgnječite. Cediljku obložite kuhinjskim ubrusom, dodajte voće i pustite da se cedi nekoliko sati uz povremeno protresanje. Sok koji ste dobili izmerite, pa prema količini soka ubacite jednaku količinu šećera i kuvajte dok se žele ne stvrdne. Sipajte ga u sterilisane tegle i dobro zatvorite.
Kompot od bresaka s medom
Kilogram bresaka operite, prepolovite ih i izvadite im koštice. Složite ih u tegle i prelijte skuvanim mlakim sirupom od 250 g meda i 0,3 l vode. Tegle stavite u posudu s mlakom vodom, pa ih prokuvajte oko 20 minuta.
Sirup od krušaka
Sastojci: 1 kg krušaka, 0,5 l vode, 800 g šećera, 2 kašičice limunske kiseline ili soka od limuna.
Priprema: Kruške očistite, isecite na manje komade i stavite u kipuću vodu. Dodajte šećer i limunsku kiselinu ili sok od limuna, pa kuvajte dok se šećer ne otopi, a kruške ne omekšaju. Sirup procedite u flaše, zatvorite ih, pa pasterizujte oko 20 minuta.
Slatko od grožđa
Sastojci: 100 zrna grožđa, 200 g oraha, 700 g šećera, kašičica limunske kiseline ili sok od limuna.
Priprema: Zrna očistite od drške. Skuvajte gust sirup od šećera sa dve šolje vode - šećer možete smanjiti u zavisnosti od sorte grožđa i koliko je slatko. Skinite sa vatre i ostavite da se ohladi. Sipajte u njega zrna grožđa i neka tako odstoji pola sata. Nakon toga slatko stavite na jaku vatru, ali ne previše i kuvajte bez mešanja. Pred kraj kuvanja dodajte limunsku kiselinu ili sok od limuna i sitno iseckane orahe. Kuvajte oko pet minuta, ostavite da se ohladi i rasporedite u tegle.
Džem od kajsija
Sastojci: 1,5 kg zrelih kajsija, 90 ml soka od jabuka ili kajsija, 750 g šećera, 15 ml svežeg soka od limuna, 30 ml likera od kajsija.
Priprema: Kajsije operite i očistite od koštica, stavite u šerpu, sipajte sok i kuvajte dok ne omekšaju. Kad su omekšale, dodajte šećer i kuvajte na jačoj vatri, skidajući penu sa njih i mešajući da džem ne zagori. Kad se džem zgusnuo, sklonite ga sa vatre, dodajte sok od limuna i liker, a umesto toga možete i pastu ili ekstrakt od vanile, promešajte i sipajte u vruće tegle.
Igor Avžner, deo tima Zdravka Ponoša, napao je svoje opozicione kolege zbog neimanja plana i programa, te zbog suludih ideja, kao što su izlazak na lokalne, a bojkot beogradskih izbora!
26.04.2024
07:46
Đorđe Vukadinović, opozicioni analitičar i istraživač javnog mnjenja, izjavio je da opozicija nema šansi da pobedi u Beogradu!
26.04.2024
07:23
Predsednica Narodne skupštine Republike Srbije Ana Brnabić raspisaće danas izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Srbiji.
26.04.2024
06:49
Ana Oreg iz "Pokreta slobodnih građana" tokom gosotvanja na tajkunskoj N1 obelodanila je kako će opozicija da izađe na izbore u Novom Sadu.
25.04.2024
22:46
Direktor kampanja pokreta "Kreni promeni" Savo Manojlović saopštio je da je taj pokret doneo odluku da 2. juna učestvuje na izborima u Beogradu, što je najpravilo ozbiljnu pometnju u redovima tajkunske opozicije.
25.04.2024
21:48
Vraćajući ćerku iz škole, Maja Stojaković iz Sremskih Karlovaca, pronašla je dečiji novčanik, a u njemu je bilo i podosta novca.
26.04.2024
10:19
Gotovo 90 odsto pacijenata obolelih od raka pluća ranije su bili pušači, a jedna trećina njih i dalje puši, pokazuje najnovije istraživanje.
26.04.2024
10:06
Rezolucija o Srebrenici još nije došla ni do glasanja u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, a region je dodatno i duboko podelila, iako, kako tvrde njeni glavni sponzori, pre svega Nemačka i SAD, ima zadatak da "pomiri" Zapadni Balkan.
26.04.2024
10:00
Tek što su ugostitelji pomislili da će konobare, kuvare i ostale radnike zadržati tokom letnje sezone i povećati im zaradu uz bakšiš koji je omogućen i u slučaju bezgotovinskog plaćanja računa opet su se našli pred novim problemom.
26.04.2024
09:50
Na TikTok profilu “bata.osovina” nedavno je objavljen snimak koji je izazvao pažnju među korisnicima s ovih prostora.
26.04.2024
09:45
Mladen Grujičić, načelnik opštine Srebrenica, Dragić Glišić iz SNSD i Jovana Rakić iz Narodne partije Srpske gostovali su u "Info jutru" Informer TV. Oni su govorili o zločinu u Srebrenici i sramnoj rezoluciji koja ima za cilj da ga predstavi kao genocid.
26.04.2024
10:03
Predsednik udruženja građana "NIT" Bojan Borovčanin gostovao je u "Info jutru" Informer TV i komentarisao deo opozicije u Srbiji.
26.04.2024
09:32
Ministar bez portfelja Đorđe Milićević govorio je o sramnoj Rezoluciji o Srebrenici tokom svog gostovanja u emisiji "Info jutro" Informer TV.
26.04.2024
09:05
U novom izdanju emisije "Info veče", o pritiscima Zapada na Srbiju putem sramne rezolucije o Srebrenici, govorili su gosti Bojan Bilbija novinar "Politike" i Olivera Miletović, novinar.
25.04.2024
22:18
Dvojica državljana Srbije uhapšeni su u sredu u Grčkoj pod sumnjom da su izvršili najmanje dva prepada i pljačke zlatara u Atini iz koji su odneli nakit i dragocenosti vredne više od 300.000 evra.
26.04.2024
10:14
Sudija za istragu Višeg suda u Podgorici odredio je pritvor do 30 dana državljanki Južnoafričke Republike N.L.T. (29), koja je u ponedjeljak uhapšena u Perastu zbog sumnje da je ubila majku K.L.L.T. (62).
26.04.2024
09:51
Miljan P. (41) koji je pre dva dana teško ranio Jovana B. (46) u parku u Mirijevu biće danas saslušan u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.
26.04.2024
08:32
Otac ubijene Vanje Đorčevske, Aleksandar Đorčevski, pušten je danas iz pritvora u kućni pritvor.
25.04.2024
20:40
Prošlo je mesec dana od nestanka i ubistva dvogodišnje devojčice Danke Ilić u Banjskom polju kod Bora. Telo još nije pronađeno.
25.04.2024
20:24
Odbojkaši Crvene zvezde i Partizana večeras (19.00, RTS 2) na Banjici odigraće majstoricu plej-ofa Superlige nakon koje će biti poznato koja od ove dve ekipe će biti novi šampion države!
26.04.2024
09:55
Trener Panatinaikosa, Turčin Ergin Ataman (58), tvrdi da je dobio pretnje posle utakmice sa Makabijem iz Tel Aviva (95:79).
26.04.2024
09:29
Košarkaš Denvera Eron Gordon rekao je za saigrača Nikolu Jokića da je košarkaški genije.
26.04.2024
10:12
Srpski košarkaš Nikola Jokić nije krio sreću nakon što su njegovi Nagetsi slavili sa 112:105 u Los Anđelesu i poveli sa 3:0 u seriji protiv Lejkersa.
26.04.2024
08:58
Američki teniser Džoel Embid pokušao je u noći za nama sramnim potezom da povredi rivala, čime je razbesneo košarkašu javnost, a onda je naišao na sažaljenje jer se suočava sa bolešću koju je krio i od saigrača.
26.04.2024
08:25
Ne postoji čudesno sredstvo za rešavanje ukrajinske krize, strane treba da stvore uslove za prekid vatre i pregovore, izjavio je kineski ministar spoljnih poslova Vang Ji.
26.04.2024
09:50
Kongres američke savezne države Tenesi usvojio je zakon kojim se pojedinim nastavnicima i osoblju u javnim školama dozvoljava da nose skriveno oružje i zabranjuje roditeljima i drugim nastavnicima da saznaju ko je naoružan.
26.04.2024
10:27
U svetu u kome luksuz ne poznaje granice, imperija superjahti se sprema da zaroni u nove dubine - bukvalno. Austrijska kompanija Migaloo uperila je svoje nišane na dno okeana, otkrivajući planove za ono što naziva „jedinu i jedinu privatnu podvodnu superjahtu na svetu".
26.04.2024
07:00
Vojno-industrijski kompleks zapadnih zemalja zaostaje za ruskim u stopama proizvodnje i nije u stanju da promeni situaciju u pravcu Kijeva, napisao je bivši oficir CIA i član Demokratske partije SAD Brajan Din Rajt u materijalu za Foks njuz.
26.04.2024
00:15
Rat u Ukrajini – 792. dan
25.04.2024
23:21
Sud će ponovo otvoriti slučaj poznatog filmskog producenta.
25.04.2024
16:47
U ovom komadu igralo je 120 dece iz Baletskog centra iz Surčina koja su oduševila publiku.
25.04.2024
15:51
Sinoć je u Beogradskom dramskom pozorištu odigrana predstava "Prafaust" nakon čega su dodeljene i nagrade.
25.04.2024
12:35
Popularni pevač prvi put dolazi u Srbiju
25.04.2024
11:08
Za Zlatu Petrović ne postoje zabranjene teme, ona veoma otvoreno i bez zadrške govori o svojim vezama, pa i o intimnim odnosima.
26.04.2024
09:23
Aleksandra Prijović poznata je kao vredan i marljiv radnik, a da i ona ume da se opusti pokazuje snimak iz jednog kluba gde se pevačica veselila i to uz rep.
26.04.2024
08:52
Pevač Aca Lukas je više puta govorio o svojoj zavisnosti od narkotika, kao i izlečenju koje, i pored svih napora, nije uspelo da otkloni sve posledice koje je konzumiranje droge ostavilo na njegovo telo.
26.04.2024
08:16
Pevač Dženan Lončarević glavna je tema medija poslednjih dana od kada se pročulo za razvod od supruge Samire, sa kojom je bio 25 godina u braku.
26.04.2024
07:36
Isplivale su gole fotografije Stanije Dobrojević, ali njihova autentičnost je dovedena u pitanje.
26.04.2024
07:01
Zbog slabe ponude na tržištu i predstojećih praznika cena prasića i dalje raste, pa će pečenje na svečanoj trpezi biti pravi luksuz.
26.04.2024
10:02
Kako bi narod rekao "sto godina su meštani Vučaka čekali na asfalt". Danas im se ostvarila dugogodišnja želja pa su prva tri kilometra obeležili prigodnom proslavom.
25.04.2024
20:30
U Šapcu je najavljen početak besplatne sterilizacije i kastracije pasa. Intervencije koje uključuju i čipovanje i vakcinaciju protiv besnila obavljaće se od 7. maja, a troškovi će biti pokriveni iz gradskog budžeta.
25.04.2024
19:25
Danicu Vitorović i Mirjanu Duković iz Donje Bele Reke kod Nove Varoši poznaju dobro ne samo Novovarošani, već i dalje, preko Čajetine sve do Arilja...
25.04.2024
15:44
Strahinja Ivković i Bogdan Maksić iz Vrnjačke Banje, pobednici su nedavno završenog Svetskog takmičenja za Mistera turizma i kulture koje je održano u Antaliji u Turskoj.
24.04.2024
18:43
Ostavite komentar
Pravila komentarisanja:
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.