Maslinovo ulje je blagotvorno za holesterol! Važno je da ga redovno uzimate
Istraživanja su pokazala da redovno konzumiranje maslinovog ulja utiče na smanjenje holesterola.
09.12.2023
14:00
Informer
Lajfstajl
Prenosimo vam iskustvo devojke koja je platila večeru u ovom restoranu.
Da li je zaista potrebno da vrhunsko parče bifteka, posluženo u jednom već skupom restoranu smeštenom u elitnom Istanbula, još i prelijete listićima topljenog zlata? A što da nije! Uvek ima ko će masno da plati! Baš to je pomislio Nusret Gokče kada je došao na ideju da svoj meni proširi jednom specifičnom estravaganicijom. Ako vam ovo ime ne znači puno, možda će Salt Bae zvučati poznatije.
Dodajte uz to da je u pitanju kuvar koji nosi repić, naočare i stalno drži ruku poput kobre spremne za napad dok obilato soli najskuplje odreske mesa , znaćete o kome se radi - o turskom kasapinu, kuvaru, vlasnik lanca restorana i pre svega jednom biznismenu.
On se proslavio kada su snimci iz njegovog restorana postali viralni jer teatralno priprema hranu, soli je, slika se sa gostima, pravi atmosferu, ali i novac! Danas ima 22 restorana širom sveta gde tomahawk odrezak sa 24-karatnim zlatom naplaćuje skoro 1.200 evra. Mnogi kritičari njegovu hranu ocenjuju kao osrednju, ali je samo u restoranu u Londonu zaradio više od 8 miliona evra, i to samo u prva tri meseca rada.
I, kakvo je stvarno njegovo meso? Ruku na srce, ima komada koji su baš baš vrhunski, a ima i onih koji su jedva pa prosečni! Ono što sam ja probala bila je selekcija stejkova i rebra, takođe sa "pozlatom", salata koja košta kao kvalitetne patike i dezert. Ali, kad idete kod Sale Bae ne plaćate "samo" hranu. Specifično iskustvo počinje već kad kročite na ulazna vrata i jasno vam je sa čim imate posla.
Foto: EPA Images
Ne zna čovek gde prvo da pogleda! To je mešavina luksuza i kiča, domaćinske atmosfere i generalno jednog pozitivnog vajba. U velikom holu dočekuje vas njegova ogromna slika. Naravno, u pozi po kojoj ga poznaje ceo svet – kako posipa so sa rukom iskrivljenom da podseća na vrat labuda. A onda, dok vas hostesa sprovedi do stola, ne možete a da ne pomislite da se nalazite u jednoj eksploziji ekstravagance sa ogromnim lusterima, masivnim ukrašenim potpornim stubovima, stolicama i separeima presvučenim belom kožom. Okolo su njegove druge fotografije, na jednoj od njih u prvom planu on, iza njega stoji Marlon Brando iz "Kuma" (?!), a onda se prelazi na zatvorenu terasu pa u baštu sa bazenom. Sve to ispresecano je armijom konobara koji zuje okolo i prave spektakl, baš kao i gazda dok vam serviraju hranu.
Ja sam imala sreće pa se sam Nusret zatekao u restoranu. Nizak je i sitan, ali je kao furija. Sve vreme ga kroz restoran parti lični fotograf i beleži svaki trenutak, a ljudi ustaju sa svojih mesta i prilaze da se sa njim slikaju. Kada dođe do stola, pred njim je ili parče mesa ili rebra koja ste naručili, a koje on počinje da seče. Izgleda poput matadora koji se sprema da se uhvati u koštac sa bikom, takvi su mu i pokreti. Zamahuje nožem, lupa o dasku na kojoj je meso a pored njega stoji pomoćnik sa ogromnom činijom punom soli jer je finale tog teatralnog serviranja hrane trenutak kad on uzme so i pospe je poput nekog magičnog začina. Oduševljeni ljudi ga snimaju mobilnim telefonima i aplaudiraju, i sumnje nema, on kao prava zvezda uživa u svoj toj pažnji.
Nego, da se vratim na hranu. Na meniju je bila selekcija pet različitih bifteka od kojih su tri bila perfektna. Jedan je bio samo ok, a peti, onaj preliven zlatom nije u potpunosti opravdao titulu zvezde večeri. Jednostavno, u tom komadu nije bilo ničeg posebnog, a to zlato mu nije dalo nikakav šmek, osim trenutnog osećaja da degustirate nešto ekstravagantno. Sličan utisak ostavila su i „zlatna“ rebra, ali je zato dezert zaista za pamćenje.
Tu nije bilo odstupanja od turske tradicije, pa je bila servirana baklava. Ali kakva. I nju vam služe uz uigranu koreografiju. Vruća baklava u velikoj okrugloj tepsiji se seče na trouglaste parčiće a potom razdvaja tako da se u nju ubaci domaći, ručno pravljeni sladoled. To savršenstvo ukusa dugo će ostati sa vama i zaista, svi komplimenti poslastičaru za to.
A cene? Definitivno su manje nego one u njegovim restoranima u Londonu, Majamiju i Dubaiju. Ali da je skupo - jeste! File minjon od 200 grama košta 65 evra a kesica sa istom solju koju koristi Nuser čak 30 evra!
Kako mu je pošlo za rukom da od sebe napravi brend i ljudima debelo naplaćuje hranu prava je misterija. Pogotovo što se zna da je stvarno počeo iz najveće bede. Nusretov otac je bio rudar, a sedmočlana kurdska porodica se žestoko borila samo da opstane. Zbog loše finansijske situacije u kući napustio je školu u 6. razredu i počeo da radi kao šegrt u kasapnici. Radio je i štedeo sve do 26. godine kada je sa svim što je imao otišao u Buenos Ajres gde je meso gotovo religija. Tamo je učio kako da radi sa odrescima od nekih od najboljih kuvara na svetu. Vratio se kući godinu dana kasnije i otvorio svoj prvi restoran Nusr-Et u istanbulskom naselju Etiler sa samo osam stolova i 10 zaposlenih.
I sve to je ostvario uprkos osrednjim ocenama kritike i brojnim prozivkama zbog visokih računa sa kojima ljudi završe na kraju večeri. Uz to, od starta ga prate brojne kontroverze, ali kao da se jednostavno obiju od njega. Internet influenser iz Češke završio je sa brojnim opekotinama kada je Nuser ispred njega izvodio jednu od egzibicijama sa otvorenim plamenom a istog meseca mnogi su mu zamerili što je ugostio predsednika Venecuele Nikolasa Madura. I to nije sve. Bivši zaposleni su ga optužili za seksualnu diskriminaciju kao i da uzima procenat od njihovog bakšiša, a snimak na kom konobaru u jednom od njegovih lokala meso pada na pod i on ga uredno vraća na tanjir, postao je viralan.
Ali, opet nekako, svi se vraćaju ovde na ručak i večeru, ili bar čekaju da ih puste unutra da bace pogled kako to izgleda Nusr-Et Steakhouse restoran, a srećni ugrabe i priliku da se slikaju sa njim lično. I on u tome i te kako uživa, prenosi Blic.
Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.
Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.
Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.
Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.
Kakve se akcije odvijaju iza paravana i zašto je Zagorka Dolovac, vrhovni javni tužilac, otputovala van Srbije.
04.12.2025
21:32
Vladimir Đukanović, advokat ministra kulture Nikole Selakovića, oglasio se na svom Iks nalogu povodom objave Marinke Tepić u vezi sa slučajem koji se vodi protiv Selakovića.
04.12.2025
23:13
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je najavio izbore za kraj novembra ili decembra 2026. godine.
04.12.2025
19:42
Andrijana Nešić, kojoj je doneta presuda kojom joj je zabranjeno vršenje funkcije glavnog urednika, otkrila je detalje pristrasnog suđenja.
04.12.2025
21:13
Šampion Exatlona nije onaj ko je preživeo - već onaj ko je pobeđivao. I zato je ovo takmičenje čista esencija sporta.
03.12.2025
13:31
Gosti Info jutra Nikola Rađen, bivši vaterpolista, Dragan Vasiljković, fondacija "Kapetan Dragan" i Branko Babić, biznismen komentarisali su uvrede na račun Srba koje dolaze iz regiona.
03.12.2025
12:39
Premijera novog filma "Snaga jedinstva" biće prikazana u večeras u 22.30 časova na televiziji Informer!
01.12.2025
20:27
Exatlon je mnogo više od televizijskog spektakla – to je svakodnevna borba tela, uma i volje.
01.12.2025
12:27
Vesna Jović, novinarka Informera za Istočnu Srbiju i Aleksandar Jerković, iz Odbora za kontrolu i opservaciju gostujući u Info jutru komentarisali su izbore u Negotinu, Mionici i Sečnju.
01.12.2025
10:21
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je rekao kako akcija legalizacije nelegalnih objekata "Svoj na svome" počinje 8. decembra i veruje da će to rešenje biti povoljno i uspešno za građane.
04.12.2025
19:34
Početkom decembra Srbi obično nagrnu na kupovinu novogodšinje dekoracije, pa su i ove godine velike gužve, a u nekim prodavnicama verovali ili ne, za jelke se prave i rezervacije.
04.12.2025
17:00
Iz Narodne banke Srbije rekli su da raspolažu svim potrebnim instrumentima kako bi obezbedili stabilnost i sigurnost domaćeg finansijskog sistema, pa istakli kako neće dozvoliti da on bude ugrožen, zbog aktuelne situacije sa NIS-om.
04.12.2025
14:56
Zimski period donosi niske temperature, vlagu i čestu pojavu zamagljivanja stakala u automobilu, što predstavlja pravu noćnu moru mnogih vozača.
04.12.2025
15:00
Brajanu Volšu kom se sudi za ubistvo supruge Ane Volš, danas je nastavljeno suđenje, a u sudnici je pušten snimak sa nadzorne kamere za koji tužioci tvrde da je nastao nakon Aninog nestanka.
04.12.2025
23:24
Mile Todorov (28) iz Negotina, koji je nestao 30. januara ove godine, pronađen je mrtav.
04.12.2025
22:27
Teška nesreća dogodila se na železničkoj stanici Zemun, kada je na radnika obezbeđenja naleteo voz.
04.12.2025
21:58
Po nalogu Višeg јavnog tužilaštva u Pančevu određeno јe zadržavanje prema licima L.X.G. (40), C.J.L. (38) i W.T. (43), državljana Narodne Republike Kine, u traјanju do 48 časova.
04.12.2025
21:55
Policija u Beogradu, UKP, u saradnji sa Osnovnim javnim tužilaštvom u Lazarevcu, uhapsili su D.S.C. (30) iz Nigerije i M.D. (42) zbog sumnje da su izvršili prevaru na društvenoj mreži TikTok.
04.12.2025
20:26
Situacija na pravcu Guljajpolja izgleda opasnija za Ukrajinu nego kod Pokrovska, tvrdi ukrajinski vojni stručnjak Konstantin Mašovec.
05.12.2025
05:00
Kevin P. (36), bivši vatrogasac, osuđen je na tri godine i devet meseci zatvora zbog podmetanja najmanje deset požara širom Nemačke.
05.12.2025
00:00
U Vizbadenu se sinoć odigrao pravi haos kada su četiri pijane devojke, stare između 16 i 24 godine, napale taksistu, opljačkale ga i otele mu automobil nakon svađe oko cene vožnje.
04.12.2025
23:30
Rusija ne pokazuje nikakve ozbiljne namere da okonča svoj agresivni rat protiv Ukrajine i, pod sadašnjim režimom, nije miroljubiva država, izjavio je danas nemački ministar spoljnih poslova Johan Vadeful na plenarnoj sednici Saveta ministara spoljnih poslova OEBS u Beču.
04.12.2025
23:00
Vreme je da Evropljani prestanu da slepo prate američkog predsednika Donalda Trampa i umesto toga izrade sopstveni mirovni plan za Ukrajinu, izjavio je danas evropski komesar za odbranu Andrijus Kubilijus.
04.12.2025
22:30
Pop zvezda Dua Lipa ponovo je dospela u centar skandala zbog postupka prema fanu na koncertu. Pevačica je poželala da napravi selfi, ali kada je videla da nije Ajfon odmah mu je vratila telefon.
04.12.2025
15:51
Opera Đuzepa Verdija "Rigoleto", pod dirigentskom palicom Stefana Zekića, biće izvedena 7. decembra na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, saopšteno je danas iz tog teatra.
04.12.2025
14:29
Glumica Ivana Žigon prošla je kroz jednu od najtežih životnih borbi kada joj je sa samo 38 godina dijagnostikovan rak dojke.
04.12.2025
14:14
Ćerka glumca Nenada Nenadovića, Mina Nenadović dobila je ulogu Maše u jedanaestom nastavku "Žikine dinastije".
04.12.2025
13:10
Pevačica Katarina Grujić žestoko je prokomentarisala sukob sa reperom Dragomirom Despićem, poznatim kao Desingerica.
04.12.2025
23:57
Pevačica Zlata Petrović otvoreno je govorila o ljubavi sina Jovana Pejića Peje i Ene Čolić, koja se rodila u "Eliti 8".
04.12.2025
23:21
Pevačica Jana Todorović jednom je priznala da je njen suprug Ivan ime njihove ćerke Kristine odabrao po devojci koju je nekada ludo voleo.
04.12.2025
22:41
Tea tairović izdala je novi album "Aska 2", sa kojim je pokorila trending u Srbiji i regionu, a komentari u vezi pesama i spotova ne prestaju.
04.12.2025
22:00
Pevačica Svetlana Ceca Ražnatović oglasila se povodom optužbi koleginice Nataše Alimpić.
04.12.2025
21:15
Imate mišljenje?
Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.
Ostavite komentar