• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

12.11.2021

10:23

CIMET JAČA IMUNITET, ALI I IZAZIVA ALERGIJU! Dobre i loše strane najpopularnijeg začina

Ljubav

CIMET JAČA IMUNITET, ALI I IZAZIVA ALERGIJU! Dobre i loše strane najpopularnijeg začina

Podeli vest

Ovaj začin koristimo tokom cele godine, ali njegov aromatični ukus i lekovitost posebno prijaju zimi

Od davnina se koristi za ublažavanje raznih zdravstvenih problema, a i danas ima počasno mesto na kuhinjskim policama. Dobar je izvor proteina, ugljenih hidrata i biljnih vlakana, a bogat je i mineralima poput mangana, kalcijuma i gvožđa. Sa razvojem medicine, naučna istraživanja ukazuju na to da dobro deluje kod obolelih od dijabetesa, bakterijskih, virusnih i gljivičnih infekcija, kao i kod povišenog holesterola, pa čak i za ublažavanje menstrualnih tegoba...

Međutim, kao što svaka namirnica ima svoje dobre i loše strane, tako i sa ovim začinom treba biti oprezan. Evo zašto treba da se nađe u vašoj ishrani, ali i zbog čega ne smete da preterujete s količinom.

Jača imunitet

Mešavina meda i cimeta deluje kao prirodni antibiotik, štiti organizam od hladnoće i sprečava razvoj virusa i bakterija u respiratornim organima.

Stimuliše mozak

Istraživanja su pokazala da miris cimeta stimuliše memoriju i koncentraciju i da je dobro imati kesice cimeta u sobama gde se uči.

Kako izabrati kvalitetan cimet?

Na svetu postoji između 50 i 250 vrsta cimeta, međutim, na tržištu su najčešće dve - pravi ili cejlonski cimet i kasija ili "lažni" cimet.

Pravi cimet potiče iz Šri Lanke, svetložute je boje, nežne i slatkaste arome. Štapići cejlonskog cimeta imaju puno tankih slojeva kore i lako se mogu samleti, po čemu se i može razlikovati od kasije. Kasija, često poznat i kao kineski cimet, češće se nalazi u prodavnicama, oštrije je arome, jačeg ukusa, a i manje košta.

 


Eliminiše napade gladi

Cimet reguliše šećer u krvi i zato eliminiše napade gladi. Nutricionisti preporučuju užinu od pečenih jabuka začinjenih cimetom. Dokazano je da ljudi koji redovno konzumiraju jabuke sa cimetom imaju manje masti u stomaku.

Foto: Shutterstock

Cimet

Poboljšava rad creva

Cimet je odličan izvor dijetetskih vlakana, koja pomažu osobama koje pate od opstipacije odnosno zatvora. Pijte čaj sa malo cimeta svakog jutra.

Poboljšava cirkulaciju

Ukoliko ste umorni i bez energije, popijte šolju voćnog čaja sa pola kašičice cimeta. Osim što ova mešavina povećava vitalnost, poboljšava i cirkulaciju. Posebno je korisna za ljude kojima su noge uvek hladne.

Podiže libido

Cimet se smatra jednim od najboljih prirodnih afrodizijaka, kako za žene, tako i za muškarce. Uzimajte po kašičicu cimeta razmućenog u vodi ili po kašičicu mešavine meda i cimeta ujutru i uveče pre spavanja.

Alergijske reakcije

Neke osobe su alergične na cimet ili im on izaziva iritacije na koži i u usnoj duplji. Kumarin, sastojak koji se nalazi u nekim proizvodima od cimeta, može da izazove probleme sa jetrom.
Ovaj začin ima antibakterijsko dejstvo, ali može izazivati iritaciju, posebno oko osetljivih područja usta i očiju.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija