• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

10.12.2021

12:27

BEZ KAFE NE MOŽETE UJUTRO DA IDETE U WC? Evo zašto je to tako

Shutterstock

Ljubav

BEZ KAFE NE MOŽETE UJUTRO DA IDETE U WC? Evo zašto je to tako

Podeli vest

Ukoliko se oporavlljate od određenih operacija, onda kafa za vas ima dobar efekat za rad creva

Kako vi započinjete vaš dan? Verovatno kao velika većina ljudi, uz jutarnju kafu. Kafa je za mnoge veliki stimulans i brzo pokreće rad creva.

Ali, „s obzirom na popularnost kafe, iznenađujuće je da tako malo znamo o tome kako ona utiče na digestivni trakt“, kaže dr. Robert Martindejl, profesor hirurgije i medicinski direktor bolničke ishrane na Univerziteta Oregon Health and Science u Sjedinjenim Američkim Državama, piše The Independent.

Studije nisu dovoljno rađene na ovu temu.

Za sada se misli da kofein nije taj koji izaziva potrebu za odlaskom u toalet. Kafa sa kofeinom i bez kofeina imaju sličan stimulativni efekat, po studiju koji je objavljen 1998 godine.

Oko 1000 jedinjenja postoje u kafi, većina njih imaju protivupalna dejstva. Treba otkriti kako sva ta jedninjenja deluju na creva.

Utvrđeno je da veliki broj ljudi nema bolju probavu ako pije kafu. Tako tvrde značajan broj studija.

Foto: pexels.com

kafa

Creva reaguju brzo na bilo koju hranu, pa tako i na kafu

Da ispijanje šoljice kafe može da stimuliše suprotni kraj gastrointestinalnog trakta u roku od nekoliko minuta, znači da „verovatno prolazi kroz operativni sistem creva i mozga“, Odnosno, dolazak kafe u želudac šalje poruku mozgu, koja onda „stimuliše debelo crevo da kaže:

‘Pa, bolje da se ispraznimo jer stvari idu nizvodno'“,-kaže Martindejl

Obrok od 1000 kalorija ima sličan efekat na kontrakciju debelog creva kao i kafa od 240ml, prema studijama iz 1998 godine. Debelo crevo, želudac i mozak imaju odličnu komukinaciju i ovaj rad je nazvan gastrokolični refleks.

Uticaj kafe i njegovo delovanje ostaje još nejasan

Međutim, većina naučnika smatra da kafa može da pomogne nekim ljudima, pogotovo osobama koji se oporavljaju od nekih određenih vrsta operacija.

Sonja Angelone, registrovana dijetetičarka i portparolka Akademije za nutricionizam i dijetetiku, upozorila je da se ne treba previše oslanjati na kafu kako bismo nastavili da imamo dobru probavu. Ako neko ima zatvor, „to nije zato što mu nedostaje kafa“, kaže ona.

Na kraju, jedna šoljica kafe ne može da škodi i svakako mnogima omiljen napitak za početak radnog dana.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17