• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/news24.com/N.Lazović

03.01.2022

12:54

VITKI ZNAČI ZDRAVI! Gubitak kilograma je moćno oružje protiv OVOG RAKA!

Shutterstock

Ljubav

VITKI ZNAČI ZDRAVI! Gubitak kilograma je moćno oružje protiv OVOG RAKA!

Podeli vest

Višak masnog tkiva uzročnik je gotovo pedeset odsto slučajeva endometrijskog kancera, što je jedna vrsta raka materice i više od 30 odsto slučajeva raka jednjaka. Povezan je i sa rakom pankreasa, žučne kese, debelog creva, dojke i bubrega, upozoravaju stručnajci

Tim američkih istraživača na čelu s Loren Teras analizirao je podatke više od 180.000 žena starijih od 50 godina, koje su učestvovale u 10 studija. Njihova težina je periodično procenjivana tokom 10 godina i to pri upisu na studije, oko pet godina kasnije, i opet otprilike četiri godine kasnije. Žene koje su vremenom gubile kilograme imale su manji rizik od razvoja raka dojke od onih čija je težina ostala ista. Što je više kilograma žena izgubila, to je bio niži rizik od raka dojke, piše news24.com.

Istraživači smatraju da su se žene koje su izgubile na težini možda svesno trudile da žive zdravijim životnim stilom, što je uključivalo zdraviju ishranu, više vežbanja i manje alkohola, a sve to doprinosi nižem riziku od raka. Rezultati istraživanja sugerišu da je čak i skroman gubitak težine povezan s nižim rizikom od karcinoma dojke za žene starije od 50 godina.

Foto: Shutterstock

Nikad nije kasno da smanjite rizik od oboljevanja  

- Ovi nalazi mogu da budu dobar motivator da čak iako se ugojite nakon 50. godine, nije kasno da smanjite rizik od raka dojke - rekla je autorka studije Loren Teras.

U SAD, gde je gojaznost česta pojava, istraživači se nadaju da će studije poput ove pomoći ženama da shvate važnost zdravog načina života.

Kako smršati? 

Izgubiti kilograme, međutim, nije baš tako lako. Nutricionista Dijana Radetić predlaže par-nepar dijetu, odnosno način ishrane. 

- Vitku liniju je najzdravije steći tako što ćete podeliti dane na parne i neparne. Tokom parnih dana pridržavajte se isključivo tri obroka koji će se bazirati na proteinima i biljnim vlaknima. Koristite formulu po kojoj ćete podeliti tanjir na tri dela - jednu trećinu ispunite proteinima, a dve trećine biljnim vlaknima, odnosno sezonskim povrćem koje možete da nađete na pijaci ili u supermarketu – sugeriše nutricionista Dijana Radetić.

Foto: Shutterstock

Dve trećine tanjira treba da bude ispunjeno biljnim vlaknima

Kada je reč o proteinima, dakle jednoj trećini tanjira, u obzir dolazi parče mesa veličine vašeg dlana, ali ne celog, već do pola prstiju ili prače mladog sira takođe veličine dlana do pola prstiju.

- Kada birate ribu, onda ona može da bude veličine vašeg dlana i malo više. Za obrok možete da pojedete 2-3 jajeta, a što se tiče tunjevine, možete da uzmete veću konzervu – savetuje nutricionista. 

Kada je reč o neparnim danima, ručak i večera su isti kao i parnim, jedina razlika je u drugačijem doručku i tome što sada imate užinu.

- Neparnim danima dakle možete da imate četiri obroka. Za doručak to može da bude ovsena kaša, skuvana zrna nekog žita, kao što su proso, heljda, psenica, spelta ili pak kačamak. Kada je reč o ovsenoj kaši potopite 4-5 kašika u šolju jogurta noć pre doručka, pa onda ujutru dodajte semenke, orašasto voće i voće ili ujutru da skuvate kašu i onda da joj dodate nešto od nabrojanog. Ako spremate neku žitaricu, neka to bude jedna šolja koju možete da prelijete mlekom ili jogurtom ili samo dodajte malo smenki, orašastog voća i svežeg voća – predlaže Dijana Radetić.

Foto: Shutterstock

Kačamak je dobar izbor za doručak neparnim danima

Palenti, odnosno kačamaku možete da dodate malo sira ili kajmaka i obavezno neko povrće u količini koja odgovara veličini vaše pesnice. 

- Ako ste za doručak ubacili voće, onda za užinu pojedite povrće koje je ekvivalentno veličini vaše pesnice, na primer iseckani i začinjeni krastavac, papriku, kelerabu… Ako ste za doručak imali kačamak, uz koji ste pojeli i povrće, onda za užinu uzmite voće, opet veličine vaše pesnice – navodi naša sagovornica.

Kada je reč o tečnosti, potrudite se da što češće birajte onu bez šećera i bez kalorija, dok su voda, limunada, čaj i kafa uvek dozvoljeni.

- Da biste ostali vitki morate da razmišljate da uvećate i fizičku aktivnost. Ukoliko kombinujete uvećanu potrošnju energije i manji unos kalorija, ni rezultati neće izostati – smatra Dijana Radetić. 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE
Politika

Oglasio se PS SE - Evo kako se "peru" nakon SRAMNE ODLUKE

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) saopštila je večeras da je usvojila preporuku da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope (SE) i odlučila da prati ispunjavanje obimne liste obaveza za pristupanje, od kojih bi pitanje formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO) trebalo da bude uključeno u buduće razmatranje Komiteta ministara SE o zahtevu tzv. Kosova za pristupanje SE kao post-pristupna obaveza.

16.04.2024

22:13

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE
Politika

Debata bila neravnopravna, SE se pretvara u političku organizaciju - Grubješić o sramnom glasanju PS SE

Stalna predstavnica Srbije pri Savetu Evrope Suzana Grubješić izjavila je večeras da je debata u Parlamentarnoj skupštini SE o prijemu tzv. Kosova bila neravnopravna i naglasila da su izveštaj i čitava sprovedena procedura bile protiv osnovnih principa, vrednosti i normi na kojima ta organizacija počiva, a koja se prema njenoj oceni, sve više pretvara u političku organizaciju.

16.04.2024

22:06

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija