• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: krstarica/informer.rs

22.05.2021

19:23

13 stvari u kući koje možete očistiti OBIČNIM LIMUNOM!

Ljubav

13 stvari u kući koje možete očistiti OBIČNIM LIMUNOM!

Podeli vest

Jedna od namirnica koju skoro svako ima u svom domu je limun. Odličan je izvor vitamina C, ali da li ste znali da ga osim u ishrani, možete i koristiti za čišćenje kuće

Običan limun sjajno se sredstvo za čišćenje koje će vam pomoći i kod najtvrdokornijih mrlja i tako uštedeti gomilu novca.

1. Pranje plastičnih posuda

Svi u domu imamo plastične posude u kojima čuvamo hranu pa verovatno znate koliko su one teške za pranje. Limun će vam olakšati posao. Stavite prljave posude u veći sud ili u sudoperu punu vode i stavite u njega limunov sok, koji će rešiti tvrdokornu prljavštinu.

2. Za sjajnu slavinu

Presecite limun na pola i upotrebite ga kao sunđer. Stavite ga ispod slavine i isperite kako biste dobili sjaj.

3. Perite i izbelite odeću

Ako želite da vaša bela odeća vrati svoju staru belinu, dovoljno je da tokom pranja dodate u veš mašinu 120 mililitara limunovog soka i videćete kako čarobno deluje.

4. Pročistite vazduh

Ubacite naseckani limun u lonac vruće vode ili ga isecite i stavite u posudu sa sodom bikarbonom i ostavite u sobi koju želite da osvežite.

Foto: Shutterstock

 

5. Očistite radnu površinu

Limunov sok pomešan s vodom u flašici s rasprašivačem čini čuda za prljave radne površine u kuhinji. Dovoljno je prsnuti smo malo ove mešavine na prljavu površinu i obrisati je krpom.

6. Uklonite buđu

Napravite smesu od limunovog soka i soli. Smesu utrljajte na sve ubuđale ili masne površine, na pločice, radne površine, šporet i druga mesta koja su zamazana, i nakon nekoliko puta obrišite mokrim sunđerom.

7.  Očistite daske za sečenje

Masnoću i bacile sa svojih drvenih ili plastičnih dasaka za sečenje najlakše ćete ukloniti ako ih direktno istrljate polovinom limuna. Ostavite ih malo da upiju sok koji je limun ispustio, a onda ih operite toplom vodom.

8. Očistite WC šolju

Pomešajte boraks (natrijum borat) s limunovim sokom kako biste napravili snažno sredstvo za čišćenje WC šolje. Osim što će se sijati nakon što je oribate, limun će za sobom ostaviti i fantastičan osvežavajući miris u šolji.

9. Lakše pranje masnoće s posuđa

U tečnost za pranje posuđa dodajte limunov sok koji će vam olakšati pranje masnih lonaca i posuđa.

10. Operite ruke

Ako ste pri pripremi obroka sekli puno luka, sigurno vam neće biti lako da uklonite taj miris s prstiju. To je slučaj samo ako ne upotrebite limun – možete ga pomešati s vodom ili sa sapunom i uspećete da skinete nepoželjan miris.

Foto: pexels.com

Limunom možete oprati ruke

11. Osvežite frižider

Da bi vam frižider mirisao sveže, ostavite polovinu limuna u njemu. Samo je stavite na tanjir bilo gde i on će pokupiti sve druge mirise i raširiti svoj. Zamenite ga nakon nedelju dana.

12. Očistite ogledala i prozore

Sve što vam treba za temeljno čišćenje prozora i ogledala je malo limunovog soka. Osim što će se stakla sijati, cela prostorija će lepo mirisati kada završite s čišćenjem.

13. Otčepite odvode

Otčepite odvode tako što ćete u njih staviti sodu bikarbonu, a odmah nakon toga i limunov sok. Ostavite ih neko vreme da deluju pa pustite vruću vodu da teče pola minuta. Vidjećete koliko će vam odvodi bolje „disati“.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana
Društvo

RGZ podržava i pridružuje se pozivu na hitne izmene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture radi zaštite prava građana

U svetlu nedavnog predloga koji je Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković podnela Ustavnom sudu Srbije, Republički geodetski zavod apeluje na javnost i nadležne institucije da preispitaju celokupni Zakon o postupku upisa u katastar nepokretnosti i katastar infrastrukture ako trenutne odredbe stvaraju diskriminatorske prepreke za osobe lošijeg imovinskog stanja, kao i druge ugrožene društvene grupe.

18.04.2024

17:21

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona
Politika

"Srpska ekonomija raste!" Moćna poruka ministra Siniše Malog iz Vašingtona

Potpredsednik vlade i ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas u Vašingtonu da je imao odličan sastanak sa predstavnicima Konstituence u MMF koju predvodi Švajcarska i istakao da srpska ekonomija raste i da se očekuje da privredni rast Srbije u prvom kvartalu bude 4,3 ili 4,4 odsto, kao i da javni dug naše zemlje trenutno iznosi 47,6 odsto BDP-a.

18.04.2024

17:03

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija