• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

18.06.2019

09:03

NOVI DOPRINOS BORBI PROTIV KARDIOVASKULARNIH BOLESTI! Hemofarm proizveo važan lek za pacijete  u Srbiji

Ljubav

NOVI DOPRINOS BORBI PROTIV KARDIOVASKULARNIH BOLESTI! Hemofarm proizveo važan lek za pacijete u Srbiji

Podeli vest

U Srbiji, svakog dana, od bolesti srca i krvnih sudova umre 147 obolelih, što je na godišnjem nivou više od 53 000 ljudi.. U borbi za spasavanje ljudskih života od velike je važnosti primena savremene terapije. Zahvaljujući kompaniji Hemofarm, pacijenti u Srbiji će uskoro moći da se leče novim i veoma efkasanim antitrombocitnim lekom, koji na ovim prostorima do danas nije bio dostupan

Nekada su u našoj zemlji uglavnom stariji od 60  obolevali od kardiovaskularnih bolesti, ali je danas starosna granica pomerena I sve je više osoba mladjih od 45 godina, oba pola, koji su doživeli infarkt.

Bolesti srca i krvnih sudova u stalnoj su ekspanziji i kod nas i u svetu. One su i vodeći uzrok radne nesposobnosti i prevremene smrtnosti, a povišen krvni pritisak, upotreba duvana, povišen nivo masnoća i šećera u krvi, fizička neaktivnost i gojaznost, najznačajniji su faktori rizika.

 

  • Značaj primarne prevencije u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti je ogroman. Ona podrazumeva, pre svega, okretanje  zdravim stilovima života,  kao i redovnu kontrolu krvnog pritiska, redovne  posete lekaru. U slučaju da je pacijentu već dijagnostikovana koronarna bolest, važan je disciplinovan pristup obolelog  lečenju. U ovoj  nimalo lakoj borbi protiv bolesti srca i krvnih sudova, farmaceutska industrija ima važan zadatak da omogući dostupnost što savremenije i efikasnije terapijekaže dr Nenad Burazor, nadležan za razvoj kardiovaskularne palete lekova u kompaniji Hemofarm i Menadžer strateško poslovne jedinice.

 

Dramatičan podatak da u Srbiji svakog sata od bolesti srca i krvnih sudova umre čak šestoro ljudi,  svrstava našu zemlju na treće mesto u svetu po broju umrlih, odmah iza Rusije i Ukrajine .

Foto: Promo Hemofarm

Novi lek prvi put u Srbiji

Sa ciljem da što aktivnije doprinese borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, kompanija Hemofarm je već decenijama najveći proizvodjač kardiovaskluranih lekova  i sa prisutnih 38 proizvoda,  lider je u Srbiji i regionu. U proseku, svaka treća kutija kardiološke terapije za pacijente, proizvedena je u Hemofarmu..

  • Naša  misija i naša obaveza je  da  učinimo sve kako bi savremenu  terapiju učinili dostupnom i pomogli našim lekarima u spasavanju ljudskih života. Upravo zato, nekoliko godina unazad, naši stručnjaci su radili na razvoju molekula koji se već koristi u svetu. Radi se o savremenoj terapiji antitrombocitng leka prasugrel koji će se, zahvaljujući razvojnom timu Hemofarma, uskoro pojaviti na trzištu Srbije i Bosne i Herzegovine.  U ovom slučaju kompanija Hemofarm  predstavlja pseudoinovatora, imajući u vidu da se radi o leku koji se nikada nije koristio na ovim prostorima – objašnjava  dr Nenad Burazor.

 

Iako je tokom poslednjih 15 godina u Srbiji razvijena dobra mreža angio sala gde se pacijentu brzo može ugraditi stent  i učinjeno dosta  da se smanji stopa smrtnosti od infarkta srca, zdravstvena statistika pokazuje da posle preživljenog  infarkta svaki peti pacijent  već u prvoj godini doživi novi srčani ili moždani udar.

  • Ovaj novi lek je indikovan u prevenciji aterotrombotičkih događaja, tačnije namenjen je sprečavanju pojave tromba i začepljenja krvnih sudova kod odraslih pacijenata sa akutnim koronarnim sindromom, odnosno nestabilnom anginom pectoris, infarktom miokarda i kod pacijenata koji se podvrgavaju primarnoj ili odloženoj perkutanoj koronarnoj intervenciji,  odnosno ugradnji stenta objašnjava dr Burazor .

Foto: Promo Hemofarm

Dr Nenad Burazor iz Hemofarma

Kako  su savremene terapije  moćno oružje u borbi protiv bolesti, Hemofarm će i dalje nastaviti da prati trendove i dodatno širi paletu kardiovaskularnih lekova  kako bi lekarima u Srbiji omogućio što raznovrsniji i što kvalitetniji izbor u lečenju pacijenata. Naš sagovornik dodatno ističe :

 

  • Pacijenti koji su preživeli infarkt miokarda moraju znati da su u većem riziku da ponovo dobiju infarkt i zato je  jako važno  da se  ponašaju odgovorno i redovno uzimaju terapiju, stalno kontrolišu krvni pritisak i masnoće u krvi, vode računa o telesnoj težini,  da budu fizički aktivni, da se konsultuju sa lekarom o pravilnoj ishrani. Samo na taj način moći će normalno da nastave život i imaće punu korist od terapije koju im lekar bude odredio – poručuje dr Nenad Burazor iz Hemofarma.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17