• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA
Informer

Izvor: ljubav&zdravlje/N.L.

15.03.2021

19:30

TRIGLICERIDI rastu od PREVIŠE ŠEĆERA! Nutricionista otkriva ŠTA JESTI u tom slučaju! /RECEPTI/

Ljubav

TRIGLICERIDI rastu od PREVIŠE ŠEĆERA! Nutricionista otkriva ŠTA JESTI u tom slučaju! /RECEPTI/

Podeli vest

Trigliceridi su nam neophodni za zdrav život, ali kada njihov nivo skače, može da dođe do ozbiljnih bolesti, u najgorem slučaju do infarkta i moždanog udara, a zdrava ishrana, vežbe i redovna kontrola krvi najbolja su prevencija, objašnjava nutricionista Branka Mirković

Obilje svežeg povrća, supe, čorbe, grilovano povrće i posno meso treba da budu osnova vašeg jelovnika ako su vam povišene vrednosti triglicerida. Mada su nam neophodni za zdrav život, kada je njihov nivo skače, može da dođe do ozbiljnih bolesti, u najgorem slučaju do infarkta i moždanog udara, a zdrava ishrana, vežbe i redovna kontrola krvi najbolja su prevencija, objašnjava nutricionista Branka Mirković.

Veza sa holesterolom

- Ko ima povećane trigliceride u krvi, ne mora da ima i povećan holesterol. Njihovi metabolizmi nisu isti, ali se ipak, vrlo često sreću zajedno. Holesterol služi za izgradnju ćelija i određenih hormona, dok trigliceridi, koji se čuvaju u masnim ćelijama, skladište neiskorišćene kalorije. Po potrebi, tokom dana, hormoni oslobađaju trigliceride i pretvaraju ih u neophodnu energiju između obroka - sugeriše Branka Mirković.

Foto: Shutterstock

Ako svakodnevno unosimo više kalorija nego što nam je potrebno za stvaranje energije, dodaje naša sagovornica, odnosno ne sagorevamo ih ili unosimo visok sadržaj ugljenih hidrata i šećera, može da se desi da holesterol bude u granicama normale, a da trigliceridi budu visoki.

- Povišene vrednosti kompletnog lipidnog statusa jednostavno se otkrivaju laboratorijskim analizama, te je veoma važno ići na redovne lekarske kontrole. Važno je samo da 12 sati pre vađenja krvi ne unosite ništa osim vode - podseća nutricionista.

Pet smernica

Povećani trigliceridi ozbiljno povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, dijabetesa tipa 2, nagoveštavaju insulinsku rezistenciju, ukazuju na metabolički sindrom, probleme sa štitnom žlezdom, odnosno hipotireozu.

- Lekove uvek treba uzimati uz konsultaciju sa lekarom jer diuretici, estrogen i progesteron, steroidi koje uzimaju mladi u teretanama i još neki lekovi mogu da podignu nivo triglicerida - dodaje naša sagovornica i navodi preporuke za prirodno snižavanje visokih triglicerida, a ovi saveti mogu da se primenjuju i preventivno:

1. Redovno vežbajte u skladu sa zdravstvenim stanjem vašeg organizma, jer vežbe, ali i svakodnevna šetnja, mogu veoma efikasno da regulišu trigliceride.

2. Skinite pravilno višak kilograma, uz niskokalorične dijete, nikako proteinske, keto ili neke slične brendirane dijete.

Foto: Shutterstock

3. Ograničite upotrebu alkohola koji je bogat šećerima, industrijske sokove, kola pića...

4. Izbegavajte rafinisane šećere kroz razne slatkiše i konditorske proizvode, rafinisane ugljene hidrate, razna peciva i testa, jer su napravljena od rafinisanog šećera i fruktoze i povećavaju trigliceride.

5. U ishrani birajte zdravije masnoće, one neprerađene, biljna nerafinisana ulja, izbegavajte industrijski obrađene mesne proizvode koji u sebi sadrže skrivene masti.

U slučaju visokih vrednosti konsultujte se s lekarom radi dobijanja terapije i uz terapiju obavezno promenite način ishrane i stil života.

- Ishrana treba da se sastoji od dosta raznog povrća, manje količine voća, mahunarki, zdravijih masnoća u vidu hladno ceđenih biljnih ulja, povremeno malo orašastih plodova, manje masnih mlečnih proizvoda, ograničene količine integralnog hleba i testenine, manje masnih mesa i obavezno odstranite vidljivu masnoću i kožicu, morske ribe, ali ne i morskih plodova. Hranu pripremajte na ograničenoj količini ulja - poručuje Branka Mirković i predlaže jelovnik za jedan dan.
 

PRIMER dnevnog JELOVNIKA

Doručak:
Sendvič sa povrćem i limunada

Foto: Shutterstock

Sastojci: parče integralnog hleba, kašičica manje masne pavlake, šnit ćurećih prsa (20 g), list zelene salate, rotkvice, paradajz, krastavac, različito povrće, limun.
Priprema: Parče integralnog hleba namažite u tankom sloju sa pavlakom, dodajte ćureća prsa, list zelene salate i različito povrće i napravite limunadu bez šećera.
Ukupno 168 kcal


Užina: Voćka po izboru srednje veličine (oko 150 g)
Ukupno 90 kcal

Foto: Shutterstock

Ručak:
Potaž od povrća i grilovana piletina sa spanaćem

Foto: Shutterstock

Sastojci: Za potaž: 30 g šargarepe, 30 g korena celera, 100 g brokolija, 100 g tikvica, 4 dl vode, so, kašičica maslinovog ulja. Plus: 150 g pilećeg filea, 350 g spanaća, čen belog luka, so, dve kašičice maslinovog ulja. Za salatu 150 g različitog povrća: zelene salate, čeri paradajza, rukole, krastavca, so, kašičica maslinovog ulja.
Priprema: Povrće iseckati, naliti vodom i izblendirati. Staviti u sud, zagrevati na umerenoj temperaturi i na istoj temperaturi kuvati 7 do 10 minuta. Dodati so i na kraju maslinovo ulje. File posoliti, namazati uljem i peći na srednje umerenoj temperaturi sa obe strane, svaku po 3 minuta. U tiganj staviti oprani spanać i mešati dok se ne smanji volumen oko 3 do 5 minuta. Sipati u tanjir, iseći, dodati čen izgnječenog belog luka, posoliti, promešati i preliti kašičicom maslinovog ulja. Iseckati povrće, napraviti salatu i začiniti.
Ukupno 596 kcal

Užina:
Svež krastavac (200 g) i čaša kiselog mleka od 2,8% mm

Ukupno 121 kcal

Foto: Shutterstock

Večera:
Grilovano povrće

Foto: Shutterstock

Sastojci: 300 g raznog povrća: tikvice, plavi patlidžan, paradajz, mladi luk, pečurke, so, kašičica maslinovog ulja. Po želji sveža zelena salata (rukola, bebi spanać).
Priprema: Iseckati povrće, tikvicu, plavi patlidžan, paradajz, mladi luk, pečurke na komade, posoliti, sipati maslinovo ulje, promešati i peći kratko na visokoj temperaturi. Po želji pripremiti svežu zelenu salatu i začiniti je.
Ukupno 205 kcal

UKUSNA, ali... Zašto ne treba jesti PILETINU SVAKI DAN?

SVI BACAMO KORU OVOG VOĆA, A ONA JE JAKO ZDRAVA! Puna je vlakana koji utiču na mršavljenje, ali i OVIH VITAMINA!

 

 

Postovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, Youtube, Viber.

Pridružite se i saznajte prvi najnovije informacije.

Naše aplikacije možete skinuti na:


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
A odakle

pre 3 godine

Imam ove zdravstvene probleme, ali od cega da sebi priustim ovakav, zdrav nacin ishrane? Od cega? Od plate 50.000 dinara u cetvoroclanoj porodici sa dva srednjoskolca. Od cega?

sledeća vest

Politika

TV

Društvo

JOŠ Društvo VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Preminuo Dijego Maradona
Fudbal

Na današnji dan: Preminuo Dijego Maradona

Na današnji dan, 25. novembra 2020. godine, preminuo je jedan od najboljih fudbalera svih vremena Dijego Armando Maradona. Napoliju je doneo dva šampionska pehara, a Argentini titulu prvaka sveta 1986. Igrao je još za Boku, Barselonu, Sevilju i Njuels old bojs, a selektor "gaučosa" bio je od 2008. do 2010.

25.11.2024

06:20

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set