• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer
Video

Izvor: informer

24.10.2024

08:00

Trikovi da vam crni luk duže traje! Izbegnite sušenje i truljenje

pexels.com

Lajfstajl

Trikovi da vam crni luk duže traje! Izbegnite sušenje i truljenje

Podeli vest

Crni luk je veoma zastupljen u raznim jelima zbog svog aromatičnog mirisa i jakog ukusa, koji može biti različito ljut. Da bi se izbeglo njegovo kvarenje, čuvajte ga na hladnom mestu.

Prilikom kupovine, birajte glavice koje nisu oštećene. Idealno je da luk čuvate na sobnoj temperaturi, na tamnom i prozračnom mestu, u pletenim korpama za bolju cirkulaciju vazduha, dok plastične kese treba izbegavati jer izazivaju truljenje.

Luk i krompir ne bi trebali biti zajedno, jer luk gubi vlagu i brže se kvari. Rok trajanja luka je obično od jednog do dva meseca, a najduže može da traje luk sa narandžastom korom.

Foto: freepik

 

Ako ste ogulili previše luka, možete ga čuvati nekoliko dana u zatvorenoj plastičnoj posudi, dok se seckani luk može zamrznuti, iako zamrzavanje smanjuje njegov ukus. Može se koristiti u čorbama, ali ne i u salatama.

Kako da se zaštitimo od suza prilikom sečenja luka?

Preporučuje se da ga stavite u frižider na sat vremena pre nego što ga iseckate oštrim nožem.

Hladna vodena kupka hladi luk, što usporava proizvodnju hemikalija. Ova metoda pomaže, ali je manje efikasna nego metoda zamrzavanja.

Oštar nož čistije seče, pa se samim time ošteti manje teksture luka i oslobađa manje aminokiselina. 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Imate mišljenje?

Ukoliko želite da ostavite komentar, kliknite na dugme.

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Politika

TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!
Live TV

Ne propustite novu epizodu emisije "Na merama" - U subotu od 20h ulazimo u trag i nedodirljivima!

Prošle sedmice u popularnoj Informerovoj TV emisiji "Na merama" mogli ste, između ostalog, da vidite, kako biznismen iz Ratkova Branko Babić sa Draganom J. Vučićevićem dogovara kupovinu medija Junajted grupe, šta na pijaci pazari ministarka Milica Đurđević Stamenkovski, kakve turustičke aranžmane merka poslanica-blokaderka Biljana Đorđević, gde penzionerske dane provodi nekadašnji lider SPO-a Vuk Drašković…

05.12.2025

10:57

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set