• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav&zdravlje/N.L.

23.01.2022

12:40

MUČE VAS TRIGLICERIDI? Nutricionista OTKRIVA GDE GREŠITE i šta vam je činiti u 5 KORAKA!

Shutterstock

Ljubav

MUČE VAS TRIGLICERIDI? Nutricionista OTKRIVA GDE GREŠITE i šta vam je činiti u 5 KORAKA!

Podeli vest

Obilje svežeg povrća, supe, čorbe, grilovano povrće i posno meso treba da budu osnova vašeg jelovnika ako su vam povišene vrednosti triglicerida...

Mada su trigliceridi neophodni za zdrav život, kada je njihov nivo skače, može da dođe do ozbiljnih bolesti, u najgorem slučaju do infarkta i moždanog udara, a zdrava ishrana, vežbe i redovna kontrola krvi najbolja su prevencija, objašnjava nutricionista Brnaka Mirković.

Veza sa holesterolom

- Ko ima povećane trigliceride u krvi, ne mora da ima i povećan holesterol. Njihovi metabolizmi nisu isti, ali se ipak, vrlo često sreću zajedno. Holesterol služi za izgradnju ćelija i određenih hormona, dok trigliceridi, koji se čuvaju u masnim ćelijama, skladiste neiskorišćene kalorije. Po potrebi, tokom dana, hormoni oslobađaju trigliceride i pretvaraju ih u neophodnu energiju između obroka – sugeriše Branka Mirković. 

Ako svakodnevno unosimo više kalorija nego što nam je potrebno za stvaranje energije, dodaje naša sagovornica, odnosno ne sagorevamo ih ili unosimo visok sadržaj ugljenih hidrata i šećera, može da se desi da holesterol bude u granicama normale, a da trigliceridi budu visoki.  

Foto: Shutterstock

Previše ugljenih hidrata i šećera dovodi do povišenih triglicerida

- Povišene vrednosti kompletnog lipidnog statusa jednostavno se otkrivaju laboratorijskim analizama, te je veoma važno ići na redovne lekarske kontrole. Važno je samo da 12 sati pre vađenja krvi ne unosite ništa osim vode – podseća nutricionista.

Pet smernica

Povećani trigliceridi ozbiljno povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, dijabetesa tipa 2, nagoveštavaju insulinsku rezistenciju, ukazuju na metabolički sindrom, probleme sa štitnom žlezdom, odnosno hipotireozu.

- Lekove uvek treba uzimati uz konsultaciju sa lekarom jer diuretici, estrogen i progesteron, steroidi koje uzimaju mladi u teretanama i još neki lekovi mogu da podignu nivo triglicerida – dodaje naša sagovornica i navodi preporuke za prirodno snižavanje visokih triglicerida, a ovi saveti mogu da se primenjuju i preventivno:

Foto: pexels.com

Svakodnevno vežbanje, ali i šetnja obara masnoće

1. Redovno vežbajte u skladu sa zdravstvenim stanjem vašeg organizma, jer vežbe ali i svakodnevna šetnja mogu veoma efikasno da regulišu trigliceride.

2. Skinuite pravilno višak kilograma, uz niskokalorične dijete, nikako proteinske, keto ilil neke slične brendirane dijete.

3. Ograničite upotrebu alkohola koji je bogat šećerima, industrijske sokove, kola pića...

Foto: Shutterstock

Ograničite upotrebu alkohola i sklatkih pića

4. Izbegavajte rafinirane šećere kroz razne slatkiše i konditorske proizvode, rafinirane ugljene hidrate, razna peciva i testa, jer su napravljna od rafiniranog šećera i fruktoze i povećavaju trigliceride.

5. U ishrani birajte zdravije masnoće, oni neprerađene, biljna nerafinirana ulja, izbegavajte industrijski obrađene mesne proizvode koji u sebi sadrže skrivene masti.

U slučaju visokih vrednosti konsultujte se sa lekarom radi dobijanja terapije i uz terapiju obavezno promenite način ishrane i stil života.

Foto: Shutterstock

Ne zaboravite na zdrave masnoće

- Ishrana treba da se sastoji od dosta raznog povrća, manje količine voća, mahunarki, zdravijih masnoća u vidu hladno ceđenih biljnih ulja, povremeno malo orašastih plodova, manje masnih mlečnih proizvoda, ograničene količina integralnog hleba i testenine, manje masnih mesa i obavezno odstranite vidljivu masnoću i kožicu, morske ribe, ali ne i morskih plodova. Hranu pripremajte na ograničenoj količini ulja – poručuje Branka Mirković.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija