• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: ljubav/zdravlje

13.02.2022

18:33 >> 18:34

NEGA TELA TOKOM TRUDNOĆE! Drugo stanje, drugačija dnevna RUTINA! A tek STRIJE...

Shutterstock

Ljubav

NEGA TELA TOKOM TRUDNOĆE! Drugo stanje, drugačija dnevna RUTINA! A tek STRIJE...

Podeli vest

Oslušnite svoje telo i promene kroz koje prolazi. Telo spolja i iznutra treba više hraniti od rane faze trudnoće, tokom celog njenog perioda, pa i nakon porođaja...

Trudnoću ne zovu bez razloga drugo stanje. Tada kod žena dolazi do drugačijeg hormonskog statusa, potreba organizma, te i do menjanja dotadašnjih životnih navika, kako ishrane tako i nege tela. Dolazi do promene i u kilaži, kod nekih žena je ona izraženija, kod nekih nije, pojačana je pojava strija, ali i bubuljica na neželjenim mestima. Uobičajen tip kože, prema kojem smo do tada birali kozmetiku, sada se menja. Telo spolja i iznutra treba više hraniti od rane faze trudnoće, tokom celog njenog perioda, pa i nakon porođaja. Nekoliko je promena na koje posebno treba obratiti pažnju.

Isušivanje kože i pojava strija

Jedan od najčešćih problema s kožom kod trudnica jeste suva koža na stomaku. Obično se javlja na samom početku trudnoće i ume da bude veoma neprijatna. Praćena je svrabom i peckanjem na stomaku, bokovima i leđima. Rešenje su kreme koje hidriraju kožu, kao i kreme sa cinkom. Osim što čine kožu vlažnom, one ublažavaju i svrab. Strije takođe mogu biti praćene svrabom, a pojedinim trudnicama zadaju brigu jer ostaju vidljive i nakon porođaja (kada menjaju boju u belu). Uzrok pojave strija može da bude genetski faktor, godište trudnice, težina, tip kože ili način ishrane.

Foto: Shutterstock

Suva koža je praćena svrabom i peckanjem

Pojava strija se može ublažiti redovnom masažom, čime se podstiče prokrvljenost kože. Avokado, ši buter i pčelinji vosak najbolji su saveznici u borbi protiv ovih neželjenih promena na koži. Uvrsitite ih u svakodnevnu negu, bilo u prirodnom izdanju ili putem preparata koji ih sadrže. Od prirodne nege preporučuje se unos namirnica sa povećanom količinom vitamina C (na primer borovnica, jer pomaže sintezi kolagena) ili vitamina E (koji se može naći u avokadu). Ove namirnice će na prirodan način hidrirati vašu kožu i povećati njenu elastičnost, te umanjiti pojavu strija.

Paradajz i limun protiv pojačane pigmentacije

Kod nekih trudnica se pod dejstvom hormonskih promena pojavlju pege, mladeži, pečati ili fleke žućkastosmeđe boje. Uglavnom su to delovi oko očiju, na obrazima, iznad usana ili ramena. Kao i svi drugi problemi sa kožom, i ove promene se uglavnom povlače nakon porođaja. Paradajz i limun treba da budu deo svakodnevnog menija trudnice. Osim što su blagotvorni za njeno opšte zdravlje, antioksidanti u paradajzu i limunska kiselina pokazali su se kao dobra preventiva pigmentacije kože.

Foto: Shutterstock

Obratite pažnju i na zaštitu od sunca

Glicerin za negu lica

Dermatolozi preporučuju da tokom trudnoće upotrebljavate blaga sredstva za čišćenje kože i naglašavaju da je najbolje koristiti prirodne preparate na bazi glicerina. Nakon toga nanesite biljni tonik, pa u tankom sloju hidrantni krem u zavisnosti od tipa vaše kože. Pri odabiru kreme za lice i mleka za telo obratite pažnju na zaštitu od sunca, trebalo bi da bude iznad 15.

Foto: Shutterstock

Masažom se smanjuje osećaj težine u nogama
Masaža stopala sprečava oticanje

Tokom trudnoće ne treba zapostaviti fizičke aktivnosti koje su prilagođene drugom stanju. Na taj način se poboljšava cirkulacija krvi. Nanošenjem blagog biljnog gela ili kreme na kožu nogu od stopala ka naviše poboljšava se mikrocirkulacija, smanjuje se povećana popustljivost kapilara i ubrzava nestanak otoka nogu. Ono što još može biti od koristi je blaga masaža stopala, jer se time smanjuje osećaj težine u nogama. Oticanje nogu svakako je jedan od problema s kojima se trudnice suočavaju, posebno tokom letnjih meseci.

Prirodna ulja za blistavu i zdravu kosu

Jedan od najboljih kućnih preparata za negu kose u trudnoći jeste masaža uljem. Dva-tri puta nedeljno lagano umasirajte malo toplog ulja na kožu glave, samo pomoću vrhova prstiju. Za masažu, preporučuje se da koristite kokosovo ili susamovo ulje, ali jednako dobra ulja su i bademovo ili maslinovo ulje. Možete čak i da pomešate ulja kao što su susamovo i ricinusovo ulje ili kokosovo, jojobino i bademovo ulje. Tako ćete dobiti još bolje efekte.

Foto: Shutterstock

Lagano umasirajte malo toplog ulja na kožu glave

U ulje za masažu dodajte eterična ulja poput ulja lavande, kedrovine, ruzmarina ili kamilice. Ulje lavande ima svojstva stimulisanja rasta kose, dok vam ulje ruzmarina pomaže kod povećanja debljine kose. Ulje kamilice čini vlasi mekim i sjajnim, dok ulje kedrovine usporava opadanje. To može biti i dobar savet za negu kose i brigu za opadanje kose nakon porođaja.
 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija