• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sta.hr/ljubav&zdravlje/informer.rs

15.11.2020

21:56

12 recepata PROTIV VIROZA i prehlada - Uz ove biljke ste ZDRAVI kao DEREN!

Ljubav

12 recepata PROTIV VIROZA i prehlada - Uz ove biljke ste ZDRAVI kao DEREN!

Podeli vest

Lekovito bilje poput zove, miloduha ili majčine dušice pomoći će vam da ojačate prvu liniju odbrane i period kada vladaju virusi pregurate zdravi kao dren ili ako se ipak razbolite, da što brže ozdravite

Promenljivo jesenje vreme s naglim zahlađenjima i otopljenjima pogoduje širenju virusnih bolesti. Svetska zdravstvena organizacija, međutim, upozorava da obolevanje manje zavisi od izloženosti organizma uzročniku bolesti, a mnogo više od mogućnosti imunog sistema da u tom trenutku efikasno reaguje. Lekovito bilje poput zove, miloduha ili majčine dušice pomoći će vam da ojačate prvu liniju odbrane i period viroza i prehlada pregurate zdravi kao dren ili ako se ipak razbolite, da što brže ozdravite.

1. Protiv groznice

Kod jeze i groznice, bez obzira na uzrok, pomaže limun. Dodajte sok od jednog limuna u šolju vruće vode (ili biljnog čaja) s medom i popijte odjednom, a zatim svaka dva sata dok povišena temperatura ne spadne.

Foto: Shutterstock

2. Sveži đumbir

Kod gripa i prehlade odličan je čaj od đumbira, koji se pije dva puta na dan. Pola kašičice sitno naseckanog đumbira ostavi se da odstoji deset minuta u šolji vruće vode. Ovaj čaj takođe jača imuni sistem.

Sirup za kašalj

Za pripremu sirupa za umirenje grla pomešajte 5 ili  6 karanfilića sa pola šolje meda i to ostavite preko noći u frižideru. Ujutru uklonite karanfiliće i uzimajte kašičicu po potrebi. Ili pomešajte dve kašike soka od limuna sa kašikom meda i dodajte prstohvat kajenske paprike. Med oblaže grlo umirujući iritirana tkiva, dok limun smanjuje zapaljenje i daje dozu vitamina C, koji se bori protiv infekcije. Kajenska paprika povećava cirkulaciju u toj oblasti ubrzavajući proces izlečenja. Umesto paprike možete dodati malo izrendanog crnog luka, koji pomaže iskašljavanje sluzi.    

3. Inhalacija

Šaku majčine dušice stavite u šerpu s vrelom vodom, sklonite s vatre i otklopite. Prekrijte glavu peškirom, nagnite se nad parom i udišite u slučaju kašlja, prehlade i gripa.

4. Upala sinusa

Kako biste ublažili simptome upale sinusa i podstakli funkcionisanje disajnog trakta, pomešajte 2 kašičice kurkume, 2 kašičice meda, šolju vruće vode i sok od pola limuna. Popijte odmah.

5. Povišena temperatura

Pripremite kašičicu korena cikorije i kašičicu kore vrbe (oba ćete naći u biljnoj apoteci). Usitnjeno suvo bilje prelijte šoljom hladne vode, stavite da provri, sklonite s vatre i ostavite da pokriveno odstoji od 10 do 15 minuta. Pijte dve-tri šolje čaja na dan.

Foto: Shutterstock

6. Medeni miloduh

Usitnite 2 šake suvog miloduha (možete da nabavite čaj od nadzemnog dela biljke), pomešajte s 5 dl meda i nad parom vruće vode lagano zagrevajte od 20 do 30 minuta. Procedite med i čuvajte na hladnom mestu. Uzimajte od tri do četiri puta na dan po dve kašike meda.

7. Kolačići za imunitet

Kašičicu majčine dušice u prahu pomešajte s tri kašike brašna i dodajte isto toliko mlake vode da nastane čvrsto testo. Oblikujte kolačiće i pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni od 10 do 12 minuta ili dok ne postanu zlatnožute boje. Kolačiće jedite još tople jedanput na dan tokom deset dana.

Foto: Pixabay

8. Čaj od ehinaceje

Ravnu kašiku naseckanog korena stavite u šerpu s 500 ml vode i pola sata kuvajte na laganoj vatri. Tako pripremljeni čaj pijte od dva do tri puta na dan. Ukoliko imate problem da nabavite ovaj koren, poslužite se gotovom mešavinom za jačanje imuniteta (u čiji sastav ulazi ehinaceja) i pripremite je prema uputstvu.

9. Zova pomaže kod prehlada

Vrhom punu kašičicu cvetova zove prelijte sa dva decilitra vrele vode, ostavite poklopljeno deset minuta da odstoji, a zatim, što je moguće toplije, popijte, odmah legnite u krevet i dobro se pokrijte. Pijte nezaslađeno, a kod kašlja dodajte kašičicu meda. Ponovite ovu kuru znojenja još jednom u toku dana.

Foto: Pixabay

Zova se, inače, pije tri puta na dan, jedna do dve šolje. Četiri supene kašike čaja prelijte litrom ključale vode. Sud poklopite, ostavite da stoji 15-30 minuta, procedite i tu količinu popijte u toku dana.

10. Kura znojenja

Ako čaj od zove ne podstakne znojenje, probajte mešavinu od 35 g cvetova zove, 35 g cvetova lipe i 30 g cvetova kamilice. Čaj pripremite od dve kašičice mešavine. Popijte dve šolje što toplijeg čaja.

11. Čaj protiv gripa

Pomešajte 30 g listova bokvice, 30 g plodova kleke, 20 g listova podbela i 20 g nadzemnog dela trobojne ljubičice (sve ćete naći u biljnoj apoteci). Za čaj dve kašičice mešavine prelijte s 250 ml vruće vode i ostavite da odstoji deset minuta. Procedite. Zasladite medom ili dodajte sok od zove ili višanja.

Foto: Shutterstock

12. Cvekla i med za bolji imunitet

Sitno narendajte jednu svežu cveklu i dve veće šargarepe i dodajte med prema potrebi tako da se mešavina poveže. Mešavinu čuvajte u frižideru i uzimajte tri puta na dan po jednu veliku kašiku.
Ovaj starinski eliksir za imunitet nekad se vrlo često koristio kao potporna terapija protiv prehlade. Takođe pomaže u blagom čišćenju jetre, mineralizuje telo, pomaže kod problema s niskim gvožđem, slabim vidom i opštim slabim imunitetom.

KORONA i SRCE - Kardiolog objašnjava KAKO da se ZAŠTITITE od virusa sa STOTINU LICA, a sve možete da pogledate OVDE.

VODA kao LEK - Nutricionista savetuje ŠTA DODATI od BILJAKA za bolji EFEKAT, a sve pogledajte OVDE.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija