• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

29.07.2018

14:29

NAJBOLJE SE RADI NA TEMERATURI OD 22 STEPENA! Kako izbeći kancelarijske ratove zbog klima-uređaja tokom leta

Ljubav

NAJBOLJE SE RADI NA TEMERATURI OD 22 STEPENA! Kako izbeći kancelarijske ratove zbog klima-uređaja tokom leta

Podeli vest

Ovo je optimalna temperatura za efikasan rad jer u hladnoj prostoriji opadaju koncentracija i kreativnost

Najčešći sukobi na radnom mestu među kolegama, i to tokom leta, nastaju uglavnom zbog korišćenja klima-uređaja. Jedni su besni što klima "duva" direktno u njih, dok je drugima i dalje prevruće.

Bez obzira na to što su ovi kancelarijski ratovi sezonski, neka istraživanja svedoče da temperatura u prostoriji i te kako utiče na rad i efikasnost zaposlenih, na trošak firme, pa čak i na polove.

Naime, prema studiji američkog Univerziteta Kornel, zaposleni više greše ako je u prostoriji hladno.
- Pri hladnoći telo troši više energije za zagrevanje tela, što dovodi do manjka energije za koncentraciju, razmišljanje i kreativnost - navodi se u studiji.

Istraživači su istakli i da takvo smanjenje performansi znači dodatni trošak od 10 procenata po satu za svakog zaposlenog.

Ali ni prekomerna toplota nije dobra za efikasnost. Istraživanja na Univerzitetu tehnologije u Helsinkiju pokazala su da je najveća produktivnost na temperaturi od 22 stepena, jer se već na 23-24 stepena rezultati smanjuju.

Prema studiji stručnjaka Ujedinjenih nacija, prosečna idealna temperatura za radno okruženje za žene je 22, dok je za muškarce 21 stepen. U njoj se tvrdi da temperatura može imati uticaj na volju zaposlenih za sarađivanjem - u toplom okruženju zaposleni se osećaju prisnije i blagonaklono prema drugim kolegama.

U Srbiji od 18 do 28°C

U Srbiji, maksimalna dozvoljena temperatura za rad u zatvorenoj prostoriji kreće se u rasponu od 18 do 28°C. Ovo je regulisano Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad na radnom mestu iz 2009. godine, ali u njemu nije navedeno kolika je optimalna temperatura.
Pravilnik zahteva da zaposleni piju običnu vodu ukoliko fizička aktivnost traje kraće od 60 minuta, a kada fizička aktivnost traje duže od 60 minuta, preporučuju se pića sa dodatkom ugljenih hidrata i elektrolita.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija