• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

17.06.2019

13:18

SOČNE BRESKVE ZA SUPER ZDRAVLJE! Čiste telo od toksina i štite srce!

Ljubav

SOČNE BRESKVE ZA SUPER ZDRAVLJE! Čiste telo od toksina i štite srce!

Podeli vest

Stari Kinezi su prvi imali zadovoljstvo da probaju i uživaju u kiselo-slatkim, sočnim breskvama, danas popularnim u svakom kutku sveta...

Osim što osvežavaju u vrelim letnjim danima, one čiste telo od toksina i olakšavaju probavu, odličan su laksativ i diuretik, uklanjaju otoke i malokrvnost i štite srce i krvne sudove. Nedavna naučna istraživanja pokazuju da breskva može da poveća plodnost kod muškaraca, što je samo još jedna u nizu dobrobiti.

Lepi i mladoliki

Ova sočna voćka je odličan izvor mnogih važnih nutrijenata. Najzastupljeniji su vitamini A, B2, B3, E, K, a od minerala tu su kalijum, bakar, mangan, magnezijum, gvožđe, kalcijum, fosfor i selen. Sadrži folate, hlorogensku kiselinu, karotenoide, rutin, kvercetin, katehine, vlakna, ugljene hidrate i nešto manje belančevina i masti.

Čaj za trudnice

Čaj od lista breskve preporučuje se protiv povraćanja u periodu trudnoće. Pedeset grama suvog lista prelijte sa pet decilitara vrele vode i ostavite poklopljeno dok se ne ohladi. Procedite čaj i preko noći ostavite u frižideru. Ujutro ga zagrejte i popijte jedan decilitar na prazan želudac, a zatim istu količinu na svaka dva sata.

Breskve efikasno umanjuju povišen krvni pritisak, korisne su i za očuvanje dobrog vida, mekane i elastične kože i uopšte mladalačkog izgleda.

I NA STOGOJ DIJETI! Zašto su proteini važni ako želite da smršate?

Naročito se preporučuju deci jer je vitamin B2, kojim obiluju, odgovoran za pravilan rast i razvoj. Osim toga, breskva podstiče varenje, posebno teško svarljive i masne hrane, jer povećavaju lučenje želudačnih sokova i zaustavlja mučninu i povraćanje.

Breskva ima i snažan diuretski efekat, pročišćuje organizam, a pripisuju joj se i terapeutska dejstva u slučaju kancera. Ova voćka obiluje antioksidansima koji štite od upala i prevremenog starenja, a među njima se pre svega izdvajaju beta-karotin, vitamin C i selen.

Foto: Shutterstock

Takođe, breskva povoljno deluje na funkcionisanje imunog sistema, rad štitaste žlezde i zaštitu srca. Pomaže kod depresije, premora i nervoze. Redukuje količinu štetnih jedinjenja koja izazivaju nastanak reumatskih oboljenja.

Postoji više od 2.000 vrsta breskvi nastalih ukrštanjem, a u svetu se sve više koristi i ulje koje se dobija hladnim ceđenjem koštica. Deluje kao odličan laksativ i snižava holesterol, dok se naneto spolja upotrebljava kod lečenja ekcema, kao i za negu osetljive, suve i zrele kože.

Na trpezi

Iako breskve mogu lako da se prerađuju, najveću vrednost imaju kada se jedu kao sveži, zreli plodovi. Od njih mogu da se spreme ukusne voćne salate, frapei, kokteli, ledeni čajevi, sladoledi. Dobra poslastica je i kombinacija ovog voća sa jogurtom, a mogu da se koriste i kao nadevi za kolače, torte ili druge, mahom slatke đakonije.

(VIDEO) TRIKOVI PROTIV KOMARACA! Soc od kafe tera krvopije!

Uobičajena praksa domaćica je da ih sačuvaju za zimu u obliku sokova, pekmeza, džemova, kompota ili želea.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Pikantna salsa

Sastojci: 500 g paradajza, 100 g paprike, 700 g breskvi, 2 ljute paprike, srednja glavica luka, 80-100 g svežeg korijandera ili peršuna (naseckanog), 2 kašike soka od limuna ili limete, so, malo sveže mlevenog crnog bibera.
Priprema:
Operite povrće i isecite ga na sitne kockice. Breskve operite i isecite na nešto veće kockice. Možete da ostavite i njihovu kožu, dlačice se neće osetiti, a salsa će imati više hranljivih materija i lepšu boju. Povrće i breskve stavite u činiju, promešajte i potom dodajte naseckani korijander, sok od limete, so i biber. Sve zajedno još jednom dobro promešajte. Poslužite kao predjelo uz tortilje.

Foto: Shutterstock

Pita od bresaka i badema

Sastojci: Za testo: 250 g brašna, prstohvat soli, kašika šećera u prahu, 170 g putera, jaje, 1-2 kašike hladne vode. Za nadev: 700 g breskvi, 2 jaja, 120 g šećera, kašika brašna, četvrtina kašičice cimeta, 150 ml milerama ili punomasne kisele pavlake, plus šećer u prahu, za posipanje.
Priprema:
Zamesite testo od navedenih sastojaka, formirajte u disk, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite u frižideru oko 30 minuta. Breskve oljuštite i isecite na manje komade. U drugoj posudi umutite jaja i šećer, dodajte brašno i malo cimeta, a zatim i mileram. Ohlađeno testo tanko razvaljajte i formirajte po kalupu za pite obima 26 cm. Po testu rasporedite breskve i prelijte smesom od jaja i milerama. Stavite u zagrejanu rernu i pecite 20 minuta na 180 stepeni, izvadite i pospite listićima badema, vratite u rernu i pecite još 20-ak minuta. Pitu ostavite da se malo ohladi, pa pospite šećerom u prahu.

OSVEŽAVAJUĆI KREM OD MALINA! Letnja poslastica gotova za 10 minuta!

Foto: Shutterstock

Kompot od nektarina

Sastojci: 400 g očišćenih nektarina (okvirno), 3 dl vode, 30 g šećera, vanila (opciono).
Priprema:
Nektarine naređajte u teglu. Prokuvajte vodu i šećer, prelijte nektarine, zatvorite teglu i pasterizujte desetak minuta. Kompot od nektarina je spreman za zimu. Ukoliko imate veće nektarine, možete ih iseći na više delova. Količinu šećera možete korigovati, povećati, ukoliko želite.
Kompot od nektarina možete koristiti za razne torte, kolače, poslastice ili voćne salate. Na ovaj način za zimu možete, pored nektarina, sačuvati: breskve, šljive, kajsije, jagode, maline, kupine, smokve, a možete napraviti i miks voća po izboru.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija