• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. KRSTAJIĆ

27.08.2021

12:05

LUBENICA DIŽE ŠEĆER I OPTEREĆUJE BUBREGE! Budite oprezni sa omiljenom letnjom namirnicom

Shutterstock

Ljubav

LUBENICA DIŽE ŠEĆER I OPTEREĆUJE BUBREGE! Budite oprezni sa omiljenom letnjom namirnicom

Podeli vest

Lubenica je mnogima omiljena letnja poslastica. Osim što osvežava tokom vrelih dana, veoma je zdrava jer je bogata vitaminom C, kalijumom, magnezijumom, kao i likopenom, koji pomaže rad srca

 Sezona je uveliko počela, a retko ko od nas može da se zaustavi samo na nekoliko kriški, pa zato i nastaju mnogi problemi. Beogradska nutricionistkinja i dijetetičarka Marija Stajić kaže za Informer da posebno treba da budu oprezni oni koji imaju problema sa bubrezima i dijabetičari.

Voće ili povrće?

- Slatkog je ukusa kao voće, a raste u povrtnjacima. Prema botaničarima je voće, a kao član porodice tikve neki je svrstavaju u povrće. Sam način rasta je karakteriše kao voće - ima cvet koji cveta, oprašuje se i proizvodi plod koji sadrži seme za dalje razmnožavanje, dok se za povrće kaže da ne dovodi do procesa razmnožavanja. Kako god, ukusna je i zdrava bila ona voće ili povrće - objašnjava Marija Stajić.

- Zbog veće količine vode i kalijuma koje lubenica sadrži, bubrezi se dodatno opterećuju i zato bubrežni bolesnici treba da budu umereni u jelu, ma koliko im prijalo osveženje. Lubenica prirodno sadrži i veće količine šećera, pa i osobe sa dijabetesom i insulinskom rezistencijom moraju da paze jer lubenica ima visok glikemijeski indeks, oko 72, što se smatra visokim. Glikemijski indeks je tendencija namirnice da podigne šećer u krvi, a lubenica je upravo takva - objašnjava nutricionista i ističe da lubenica kod nekih ljudi, sklonim alergijama, može da izazove osip i oteža disanje.

Foto: Shutterstock

Oprezno sa lubenicom

Čak i potpuno zdravim osobama ne savetuje se da jedu koliko mogu, već da imaju meru.

- U 100 g lubenice ima oko 30 kalorija, dok jedna kriška od oko 250 g ima u proseku 85. Takvo jedno parče je dovoljno kao voćna užina za žene, a do dva parčeta za muškarce - napominje naša sagovornika.

Jedu se i semenke

Mnogi se pitaju da li je štetno pojesti i po koju semenku, a naša sagovornica kaže da ne treba brinuti.

U Japanu rastu kockaste

Najnoviji oblik lubenice je kvadratni oblik, Japanci su je stvorili da bi uštedeli prostor u frižideru. U Kini se lubenica prži, dinsta, kiseli i koristi se kao povrće.

- Nema potrebe da ih uklanjamo. One su pune hranljivih materija, nisu otrovne, mada ih neke osobe teško vare. Bogate su kalijumom, bakrom, selenom, cinkom - kaže Stajićeva i dodaje da iako lubenica sadrži veliku količinu vode, nikako ne sme da bude zamena za tečnost.

- Oko 92 odsto ovog voća je voda. Odlična je za toplo leto zato što pomaže kod osveženja. Veća količina vode u lubenici može stimulisati oslobađanje viška tečnosti u obliku znoja, koji dodatno hladi telo tokom vrelih letnjih dana - zaključuje nutricionistkinja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija