• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

04.11.2025

20:20

Otkriven ručno pisani jelovnik Džeki Kenedi: Tajni obroci prve dame - svaki dan je počinjala na isti način

profimedia

Lajfstajl

Otkriven ručno pisani jelovnik Džeki Kenedi: Tajni obroci prve dame - svaki dan je počinjala na isti način

Podeli vest

Obroci Džeki Kenedi nisu se bitno razlikovali od onih koje je u to vreme imala prosečna američka porodica, osim što su se povremeno na njenom stolu nalazila i jela dostojna kraljevskog menija.

Džeki Kenedi vodila je život daleko od svakodnevice običnih ljudi. Rođena u uglednoj i bogatoj porodici, udala se za Džona F. Kenedija, jednog od najmoćnijih i najuticajnijih Amerikanaca svog vremena. Njihov brak, stalno pod budnim okom javnosti, trajao je deset godina, sve dok 1963. godine tragično nije prekinut atentatom na predsednika. Ta tragedija bila je samo jedna u nizu gubitaka koji su obeležili život Džeki Kenedi.

Tri godine nakon što je ostala udovica, Džeki Kenedi se ponovo udala, ovog puta za čuvenog grčkog brodovlasnika Aristotela Onazisa, jednog od najbogatijih ljudi na svetu. Okružena luksuzom, imala je osoblje, više domova i sopstveni privatni avion, a sada je isplivalo kako je izgledao njen jelovnik.

Doručak u krevetu bio je njen omiljeni ritual 

Jedno je bilo sigurno - Džeki Kenedi je živela u raskoši. Međutim, njen privilegovani životni stil najbolje se ogledao u jednostavnom, ali otmenom jutarnjem ritualu - doručku u krevetu.

Dok je boravila u Beloj kući, doručak joj je svako jutro donosio lični kuvar, dok bi ona, još u pidžami, započinjala dan. Prema rukom pisanom spisku koji je predala porodičnoj kuvarici Taniji Herbst, njen uobičajeni doručak sastojao se od soka od pomorandže, kafe, obranog mleka, tosta i kuvanog jajeta.

Foto: profimedia

Džeki Kenedi sa detetom

Zanimljivo je da se taj jednostavan meni gotovo nikada nije menjao tokom njenog života. I njen suprug, Džon F. Kenedi, imao je svoje stroge jutarnje navike - poširana jaja na tostu, slaninu, sok od pomorandže i kafu. Tu istu kombinaciju jeo je svakog jutra, sve do tragičnog dana atentata.

Uprkos bogatstvu, Džeki je bila poznata po iznenađujućoj štedljivosti. U jednom pismu svojoj kuvarici napisala je:

„Pazi na troškove hrane, računi su previsoki. Moramo da štedimo. Želim da trošak svedemo na 75 dolara mesečno dok smo odsutni, a razliku ću nadoknaditi po povratku.“

Stroga dijeta 

Iako je bila oličenje elegancije i raskoši, Džeki je u ishrani birala jednostavnost. Pratila je strogu dijetu i najradije uživala u laganim, klasičnim jelima - daleko od raskošnih gozbi koje bi se očekivale od prve dame i kasnije supruge milijardera.

Džeki Kenedi bila je sitne građe i poznata po strogim dijetama. Kada bi preskočila svoj uobičajeni doručak od kafe i tosta, najčešće bi posegnula za jednostavnom kombinacijom kuvanog jajeta i šolje čaja - jelovnikom koji je, u različitim varijacijama, pratila i tokom dana.

Iako je preferirala jednostavnu ishranu, Džeki je ponekad uživala u kuvanju. U jednom kuvaru iz šezdesetih godina nalazi se njen recept za hrskave, lagane vafle - poslasticu koja teško može da se svrstava u dijetalne obroke. Tajna savršenih vafla, kako je zapisala, bila je u pažljivo umućenim belancima.

Lagani ručak

Lagani ručak u njenom stilu obično je podrazumevao mladi sir i sveže voće - skroman, ali prefinjen obrok, baš poput nje same.

Foto: profimedia

Džeki Kenedi

Dok je držala dijetu, Džeki Kenedi je svoj ručak svodila na najjednostavnije obroke. Najčešće bi to bio mladi sir, ponekad u kombinaciji sa svežim voćem, a ponekad sa komadom pečenog mesa i čašom obranog mleka. 

Sendvič i supa - ručak Džeki Kenedi u Beloj kući

Dok je živela u Beloj kući, Džeki Kenedi je i u ručku birala jednostavnost. Najčešće bi jela laganu supu i sendvič - omiljen joj je bio topli sendvič sa sirom, dok je ponekad uživala i u hot-dogu s roštilja.

Kada bi imala goste, njen sto bi postajao raskošniji. Tada su se služila složenija jela - pileća ili salata od raka, raznovrsne povrtne salate, a tokom letnjih meseci i osvežavajuća salata od dagnji. Uz sve to uvek je išao prepečeni pita hleb sa puterom i mirođijom, jednostavan dodatak koji je odražavao njenu sklonost ka suptilnoj eleganciji i meri u svemu.

U pauzama - običan jogurt i neobičan trik

Kao i svi, i Džeki Kenedi imala je trenutke kada bi ogladnela između obroka. Tada bi posegla za jednostavnim izborom – običnim jogurtom. Ipak, imala je svoj mali trik: u jogurt bi dodala prstohvat instant kafe.

- Rekla mi jeda stavi, malo instant kafe - ukus je kao čokoladni puding - otkrila je njena asistentkinja Keti Mekion.

Slatkiši i deserti

Uprkos disciplini i strogoj ishrani, Džeki nije mogla uvek da odoli slatkišima. Obožavala je kolače i sladoled, a Mekion se prisećala kako bi prva dama ponekad krišom, kasno noću, odlazila do kuhinje po zalogaj.

Foto: EPA

Džon i Džeki Kenedi

Među njenim omiljenim poslasticama bio je limunov kolač s puterom, čiji je poseban ukus dolazio od dodatka kondenzovanog mleka. Kada bi primala goste u Beloj kući, na stolu su se često nalazili raskošni francuski deserti, poput jagoda Romanov - elegantan spoj voća, likera i šlaga, savršen za večeri u stilu prve dame.

Posebne prilike - raskošni obroci

Rođendani i praznici u porodici Kenedi uvek su se slavili s posebnom pažnjom i stilom. Džekina kuvarica Marta Sgiben otkrila je da je za njene rođendane pripremala „vol-au-vent“ - fino francusko jelo od lisnatog testa punjeno piletinom ili morskim plodovima, dok se kasnije na njenom tanjiru često nalazio i teleći file, isto ono jelo koje se služilo i za Božić.

Za Dan zahvalnosti porodica Kenedi je uživala u tradicionalnom američkom meniju: supa, pasta ili frittata za ručak, a za večeru pečena ćurka, sos od brusnice, pire od batata, grašak, luk u pavlaci i domaće pite. Deca, Karolin i Džon Džunior, imala su slobodu da biraju svoja omiljena jela i torte, što je praznicima davalo porodičnu toplinu uprkos formalnosti predsedničkog doma.

Večera - zdrava, ali uvek elegantna

Kao i svaki drugi obrok u njenom danu, Džekina večera bila je pažljivo osmišljena i svedena, ali uvek profinjena. Iako je birala zdrava jela, trudila se da svaki obrok bude estetski dopadljiv i poslužen s elegancijom koja je postala njen zaštitni znak.

Večera Džeki Kenedi bila je jednostavna, ali pažljivo osmišljena i nutritivno bogata. Najčešće je birala pileće belo meso ili ribu, uz salatu ili kuvano povrće. Kasnije, dok je imala ličnu kuvaricu Martu Sgiben, često je birala teleći kotlet ili file od ribe „Dover sole“.

Foto: profimedia

Džeki Kenedi

Džeki je obožavala povrće - od kelja i blitve do prokelja, endivije i komorača, koje je pripremala bareno ili dinstano. Artičoke su joj bile omiljene, ali samo njihovo srce, dok spoljašnje listove nije koristila.

Luksuzne večere i gurmanski trenuci

Kada je bila domaćin državnih večera, Džeki je pokazivala svoju francusku stranu. Pod njenim vođstvom, Bela kuća postala je sinonim za sofisticiranost: meniji su uključivali jastoga sa gljivama, goveđi file Velington i raskošni desert „Bombe Caribbean“.

Za njen rođendan 1963. godine servirana su posebno raskošna jela, uključujući rakove u sosu, špargle sa holandez sosom i pečenu junetinu, što je odražavalo njen ukus za luksuz i profinjenost u posebnim prilikama.

Omiljeni kokteli

Džeki Kenedi nije bila poznata po čestom uživanju u alkoholnim pićima, ali kada bi slavila, birala je samo najbolje. Za mužev rođendan 1963. godine otvorila je bocu šampanjca Dom Pérignon iz 1955. godine. Uživaće i u koktelima, a njen omiljeni bio je Negroni, koji je prvi put probala tokom posete Italiji.

Tokom posete Kambodži, hotelski bar „Le Royal“ kreirao je specijalni koktel u njenu čast – Femme Fatale. Napravljen od kreme od šumskih jagoda, konjaka i šampanjca, dekorisan tropskim cvetom, postao je simbol njene sofisticiranosti i profinjenog ukusa.

Samo krompir i kavijar

U kasnijim godinama, tokom braka sa Aristotelom Onasisom, Džeki je ponekad prolazila kroz faze kada bi njen jedini obrok bio jednostavan - pečeni krompir sa pavlakom i kavijarom. Iako količinski skroman, obrok je bio izuzetno luksuzan: njen omiljeni kavijar bio je beluga, najskuplji na svetu, koji je tada koštao i do 10.000 dolara po kilogramu.

Jastog je bio još jedna od njenih omiljenih poslastica. Tokom letnjih meseci u vili na Martas Vinjardu često je uživala u toploj salati od jastoga sa bosiljkom, dok je za decu pripremala popularno jelo Lobster Fra Diavolo.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Umro Bora Mercedes
Estrada

Umro Bora Mercedes

Borivoje Jovanović, poznatiji kao Bora Mercedes, kojeg je publika upoznala u takmičenju "Nikad nije kasno", preminuo je juče nakon duge borbe sa teškom bolešću.

13.12.2025

19:40