• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Magazin Mačka

12.06.2018

09:07

ISTRAŽIVANJE: Mace su najbolje društvo za seniore

Ljubav

ISTRAŽIVANJE: Mace su najbolje društvo za seniore

Podeli vest

Ako vaši roditelji ili bake i deke žive sami, najbolji način da ih usrećite i obojite im svakodnevicu jeste da im poklonite mačku. Briga o životinji oslobađa od stresa, snižava krvni pritisak i nivo holesterola u krvi, a značajno poboljšava i mentalno zdravlje

Moć terapije životinjama danas se smatra znatno efikasnijom od one medikamentima, pokazuju poslednja naučna istraživanja. Druženje s mačkom pokazalo se znatno efikasnijim od lekova za smanjenje hipertenzije kao posledice stresa. Ova vrsta terapije blagotvorna je ne samo za bolesne, već i za starije osobe.

Imati ljubimca u domu seniorima pomaže da podignu svoju mentalnu budnost, ojačaju sampouzdanje i pobede usamljenost, a to je nešto što je, budimo iskreni, potrebno ljudima svih uzrasta.

Društvo

Kad u kući imaju ljubimca, stariji imaju živo biće koje vole i o kome se brinu, ali dragocenije je to što imaju društvo, naročito oni koji žive sami. Često je ljubimac mnogima jedini razlog (i obaveza) da ujutro ustanu iz kreveta i pokrenu se.

I nauka je potvrdila da seniori koji imaju ljubimce imaju bogatiji život, osećaju se samopouzdanijima jer životni prostor dele sa živim bićem koje ih voli bezuslovno, i imaju društvo – a ova tri faktora ključna su za osećaj sreće i udobnosti u sopstvenoj koži.

Mentalno zdravlje

Da je odluka da u svoj dom dovedete mačku dragocena kako biste povratili životnu radost, aktivirali se i ojačali zdravlje, smatra i dr Irena Dželetović Milošević, rukovodilac Kancelarije za zdravlje starih Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.

- Naša Kancelarija ima za cilj da unapredi kvalitet života starijih osoba i zato vam kao njen rukovodilac svesrdno preporučujem da svoje zdravlje unapredite baš druženjem s kućnim ljubimcem. Kad je reč o mentalnom zdravlju, starije osobe će se zbog svog kućnog ljubimca potruditi da što više saznaju o rasi, nezi, zdravlju, tražiće odgovore na svoja pitanja, i to će ih održavati mentalno zainteresovanima. Takođe, naučno je dokazano da kućni ljubimci mogu umanjiti depresiju i usamljenost. Zato je mačka idealan cimer, jer živi u sadašnjem trenutku i ne brine o sutrašnjici koja zabrinjava starije osobe. Uz svog ljubimca, i stariji vlasnici žive život za ovaj trenutak, za danas – naglašava dr Dželetović Milošević. 

Prisustvo mačke u domu daje sjajne rezultate i u lečenju anksioznosti, jer ljubimci vraćaju samopouzdanje, daju osećaj sigurnosti, motivišu i podsećaju na značaj brige o drugome i o sebi. Takođe, smanjuju agresivnost, povećavaju empatiju i pospešuju sposobnost učenja. Mace podstiču i lučenje oksitocina (hormona ljubavi i sreće) u našem mozgu, pa nas čine zadovoljnijima. Oksitocin je poznat i kao hormon koji isceljuje i obnavlja celokupan organizam. Kućni ljubimci imaju pozitivnu ulogu u lečenju dugotrajnih mentalnih poremećaja, jer su često najsnažnija društvena potpora u životu svojih vlasnika.

Shutterstock

Fizičko zdravlje

Zbog svoje mirne prirode, mačke na ljude deluju relaksirajuće. Dvadesetogodišnje istraživanje američkih naučnika pokazalo je da vlasnici maca imaju i do 40 odsto manju šansu da dobiju srčani udar, a 30 procenata manju za razvitak neke druge bolesti srca. Takođe, osobe koje su imale težak kardiološki zahvat imaju veće šanse za preživljavanje ako im društvo pravi mačka. Vlasnike mačaka ređe pogađa i moždani udar.

Možda niste znali, ali smeh jača imunitet, a cica-mace svojim vragolijama, skakanjem i igrom umeju da nas zasmeju do suza. Prema istraživanju kalifornijskog univerziteta Loma Linda, smeh i veselje mogu podići visinu imunoglobulinskih proteina za čak 14 odsto, pa tako i ojačati imunitet.

Osobe koje u domu imaju mace, znatno ređe pate od depresije, imaju niži nivo holesterola u krvi i ređe idu kod lekara. I mačje predenje je lekovito. Ono obično varira u rasponu od 20 Hz do 140 Hz, što je frekvencija koja se koristi u medicini. Dokazano je da predenje može da ublaži probleme s disfonijom (poteškoće s disanjem) i da smanji krvni pritisak. Vibracije predenja mogu da pomognu i u lečenju infekcija i otoka, ubrzaju zalečenje oštećenih mišića, ligamenta i tetiva i pomognu u terapiji lečenja kostiju i obnavljanja snage. 

Mače ili odrasla mačka

Kad birate mezimca, vodite računa o tome da se dobro raspitate o rasama i njihovim karakteristikama, a povedite računa i o uzrastu.

- Trebalo bi naći pravog ljubimca za pravog vlasnika, jer svako stari na svoj, individualni način. Mnogi zaborave da je za starije veoma važno i kog je uzrasta kućni ljubimac. Mače zahteva mnogo angažovanja, pa nije preporuka za starije osobe, a u obzir bi trebalo uzeti i temperament potencijalnog ljubimca. Važno je da budete kompatibilni. Trebalo bi razmišljati i o troškovima hrane, vakcina, poseta veterinaru. Nikako ne uzimajte ljubimca ukoliko to za vas predstavlja veliki finansijski izazov – savetuje dr Irena Dželetović Milošević. 

Mačka u domu

  • oslobađa od stresa
  • snižava krvni pritisak
  • razvija empatiju
  • čuva srce i krvne sudove
  • jača imunitet
  • pospešuje sposobnost učenja

 

Idealne rase za seniore

  • Britanska kratkodlaka mačka
  • Ruska plava mačka
  • Škotski fold
  • Persijska mačka
  • Ragdol

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17