• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: Informer

29.01.2024

11:30

Limun ubija ljutinu, sirće slanoću... Evo kako da spasite previše začinjeno jelo

Shutterstock

Lajfstajl

Limun ubija ljutinu, sirće slanoću... Evo kako da spasite previše začinjeno jelo

Podeli vest

Ukoliko vam se desi peh sa hranom i začinjavanjem, možete ga ispraviti određenim namirnicama.

Sigurni smo da nema osobe kojoj se tokom kuvanja nije desio peh kada je začinjavanje u pitanju. Bilo da se radi o previše soli, slatkoće, kiseline ili ljutine postoji način kako da ipak spasite vaše jelo.

Ako je jelo preslano...

Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, sok od limete ili sirće, a možete i zaslađivač poput šećera, meda ili javorovog sirupa.

Ako recept "dopušta", dodajte mleko, pavlaku za kuvanje ili jogurt, jer oni takođe "ubijaju" so. U narodu postoji još jedan savet - kad presolite jelo, ubacite jedan oljušteni krompir ili jabuku, ali i pirinač, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela.

Takođ, budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara, jer sadrže puno soli.

Ako je preslatko...

Dodajte kiselinu kao što je sok od limuna, naseckano sveže začinsko bilje, koricu citrusa ili mrvicu kajenske paprike za slana jela ili instant espreso za slatka jela.

Obični gorki kakao u prahu dodaje gorčinu, pa takođermože balansirati preslatko jelo. Super je i pavlaka za kuvanje ili grčki jogurt, jer redukuju preslatki ukus i daju kremasti neutralni ukus, bilo kojem preslatkom dezertu.

Foto: Shutterstock

kuvanje

Ako je hrana previše ljuta...

Kada vam sledeći put pobegne previše čilija ili paprike, pokušajte da ljutinu ublažite s kiselim namirnicama. Limun, sirće ili umak od paradajza izvrsno ubijaju ljutinu.

Maslac od kikirikija ili pasta od susama takođe će umanjiti jačinu jela, a možda vas ugodno iznenade i novi okusi koje nose. Dodavanje bujona ili mleka, takođe pomaže. Osim toga možete dodati i pavlaku ili neki blaži sir.

Ako je previše kisela...

Male količine sode bikarbone postepeno dosipajte u hranu tokom kuvanja, kako biste smanjili kiselost hrane. Često je probajte, sve dok se opor okus hrane ne smanji. 

Možete dodati i šećer, jer on takođe može ublažiti kiselost.

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set