• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/24sata.hr

30.10.2019

15:58

NISAM PILA KAFU MESEC DANA i doživela sam PET NEVEROVATNIH PROMENA

Ljubav

NISAM PILA KAFU MESEC DANA i doživela sam PET NEVEROVATNIH PROMENA

Podeli vest

Šta se dešava sa našim organizmom ako ne pijemo kafu?

Blogerka Pejdž Kenzie, inače velika ljubiteljka kafe, odlučila je da mesec dana prestane da pije kafu i proveriti kako će to delovati na nju. 

Ona je svoja iskustva podelila na blogu i navela da se u početku nije osećala baš dobro.

NAMIRNICA KOJA RAZBUĐUJE BRŽE OD KAFE! Nikad ne biste pogodili o čemu je reč!

POSTAJALA SAM SVE RUŽNIJA, BILA SAM OČAJNA Devojka otišla kod lekara, a ANALIZE SU POKAZALE ZAPANJUJUĆU STVAR

- Imala sam simptome odvikavanja što je uključivalo niz simptoma sličnih gripu, teskobu, glavobolju i blagu vrtoglavicu. Tek sam nakon nedelju dana osetila sam da sam nešto 'manje jadna', svetla su izgledala puno manje jarka, a zvukovi nisu bili onako glasni. Posao mi se činio manje kao obaveza nego pre, čak sam se više smešila. Ipak, nisam imala pojma da je ono što sam prošla bio tek početak mojih patnji u nastojanju da se na mesec dana odreknem kafe - napisala je.

Navela je pet bitnih stvari koje su joj se u tom mesecu promenile.

KARDIOLOG TVRDI: Za zdrav život potrebna vam je samo jedna čaša vode!

1. Imala sam više energije

Što više kafe pijemo, budnije se osećamo ali tokom tog meseca bez kafe imala sam neobično puno energije. Osećala sam se dovoljno budnom i motivisanom da odrađujem poslove tokom celog dana. Nekada sam mislila da sam samo 'jutarnji tip osobe' i da samo 'noćne ptice' mogu bilo što raditi nakon 19 sati. Ali nakon što sam prestala s kafom, oduševilo me što sam poslove mogla završavati i  u večernjim satima, umesto da se budim rano da ispunim rokove.

2. Spavala sam bolje

Jedna studija koja je istraživala učinke kofeina na san pokazala je da 'kofein koji smo konzumirali i šest sati pre spavanja smanjuje san za više od jednog sata'. Iskreno, nije mi bilo potrebno istraživanje da mi kaže da kofein utiče na kvalitet mog sna, jer čak i kad pijem kafu, ne pijem je nakon 15 sati - naprosto nema dovoljno ovaca koje bih mogla prebrojiti da zaspim. 

Ali kroz mesec kad sam izbacila kafu, uveče bih  brzo zaspala i nisam se budila po noći. Budila sam se ujutro sveža i nisam imala osećaj da mi treba kafa samo da se mogu pripremiti za dan. Ako razmišljate odreći se kafe, ali ne možete zamisliti buđenje i ustajanje bez nje, pokušajte sa šoljom vrućeg zelenog čaja koja sadrži samo oko 30-50 mg kofeina (dok kafa ima 100-200 mg po šoljici).  

Foto: pixabay.com

 

 

3. Doručkovala sam

Kad pijem kafu u popodnevnim satima, ne osećam glad, pa me ne čudi što neki kafu ili ekstrakte kafe koriste za kontrolu apetita. 

Ali kad ne doručkujem postanem razdražljiva, pa čak i ošamućena dok dođe vreme ručka. Kad nisam pila kafu, želudac mi je tražio uravnoteženije, zdravije doručke, poput tosta s maslacem od kikirikija sa semenkama konoplje, veganskih smutija s proteinima ili supe sa tofuom.

4. Uštedela sam

Još uvek ne želim ni priznati koliko trošim na kafu, a kako je većina kafa iz kafića u osnovi kao gorko vodenasto blato, brzo sam razvila ljubav prema 'specijalnoj' kafi iz Južne Koreje koja je jako dobra, ali i skupa. 

Mesec u kom sam se odrekla kafe imala sam novca koji sam mogla uštedeti ili potrošiti na druge poslastice. Ako se odlučite za ovakav izazov, novac koji inače obično trošite na kavu, stavite u vlastiti fond - za hitne slučajeve ili posebna putovanja. 

5. Bila sam smirenija

Nisam nestrpljiva osoba, ali tokom meseca bez kafe, osećala sam se uglavnom spokojno. Zbog ovisnosti o kafi, kad sam ostala bez nje, osećala sam se kao druga osoba. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mita

pre 4 godine

Kod mene to nema nikakvog efekta, kafu mogu da pijem i bio je jedan period kada sam pio po 6 soljica kafe dnevno. Dan zapocnem sa kafom na prazan stomak, pa kafa posle dorucka, pa kafa za rabudivanje oko podneva, pa popodne kafenisanje uz dokolicu. Onda sam prestao da pusim i kafa nije bila nesto privlacan napitak, presao sam na caj, onda mi i caj dosadi pa predjem na solju vode sa malo limuna, svi ti eksperimenti nisu doveli do nikakvih promena u mom organizmu niti na bolje niti na gore.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17