• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

21.03.2021

15:41

Za POSPANOST je krivac PROLEĆNI UMOR, a spas je u ove TRI STVARI!

Ljubav

Za POSPANOST je krivac PROLEĆNI UMOR, a spas je u ove TRI STVARI!

Podeli vest

Umor koji osećamo ovih dana prouzrokovan je smenom godišnjih doba; poznat je i kao prolećni sindrom, budući da nije bolest već samo skup različitih fizioloških i psiholoških simptoma. Najbolji i najefikasniji lek je umerena i kontinuirana fizička aktivnost, boravak na suncu, te pojačan unos mladog povrća i voća

Pospanost, malaksalost, nedostatak koncentracije i energije, bolovi u mišićima, vrtoglavica i otoci na člancima, simptomi su prolećnog umora koji ovih dana muči mnoge. Njega uzrokuje smena godišnjih doba, a poznat je i pod nazivom prolećni sindrom, budući da nije bolest već samo skup različitih fizioloških i psiholoških simptoma. Nije poznat razlog zbog kog se javlja, ali se u poslednjih nekoliko godina sve više pominju hormoni kao uzročnici ove vrste umora.

Kako nastaje?

Tokom zime dani su kraći, nema mnogo sunčeve energije i proizvodnja hormona serotonina, odgovornog za osećaj zadovoljstva i sreće je smanjena. Kada ovog hormona nema u dovoljnoj količini, na scenu stupa melatonin - hormon zadužen za spavanje. Dolaskom proleća njihov balans se menja i telu treba vremena da se prilagodi.

Foto: Shutterstock

Bez velikih očekivanja

Proleće je motivaciono godišnje doba, idealno za početak dijete, novu frizuru ili šoping, navodi psihoterapeut Aleksandra Janković.

- Priroda se probudila, napolju je divno vreme, ima hiljadu mogućnosti za razne aktivnosti, a mi se često osećamo nemoćnim. To je zato što nam je zima prošla u neaktivnosti, kod mnogih je to bio period bolesti ili straha od bolesti i sada se pitamo da li ćemo moći da odgovorimo na ono što se od nas očekuje. Često stavljamo pred sebe preteške zadatke, opterećujemo se prevelikim očekivanjima, umesto da uživamo, korak po korak u onome što nam je dato, a to je lepši period godine. Ne pravite velike planove tipa: "Evo sad ću ja odmah da trčim pet kilometara", nego krenite, recimo, u šetnju i to će doneti jedan prijatan zamor. Ništa ne treba da bude pod moranje, već treba da se okrenemo onome što možemo da ispunimo kako bismo bili zadovoljni - savetuje Aleksandra Janković.

Za oscilacije u krvnom pritisku posebno su odgovorne česte promene spoljnih temperatura koje negativno utiču na organizam, te dovode do letargičnosti i pospanosti, kao vrlo prepoznatljivih simptoma prolećnog umora.

Ovoj listi treba pridodati i vrtoglavice, glavobolje, migrene, ali i probleme sa snom, a dobra stvar je da prolećni umor ne traje dugo i prestaje da nam zadaje muke čim se nivo serotonina u organizmu stabilizuje.

Oporavak

Najbolji i najefikasniji lek je umerena i kontinuirana fizička aktivnost, a preporuka lekara je da svako prilagodi vežbe stanju organizma i zdravlja. Nikako se ne treba nepripremljeno zaletati sa vežbama, recimo odmah igrati fudbal, jer takvim ponašanjem može da se postigne kontraefekat i da se izazovu čak i neke neželjene posledice. Pola sata laganog trčanja, šetnje ili vežbanja u prirodi sasvim je dovoljno da pokrenete organizam i poboljšate cirkulaciju.

Stručnjaci takođe preporučuju da bar 15 minuta u toku dana provedete na suncu kako biste telu obezbedili dovoljne količine vitamina D.

Foto: Shutterstock

I dobar san je veoma važan, jer obezbeđuje oporavak organizma koji se u toku dana intenzivno "troši" na adaptaciju.

Iće i piće

Kada je reč o ishrani, najčešće se predlaže pojačan unos mladih izdanaka povrća kao što su mladi luk, vrhovi koprive, blitva, zelje ili bebi spanać. Na meniju treba da se nađu salate i variva od mladog povrća obogaćena integralnim žitaricama. Recimo, kelj, kupus ili brokoli mogu da budu osnov čorbe kojoj možete da dodate ječam, ovas, proso ili heljdu, a ne zaboravite ni kvalitetne masnoće poput hladno ceđenog maslinovog ulja.

Foto: Shutterstock

Napitak koji vraća energiju

Kako biste nadoknadili vitamin C i minerale, predlažemo vam jednostavan i ukusan napitak koji budi iz "zimskog" sna.
Sastojci: 4 veća lista blitve, izrendana šargarepa srednje veličine, ceđena pomorandža, kašika meda, 2 kašike limunovog soka, kašičica kurkume, par kockica sveže cvekle, malo izrendanog đumbira (po želji), 2 dl vode, nekoliko kockica leda.
Priprema: Sve sastojke stavite u blender ili sokovnik, izmešajte i uživajte u čaši zdravlja.

Pritom treba piti i dovoljno vode, a posebno treba obratiti pažnju da osećaj žeđi slabi kod ljudi iznad 70 godina. Izvor tečnosti može da bude mineralna voda koja nije jako gazirana, ali sadrži veće količine minerala poput magnezijuma.

Pomažu i čajevi i biljni ekstrakti. Standardizovani ekstrakti se dodaju u vodu, sok, čaj i jelo, a onaj od korena maslačka je najbolji prolećni detoks, jer čisti organizam i ujedno je probiotik. Pomažu i ekstrakti koprive, rastavića ili breze, koji su pravo osveženje za bubrege.

Korisni vitamini i minerali

Za ublažavanje simptoma prolećnog umora mogu da pomognu različiti vitamini i minerali...

Foto: Shutterstock

1. Vitamin C - Reč je o vrlo snažnom antioksidansu prisutnom u paprici, citrusnom voću, šipku i lisnatom zelenom povrću poput blitve, kelja i spanaća.

2. Vitamini B grupe - Reč je o vitaminima koji pozitivno deluju na raspoloženje, smanjuju razdražljivost i umor jer imaju važnu ulogu u oslobađanju energije iz hrane, a ujedno doprinose normalnoj funkciji nervnog sistema. Nalaze se u mesu, ribi, integralnim žitaricama, mahunarkama, pšeničnim klicama.

3. Vitamin E - Ovaj vitamin poboljšava cirkulaciju, neutrališe delovanje slobodnih radikala i jača imuni sistem. Bogati izvori vitamina E su biljna ulja poput suncokretovog, semenke badema, kikiriki i jaja.

Foto: Shutterstock

4. Magnezijum - Magnezijum je mineral neophodan za pravilan rad srca, mišića i nerava i učestvuje u više od 300 metaboličkih procesa. Naći ćete ga u pasulju, grašku, integralnim žitaricama, orašastim plodovima i crnoj čokoladi.

5. Gvožđe - Ovaj mineral učestvuje u transportu kiseonika, rastu i deobi ćelija, a njegov nedostatak uzrokuje anemiju, umor i smanjenje radnih sposobnosti. Najbolji prirodni izvori gvožđa su iznutrice, crveno meso, jaja, lisnato povrće, mahunarke, riba. Odličan izvor je zeleno lisnato povrće poput blitve, kelja ili spanaća, koji sadrže i vitamin C potreban za resorpciju gvožđa.

Narodni NAPITAK protiv KAŠLJA i BRONHITISA! ČUDOTVORNI recept pomaže kod mnogih BOLESTI PLUĆA!

JEDE mi se NEŠTO SLATKO! Tri razloga zašto popodne RASTE ŽUDNJA!

 

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija