• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

29.08.2021

15:38 >> 15:40

ŠUMSKO MESO JE ELIKSIR ZDRAVLJA! 12 dobrobiti PEČURAKA i 3 fantastična RECEPTA!

Ljubav

ŠUMSKO MESO JE ELIKSIR ZDRAVLJA! 12 dobrobiti PEČURAKA i 3 fantastična RECEPTA!

Podeli vest

Zbog karakterističnog ukusa pečurke su omiljene na trpezama mnogih naroda, a njihova lekovita svojstva poznata su vekovima...

Iako lekovite pečurke uglavnom rastu na prostorima Dalekog istoka, ima ih i kod nas, a dve najpopularnije vrste su bukovača i šampinjoni, koje sadrže antikancerogenu supstancu kalvacin. Ovi šumski plodovi jačaju imunitet, bore se protiv autoimunih bolesti, sprečavaju srčani i moždani udar, regulišu nivo šećera u krvi…

Šta sadrže?

Pečurke sadrže sve esencijalne aminokiseline, a bogate su i vitaminima, pre svega, grupe A, B, C, K, beta-karotenom i ergosterolom. Bogate su i biljnim mastima, belančevinama, mineralima - fosforom, natrijumom i kalijumom, magnezijumom, u manjim količinama gvožđem i kalcijumom. Lekovite pečurke prebogate hranljivim sastojcima, idealne su za dijetu, jer sadrže čak 95 odsto vode, pa su izrazito niskokalorične.

Foto: Shutterstock

Lekovita svojstva

- jačaju imunitet

- bore se protiv virusa

- imaju antiupalno, antikancerogeno i antibakterijsko delovanje

- pomažu u lečenju autoimunih bolesti  

- poboljšavaju pamćenje i koncentraciju

- regulišu nivo šećera u krvi

- otklanjaju umor, slabost i nesanicu

-n pospešuju regeneraciju jetre

- leče alergije, astmu, dermatitis i psorijazu

- sprečavaju bolesti srca i krvnih sudova

- pospešuju cirkulaciju

- pomažu u lečenju artritisa i reume

Njihova najpoznatija i najistraživanija supstanca je lentinan, koja potiče iz šitake (Lentinus edodes), pečurke koju Japanci nazivaju "eliksir života". Lentinan sadrži složene šećere, polisaharide, koji pomažu odbrambenim ćelijama organizma da prepoznaju ćelije raka i unište ih. Osim toga, ova jedinjenja imaju antivirusna i antibakterijska svojstva i pomažu organizmu u odbrani od raznih infekcija i drugih organskih poremećaja.

Uz vitamin C

Upravo zbog toga, od lekovitih pečuraka proizvode se brojni preparati za borbu protiv zloćudnih bolesti. One su izuzetan saveznik u borbi protiv bolesti srca, moždanog udara i visokog krvnog pritiska. Pored toga, značajno smanjuju nivo holesterola u krvi.

Istraživanja su potvrdila delotvornost pojedinih vrsta pečuraka i u borbi protiv gripa i prehlade. Pozitivno deluju i u suzbijanju virusa herpesa, HIV-a i hepatitisa.

Lekovite pečurke regulišu i odbrambeni sistem i pomažu kod autoimunih oboljenja poput alergija, lupusa, dermatitisa, psorijaze i artritisa, a kako deluju kao antioksidanti imaju pozitvne efekte i kod Alchajmerove bolesti, poremećenog metabolizma, osteoporoze, impotencije...

Foto: Shutterstock

Vrlo su važne za normalan rast, popravljaju koncentraciju i pamćenje, regulišu poremećeni metabolizam, pomažu kod neplodnosti, nervoze i depresije... Dokazano je da je lekovitost pečuraka pojačana uz prisustvo vitamina C, pa je preporuka da se konzumiraju uz namirnice bogate ovim vitaminom.

RECEPTI: 

Foto: Shutterstock

Taljatele s bukovačom 

Sastojci: 400 g bukovače (ili kombinacija 200 g pečuraka i 200 g pilećeg filea), paradajz, 20 g putera, 50 ml belog vina, 150 ml neutralne pavlake, 100 g parmezana, 2 čena belog luka, veza peršuna, pakovanje zelenih ili običnih taljatela.

Priprema: Očistite bukovače i isecite na tanje trake. U dubljem tiganju, na puteru dinstajte iseckane pečurke dok ne ispari voda. Dodajte paradajz iseckan na kockice, beli luk i peršun, zatim vino i ostavite da se krčka na tihoj vatri dok alkohol ne ispari. Za to vreme, u drugoj šerpi skuvajte taljatele. U tiganj dodajte neutralnu pavlaku, so i biber i još malo promešajte. Kad je testenina gotova, dobro je ocedite, dodajte sos i promešajte da se sve lepo sjedini. Narendajte parmezan ili služite sa kockicama sira.

Foto: Shutterstock

Šampinjoni sa pršutom 

Sastojci: 400 g šampinjona, 100 g pršute, 100 g trapista, 2 kašike kisele pavlake, jaje, maslinovo ulje, crni luk, 2 čena belog luka, peršun, so, biber.

Priprema: Očistite pečurke i skinite drške. Na maslinovom ulju propržite crni i beli luk, pršutu i sitno iseckane drške pečuraka. Kad se smesa ohladi, dodajte jaje, izrendani trapist i kiselu pavlaku, vrlo malo soli (jer je pršuta slana), biber, peršun i dobro promešajte. Na pleh stavite papir za pečenje, rasporedite pečurke i potom ih napunite prohlađenom smesom. Pecite oko 20 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni.

Foto: Shutterstock

Čorba od lisičarki 

Sastojci: pola praziluka, 3 manje (mlade) tikvice, 2 čena belog luka, 1,5 l supe od povrća, 250 g lisičarki, kašika mirođije, mašavina začina, ulje.

Priprema: Praziluk očistite i iseckajte na kockice, beli luk ispasirajte. Lisičarke iseckajte na trake, a tikvice oljuštite i iseckajte na kockice. Na zagrejanom ulju propržite beli luk, pa dodajte tikvice, te sve zajedno kratko propržite. Potom postepeno dolivajte vodu. Po potrebi kuvajte dok tikvice ne omekšaju. Omekšalo povrće izmiksirajte u blender, sipajte supu od povrća i kuvajte dok ne proključa. Dodajte seckane lisičarke i nastavite kuvanje dok pečurke ne omekšaju. Pri kraju dodajte seckanu mirođiju i začinite.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija