
unsplash.com
PRIJATELJICA JETRE, ŠTITI OD KANCERA! Šta sve OBIČNA SURUTKA može da učini za vaše ZDRAVLJE!
Od davnina se pila preventivno radi dobrog zdravlja ili kao dodatak u lečenju različitih bolesti, dok su se deca hranila surutkom ako majke nisu imale dovoljno mleka. Danas se koristi u industriji hrane kao dodatak koji prirodno povećava nutritivnu vrednost namirnica
Surutka, proizvod od mleka koji ostaje prilikom pravljenja raznih sireva, kroz istoriju se koristila daleko više nego danas. Iako neke napredne zemlje poput Švajcarske i Islanda, koje imaju razvijenu industriju mlečnih proizvoda, koriste surutku kao osnovu za pravljenje različitih pića, u većini zemalja su mahom zaboravljeni i ona i njeni brojni pozitivni uticaji na zdravlje, kaže nutricionista Branka Mirković.



- Surutka je bledozelenkasta prozirna tečnost koja ostaje kada se prave razne vrste sireva. Može biti slatkasta, slatko-kisela i kisela u zavisnosti od načina pripreme sira. Razlikujemo kravlju, ovčiju i kozju surutku, a u svetu je izuzetno cenjena bufalo surutka, posebno ona koja pretekne kada se pravi mocarela, dok je kod nas na ceni kozja - navodi Branka Mirković.
Shutterstock
Od multiple skleroze do osteoporoze
Od davnina se pila preventivno radi dobrog zdravlja (istraživanja su potvrdila da svakodnevno konzumiranje produžava životni vek) ili kao dodatak u lečenju različitih bolesti, dok su se deca hranila surutkom ako majke nisu imale dovoljno mleka, dodaje naša sagovornica.
Napravite domaću surutku
Potrebno vam je: 4 litra svežeg mleka, limun i gaza.
- Danas se koristi u industriji hrane kao dodatak koji prirodno povećava nutritivnu vrednost namirnica. Možete je kupiti na pijacama, u radnjama, i to u tečnom stanju, ali i prerađenu kao prah koji treba razmutiti u tečnosti. Protein iz surutke se prodaje kao nutritivni suplement, veoma je cenjen među onima koji aktivno vežbaju u teretanama, a bodi-bilderima je sastavni deo svakodnevne ishrane - sugeriše nutricionista i navodi sve njene dobrobiti:
- Proteini iz surutke imaju antikancerogena svojstva jer sadrže aminokiseline sa sumporom i tako obezbeđuju optimalan nivo magnezijuma i kalcijuma
- Surutka odlično utiče na formiranje genetskog materijala jer se u njenom sastavu nalazi vitamin B13. Omogućava brzi i lakši oporavak osobama koje se oporavljaju nakon infarkta, multiple skleroze i hroničnog hepatitisa
- Štiti i čuva imunitet i povećava odbrambenu moć organizma, a preporučuje se deci, starijim osobama, kod bolesti jetre i rekonvalescentima
Shutterstock
- Surutka, a posebno kozija i ovčija, sadrži skoro 20 odsto čistih, visoko iskoristivih i lako svarljivih proteina
- Mada je proizvod životinjskog porekla, alkalizuje telo, odnosno daje baznost organizmu
- Odlična je za zglobove i ligamente
- Pomaže kod alergija, opstruktivnog bronhitisa i astme
- Smanjuje holesterol, apetit i sprečava osteoporozu
- Prečišćena surutka u prahu u 22 grama sadrži 20 grama lako svarljivih baznih proteina, baš kao i 100 grama nemasnog junećeg mesa (koje takođe ima 20 g proteina). Razlika je, međutim, u tome što crveno meso izaziva kiselost organizma, a ona je opet uzrok mnogih imunoloških oboljenja, kao i pojedinih vrsta kancera - smatra naša sagovornica.
Shutterstock
Način primene
Surutku možete da koristite preventivno, ali i kao suplement u lečenju različitih bolesti.
Tečna surutka
Preporučuje se jedna časa ujutru pre obroka, a kod pojedinih bolesti mogu se uzimati dve čaše od 2 dcl dnevno.
Surutka u prahu
Koristite je prema uputstvu sa pakovanja. Nutritivno preporučena doza je jedna merica od 20-30 grama koju možete razmutiti u vodi, pre doručka, kao zamenu za obrok ili posle vežbanja.
Vitaminski smuti
U blenderu pomešajte tri kivija, jednu bananu, šaku svežeg bebi-spanaća, mericu surutke i vodu. Ovakav obrok osim visoke doze vitamina, minerala i vlakana sadrži i proteine, a podiže imunitet, lako se vari, alkalizuje organizam i daje energiju.
Pošaljite nam vest, fotografiju ili snimak na 0648482459
Pratite nas na društvenim mrežama
PROČITAJTE JOŠ
-
majkapriroda.com | Petak, 04. 12. 2020.
-
Ordinacija.hr | Četvrtak, 03. 12. 2020.