• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

02.06.2023

22:00

ZAŠTO je POSEKOTINA od PAPIRA TAKO BOLNA? Lekar otkriva više razloga

Freepik.com

Lajfstajl

ZAŠTO je POSEKOTINA od PAPIRA TAKO BOLNA? Lekar otkriva više razloga

Podeli vest

Posekotine od papira izazivaju intenzivan bol zbog gustog rasporeda nervnih završetaka u našim prstima i nazubljene ivice papira. Ali, to nisu jedini razlozi...

Nekako se poseći na papir čini kao nevažna stvar, ali zapravo se događa, bez obzira na to koliko neverovatno zvuči. Ono što nas iznenađuje jeste intenzitet bola koji takav mali rez izaziva, kao i dužina vremena potrebna za zarastanje rane. Ali, stručnjaci i za ovu pojavu imaju objašnjenje.

U našim prstima se nalazi gust raspored nervnih završetaka, što objašnjava zašto čak i mala posekotina od papira izaziva jak bol. Takođe, ivica papira je na neki način nazubljena, što znači da su rezovi takvi da im je potrebno više vremena da zacele. Ovaj fenomen je vidljiv pod mikroskopom kada se pogleda ivica papira.

- Postoji i psihološki element iznenađenja jer se povreda dešava vrlo brzo i nemamo vremena da reagujemo. Takođe, budući da ne očekujemo da nas povredi papir, osećaj bola je intenzivniji nego kada se posečemo nožem - mišljenja je dr Hejli Goldbak, dermatolog iz medicinskog centra "UCLA Health".

Uz bol i sporo zaceljivanje

Osim što je posekotina od papira neočekivano bolna, često se dešava i da sporo zarasta. Jedan  od razloga zašto to može da potraje i nekoliko dana je što se nalazi na rukama koje neprestano koristimo, što pak dovodi do stalnog otvaranja rane.

Foto: Freepik.com

Nekad nam se čini da papir može da bude oštriji od noža

- Kako je ivica papira nazubljena i ovakav rez nije glatak, zahteva više vremena da zaceli. Takođe, s obzirom na to da je papir napravljen od drvenih vlakana, pamuka ili drugih materijala, sitni delovi mogu da ostati u rani i izazvati upalu. Zato je važno odmah isprati takvu posekotinu sa sapunom i vodom - dodaje dr Goldbak.

Umesto da se držite starih verovanja o ostavljanju rane otvorenom kako bi se stvorila krasta i brže zarasla, preporučuje se održavanje rane vlažnom ispod zavoja ili flastera. Vlažna sredina pomaže bržem zaceljivanju jer se oštećene ćelije brže regenerišu. Takođe, rane su manje bolne kada su vlažne, poručuje dr Goldbak.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)
Live TV

Velika ceremonija na Zejtinliku: Spomenik za dedu Đorđa, srpskog junaka! (FOTO/VIDEO)

Ekipa Informera nalazi se na Zejtinliku gde je otkrivena bista deda Đorđu, čuvaru srpskog groblja. Inicijativu je pokrenuo Informer i livnica "Jeremic".Otkrivanje biste je izazvalo veliko interesovanje u Solunu, gradski predstavnici tog grada su položili vence na njegov grob, a spomenik su svečano otkrili ministar odbrane Bratislav Gašić i ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović.

28.09.2024

11:09

Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade
Hronika

"Tu utehe nema": Mirjana je jedina preživela nesreću u Raškoj, njeni jauci kidaju dušu na komade

Tragedija koja je zadesila porodicu Lazović i njihovu komšinicu Dijanu Kutlačić duboko je potresla zajednicu kod Raške. U prošlu subotu popodne, dok su se pripremali da krenu na sabor povodom praznika Mala Gospojina u manastir Studenica, doživeli su stravičnu saobraćajnu nesreću. Jedina preživela je Mirjana Lazović Bugarić, majka troje poginule dece i supruga Danijela.

28.09.2024

16:10

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija