• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/alternativazavas

31.01.2021

15:32

DETOKS posle PRAZNIKA! Oporavite se od KALORIJSKOG UDARA na telo i um za NEDELJU DANA! /Recepti/

Ljubav

DETOKS posle PRAZNIKA! Oporavite se od KALORIJSKOG UDARA na telo i um za NEDELJU DANA! /Recepti/

Podeli vest

Kako se što pre oporaviti od kalorijskog udara na telo i um (nivo energije) kada za samo mesec dana ponekad znamo da dobijemo i do pet kilograma viška?

U vreme praznika i slava teško je odoleti jelu i piću, a tradicionalno prejedanje neretko izaziva i ozbiljne zdravstvene probleme. Kako se što pre oporaviti od kalorijskog udara na telo i um (nivo energije) kada za samo mesec dana ponekad znamo da dobijemo i do pet kilograma viška? Treba imati u vidu da, kao što nije dobro preterivati, isto tako nije dobro ni nakon toga gladovati, te se i u oporavku vodite zlatnom sredinom.

Iz kreveta u šetnju

Za početak, obezbedite sebi dovoljno sna, a svako jutro se potrudite da uradite lagane vežbe istezanja i disanja - na taj način ćete omogućiti organizmu veću količinu kiseonika. Joga je takođe odlično sredstvo za pročišćenje organizma.

Foto: Shutterstock

Uz vežbice možete pustiti i neku opuštajuću muziku koja će vas dodatno relaksirati. Pored toga, bilo bi idealno prošetati pola sata dnevno.

Šitake na meniju

Kada je reč o tome šta unositi u organizam, pre svega treba piti što više vode, tačnije oko dva litra. Započnite i završite dan mlakom vodom s malo limuna ili ujutru "smućkajte" neki okrepljujući smuti.

Konzumirajte sveže voćne sokove, sok od paradajza, biljne čajeve, najbolje breze, lipe, kamilice, đumbira, kore pomorandže, matičnjaka, zeleni čaj i negaziranu mineralnu vodu.

Foto: Shutterstock

Jedite češće, ali manje obroke. To će vam vratiti energiju i sprečiti nagle padove šećera u krvi, što dovodi do žudnje za hranom. Izbegavajte ono što ste jeli prethodnih dana: hranu koja sadrži mnogo šećera, rafinisane namirnice, kao i one životinjskog porekla, jer zakiseljuju organizam.

Da biste povratili ravnotežu, uključite u ishranu sveže voće i povrće (alkalne namirnice), kao što su kelj, spanać, limun, jabuke, kruške, peršun, kivi, ananas, papričice, mandarine, banane, šargarepa, zelena salata, brokoli, bundeva, celer, avokado, grejpfrut, crni i beli luk, bademi...

Stručnjaci preporučuju da se nakon praznika konzumiraju šitake: one oporavljaju imunitet i smanjuju nivo holesterola.

Masaža, kupke

Masaža će vam pomoći da izbacite svu tenziju i napetost iz organizma, a samim tim poboljšati plan oporavka. Osim profesionalaca, imajte na umu i da ruke voljenog bića pune ljubavi mogu da pomognu.

Foto: Shutterstock

Umirujući i detoks efekat imaju i mirišljave kupke. Rastvorite po četvrtinu šolje soli, gorke soli i sode bikarbone u ključaloj vodi (oko pola litra). Napunite kadu toplom vodom i sipajte trećinu šolje jabukovog sirćeta. Ubacite rastvorene soli i 10 kapi omiljenog eteričnog ulja (lavanda, nana, pomorandža, ruzmarin). Natapajte se 30 minuta ili koliko dugo želite.

Tri detoks smutija

Foto: Shutterstock

Zeleni

Sastojci: 2 šolje kelja/raštana, 2 šolje spanaća, trećina krastavca, pola jabuke, komadić svežeg đumbira, banana, 3 kašičice čija semenki, sok od pola limuna, 3 šolje vode.
Priprema: Sve sastojke stavite u blender i miksajte dok ne dobijete sok bez komadića. Od ove količine dobićete dve velike čaše soka dovoljne za dnevne potrebe. Za najbolji učinak jednu čašu popijte pre doručka, a drugu oko tri sata posle podne.

Foto: Shutterstock

Narandžasti

Sastojci: 3 šargarepe, paprika babura, krastavac, jabuka ili pomorandža, pola limuna.
Priprema kao i kod prethodnog smutija. Ovaj napitak pružiće vašoj jetri dodatni podsticaj i doprineće očuvanju opšteg zdravlja.

Foto: Shutterstock

Ljubičasti

Sastojci: 1,5 šolja mešanog bobičastog voća (borovnica, kupina, malina), pola šolje kokosovog mleka, šolja vode, malo ovsenih pahuljica.
Priprema kao i kod prethodnog smutija. Bobičasto voće sadrži obilje antioksidansa i vlakana. Osim toga, boju im daju prirodne materije poznate pod nazivom antocijanini, koje imaju snažna protivupalna svojstva.

Zadovoljstvo NIJE U DIMU! Stručnjaci tvrde da NISTE TEŠKI ZAVISNICI i daju savete kako da OSTAVITE DUVAN!

OVO VOĆE UBRZAVA METABOLIZAM! Poboljšajte VARENJE, regulišite APETIT i osećajte se SITO!

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija