• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Izvor: Informer.rs

17.08.2024

16:00

U sefovima jedne banke u Italiji nalaze se kolutovi sira! Evo zbog čega

Shuterstock

Lajfstajl

U sefovima jedne banke u Italiji nalaze se kolutovi sira! Evo zbog čega

Podeli vest

Banka Kredito Emiliano postala je svetski poznata nakon što se medijima proširila vest da stanovnici Italije u njoj mogu da podignu kredit, a da kao zalog ostave koturove mladog parmezana.

Poslovanje banke postalo je fenomen, ali i veliki podstrek proizvođačima da nastave sa svojom delatnošću.

Kolutovi sira u sefu banke

Italijanska banka prihvata parmezan kao zalog za kredite. Na taj način nastavlja da finansira proizvođače sira u severnoj Italiji. U dva skladišta ove banke nalazi se oko 440.000 kolutova sira u vrednosti od 132 miliona evra.


Još od 1953. godine, banka Kredito Emiliano u Severnoj Italiji posluje na veoma nesvakidašnji način: u njenim sefovima u trezoru se, umesto zlatnih poluga, dragog i poludragog kamenja i vrećica sa dijamantima nalaze kolutovi parmezana - lokalnog specijaliteta koji je proslavio čitavu regiju. 

Foto: Shuterstock

 

Parmezan kao sredstvo za plaćanje

 

- Sir parmezan koristi se kao finansijsko sredstvo još od srednjeg veka - objasnio je  Leo Bertoci, predsednik Udruženja proizvođača sira Parmiđano-Ređiano.

- Svaki kotur sadrži približno 550 litara mleka, a zbog činjenice da sir stari godinama, proizvođačima je neophodno dodatno finansiranje kako bi mogli da nastave da ga proizvode -objasnio je Bertoci.

Tako se došlo na ideju da se koturovi parmezana koriste kao zalog, pri čemu banka snosi potpunu odgovornost za njegovo držanje i kontroliše uslove u kojima sir stari.

Statistika kaže da proizvođači čak 80 procenata kredita otplate sirom, dok samo mali deo kamate isplate novcem, prenosi New York Times.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Vesti

Novinarka otkrila pakleni plan! Cilj Zapada je da se oslabi vlast kako bi lakše uticala na nju (VIDEO)
Politika

Novinarka otkrila pakleni plan! Cilj Zapada je da se oslabi vlast kako bi lakše uticala na nju (VIDEO)

Detaljna analiza koju je sprovelo Ministarstvo odbrane Kine pod nazivom "Nacionalna zadužbina za demokratiju: šta je to i šta radi" otkriva da se organizacija NED dugo bavila režiranjem državne vlasti u drugim zemljama, mešanjem u unutrašnje stvari drugih zemalja, podsticanjem podela i konfrontacije, zavaravanjem javnog mnjenja i vršenjem ideološke infiltracije, sve pod izgovorom promovisanja "demokratije"

17.08.2024

19:08

TV

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Planeta

Zabava

Džet set

Srbija