• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje

31.12.2021

19:00

JELKA PO MERI PRIRODE! Kako da proslavite vašu PRVU ZELENU Novu godinu?

Ljubav

JELKA PO MERI PRIRODE! Kako da proslavite vašu PRVU ZELENU Novu godinu?

Podeli vest

Ako želite da ostanete u dodiru sa prirodom i istovremeno podignete kvalitet življenja bez opterećenja kućnog budžeta predlažemo vam da proslavite vašu prvu zelenu Novu godinu, a pri tom budete kreativni i originalni

Za vašu prvu zelenu Novu godinu dovoljno je da biljke u vašem postojećem vrtu ili stanu ukrasite novogodišnjom dekoracijom i time poštedite prirodu sečenja četinara ili njihovog vađenja u busenu, da bi ih posle novogodišnjih praznika ostavili pored kontejnera, savetuju pejzažne arhitekte.

Busen ne u dom

Zabluda je da vrste koje se kod nas koriste kao novogodišnje jelke (Picea abies - smrča, Picea pungens - bodljiva smrča...) mogu da prežive u zatvorenom prostoru, pa čak i ukoliko se radi samo o nekoliko dana njihovog boravka u takvim uslovima.

Foto: Shutterstock

Busen stavite na terasu, a nakon praznika posadite na odgovarajuće mesto

Zatvoren prostor ne može da bude adekvatna zamena za njihovo prirodno stanište, jer kada jednom ove biljke unesete u vaš stan ili kuću trajno ste narušili njihovo fiziološko stanje. Ono što ugrožava opstanak su grejanje, tj. visoka temperatura i suv vazduh koji posle izvesnog vremena dovode do odbacivanja četina sa grana.

Za terasu ili dvorište

Za terasu ili dvorište (ali ne i dom) u najbližem rasadniku nabavite smrču u busenu ili saksiji i ukrasite novogodišnjom dekoracijom, ali je obavezno negujte, odnosno zalivajte. Posle praznika je "udomite", odnosno zasadite na odgovarajućem mestu u spoljnom prostoru.

Za stan ukrasite neku od postojećih sobnih biljaka novogodišnjom dekoracijom i pri tom se zabavite ne vezujući se za tradicionalne metode dekorisanja. U zavisnosti od vrste biljaka ukrasne kugle, girlande, lampione... možete postaviti od grana, preko stabla pa čak i na površinu zemlje u saksiji.

Foto: pexels.com

Svako sačuvano, posađeno stablo, pored estetske vrednosti, ima ekološku ulogu u funkcionisanju celokupnog zelenog sistema grada, opominju stručnjaci.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17