• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo/informer.rs

26.05.2021

14:19

KONAČNO RECITE ZBOGOM VIŠKU KILOGRAMA! Ovih 5 grešaka vas sve vreme koče na putu do SAVRŠENE LINIJE!

Ljubav

KONAČNO RECITE ZBOGOM VIŠKU KILOGRAMA! Ovih 5 grešaka vas sve vreme koče na putu do SAVRŠENE LINIJE!

Podeli vest

Ako vam se čini da sve radite kako treba, ali ipak nikako da smršate ili se čak gojite, moguće je da je krivac za to spor metabolizam.

Metabolizam je, inače, zadužen za sagorevanje kalorija i pretvaranje u energiju, pa ima veoma važnu ulogu u mršavljenju ili gojenju. Zdrava ishrana i vežbanje nisu jedine dve stvari koje utiču na metabolizam – evo kojim još greškama ga usporavate.

Ne jedete dovoljno

Ako želite da smršate, činjenica je da treba da smanjite unos kalorija, ali to ne znači da treba da se izgladnjujete.

"U pokušaju da što brže smršaju, mnogi ljudi unose što je manje kalorija moguće, misleći da je to najbolje rešenje", kaže nutricionista Lisa Moskovic.

Ona, međutim, upozorava da to ne samo što može da ima suprotan efekat na kilažu, već vas dovodi i u opasnost od manjka nutrijenata u telu.

"Kada unesete premalo kalorija, telo prelazi u mod izgladnjivanja, pa počinje da koristi mišićnu masu kao gorivo. Takođe, to usporava metabolizam i telo počinje da čuva kalorije kao energiju", objasnila je ona.

Foto: Shutterstock

Često pijete alkohol

Koliko god da volite da se na kraju dana opustite uz čašu vina ili nekog drugog alkohola, bilo bi dobro da nađete neki drugi način za relaksaciju.

Nutricionista Set Santoro objašnjava da se usled unosa alkohola u telu formira acetaldehid, pa se onda telo fokusira na detoksikaciju ove supstance, umesto da sagoreva kalorije.

Istraživanje je pokazalo da svakodnevno konzumiranje alkohola može da uspori metabolizam za čak 73 odsto!

Ne spavate dovoljno

Bez obzira na to što se zdravo hranite i vežbate, ako ste hronično neispavani, vaš metabolizam će se usporiti.

Foto: Pixabay

Sedite ceo dan

Gojimo se zbog poslova koji podrazumevaju višesatno sedenje i to je činjenica. Kada sedite veći deo dana, mišići nisu aktivni, a kada ih ne koristimo, počinje da se troši mišićna masa i metabolizam se usporava.

Da biste to sprečili, dovoljno je da na svakih sat vremena izdvojite po dva minuta da prošetate po kancelariji.

Pijete kafu čim se probudite

Kafa nije loš napitak, samo ne treba da je pijete praznog stomaka. Umesto toga, važno je da najpre popijete vodu.

Dijetetičarka Lisa Džubili kaže da je najlakši način da ubrzate metabolizam da svakog jutra po buđenju popijete dve čaše vode – tako ćete ga razbuditi jer se tokom noći funkcije usporavaju.

"Mnogi moji klijenti koji su to probali kažu da imaju više energije i da im je smanjen apetit", kaže ona. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?
Crvena zvezda

Katastrofa za Crvenu zvezdu! Važan igrač zbog povrede završio sezonu!?

Košarkaš Crvene zvezde Adam Hanga izgleda je završio sezonu zbog preloma šake! Iskusni mađarski košarkaš je u intervjuu za tamošnju televiziju "M1" otkrio da se najverovatnije neće vraćati na teren do kraja takmičarske godine, pošto je pre dva dana na treningu nakon jedne bezazlene situacije doživeo težu povredu.

19.04.2024

14:32

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija