• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav/Zdravlje/N.L./snagabilja.rs

21.02.2022

17:30

NI DAN BEZ ZELENOG ČAJA! Travar OTKRIVA za šta je KORISTAN i kako se PRAVILNO priprema!

Shutterstock

Ljubav

NI DAN BEZ ZELENOG ČAJA! Travar OTKRIVA za šta je KORISTAN i kako se PRAVILNO priprema!

Podeli vest

Pored uživanja u njegovom prijatnom ukusu, Japanci su ubeđeni da za svoju dugovečnost mogu da zahvale upravo zelenom čaju, kaže fitoterapeut Momčilo Antonijević i objašnjava zbog čega je ovaj napitak tako lekovit, zašto ga toliko poštuju na Dalekom istoku, te kako se pravilno priprema i koristi

Iako Japan nije postojbina čaja, u Zemlji izlazećeg sunca kult ispijanja ovog napitka doveden je do savršenstva. Pored uživanja u njegovom prijatnom ukusu, Japanci su ubeđeni da za svoju dugovečnost mogu da zahvale upravo zelenom čaju, kaže fitoterapeut Momčilo Antonijević i objašnjava zbog čega je ovaj napitak tako lekovit, zašto ga toliko poštuju na Dalekom istoku, kako se pravilno priprema i koristi, kao i ko ne bi trebalo da u njemu preteruje.

Foto: Shutterstock

Kupite ga u granulama, tj. kuglicama, koje se razviju kada ih prelijete vrelom vodom

- Zeleni, crni i beli čaj dobijaju se od iste biljke, Camelia sinensis, ali se proces obrade listova razlikuje. Naime, crni čaj se dobija tako što se listovi čaja pre sušenja fermentišu, dok se zeleni dobija samo sušenjem listova. Kada kupujete zeleni čaj, uvek je bolje da ga kupite u granulama, odnosno kuglicama, koje se razviju kada ih prelijete vrelom vodom, pa na dnu šolje vidite cele listove. Zeleni čaj u filter kesicama je usitnjen, a u tom obliku brže gubi lekovitost - smatra fitoterapeut.

Lekovitost

Reč je o kofeinskoj biljci koja sadrži znatno manje kofeina od kafe, kola pića ili crnog čaja. Ipak 20 do 40 mg kofeina koje zeleni čaj sadrži u jednoj šolji dovoljno je da nam poboljša koncentraciju i otera sanjivost, pa se posebno preporučuje studentima koji spremaju ispite i svima koji su izloženi intelektualnom naporu, poručuje naš sagovornik.

Ko ne bi trebalo da preteruje

Zeleni čaj je bezbedan i manje štetan od ostalih kofeinskih biljaka ako se piju 3-4 šolje na dan.
- Ipak, izbegavajte ga ako patite od anemije ili imate problem sa opstipacijom. Trudnicama se takođe ne preporučuje preterivanje. Zanimljivo je da se ekstrakti zelenog čaja koriste i u kozmetičkim proizvodima za negu lica i tela, a naročito u proizvodima za mršavljenje i protiv celulita - sugeriše fitoterapeut.

- Ovaj napitak sadrži i znatne količine fluora, te je odlična preventiva protiv karijesa, a zahvaljujući taninima jača desni. Dve do tri šolje zelenog čaja na dan odlična su preventiva i protiv kancerogenih oboljenja, arteroskleroze i osteoporoze, pa se svima koji su izloženi povećanom riziku od ovih oboljenja savetuje da ga redovno piju. Polifenoli, antioksidantne materije koje sadrži, snižavaju nivo ukupnog holesterola - navodi Momčilo Antonijević.

Ova biljka može da se pohvali sa pet antibakterijskih jedinjenja, a japanski naučnici došli su do zaključka da zeleni čaj deluje i antivirusno - u vreme infekcija izuzetno je korisno ispirati usta i grlo čajem.

Foto: Shutterstock

U Kini postoji izreka "Bolje tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja"

- Naučnici Univerziteta u Klivlendu 1999. godine došli su do dokaza da zeleni čaj posebno prija osobama koje pate od reumatoidnog artritisa. Nekoliko šolja na dan preporučuje se i kao veoma dobra preventiva toj bolesti - naglašava fitoterapeut i dodaje:

- U Kini postoji izreka: "Bolje tri dana bez hrane nego jedan dan bez čaja." Ovo posebno važi za one koji žele da smršaju, jer je zeleni čaj njihov provereni saveznik. On smanjuje apetit, ubrzava apsorpciju masti, a zahvaljujući katehinima reguliše nivo glukoze, te se posebno preporučuje onima kojima naglo pada ili raste nivo šećera u krvi. Zbog visokog sadržaja mineralnih soli, zeleni čaj podstiče mokrenje, a samim tim i detoksikaciju organizma.

Priprema i dobre kombinacije

Zeleni čaj se veoma često nepravilno priprema, naglašava fitoterapeut. Evo ispravnog načina:
Kafenu kašičicu zelenog čaja prelijte sa 300 ml vrele vode. Voda ne sme biti ključala već vrela, a odgovarajuću temperaturu ćete postići ako ne dozvolite da voda provri ili ako je nakon vrenja ostavite da se prohladi jedan minut, pa zatim prelijete čaj. Temperatura je važna, jer ako je voda toplija od 80 stepeni Celzijusa, napitak će dobiti ružan ukus koji podseća na ribu. Kada prelijete čaj, poklopite posudu i ostavite da odstoji najmanje tri, a najviše pet minuta.

Foto: Shutterstock

Ako čaj pijete jer želite da smršate, pomešajte ga sa listom celera

Nakon toga procedite i ostavite da se malo prohladi, jer se zeleni čaj pije topao, a ne vreo. U zeleni čaj mogu se dodati i druge aromatične biljke.

- Ako želite da napravite okrepljujući napitak koji pojačava koncentraciju, u čaj dodajte i grančicu ruzmarina ili nane. Ako želite da sprečite karijes i ojačate desni, zeleni čaj kombinujte sa istom količinom žalfije i ovom tečnošću ispirajte usta. Đumbir i zeleni čaj su odlična kombinacija. Ovaj pomalo ljuti napitak posebno prija ako ste prehlađeni ili patite od arteroskleroze ili visokog holesterola. Ako čaj pijete jer želite da smršate, pomešajte ga sa listom celera i dobićete mirisni napitak prijatnog ukusa. Naravno, nemojte ga zaslađivati - savetuje Momčilo Antonijević.


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!
Ključa u jugoistočnoj Aziji

Tajvan priznao, američke "zelene beretke" su na tri milje od Kine! Vojska SAD nije kročila na ostrvo od 1979!

Tajvan je zvanično potvrdio stalno prisustvo trupa iz Sjedinjenih Država na ostrvima pod kontrolom Tajpeja u blizini obale kontinentalne Kine. Peking smatra da ostrvo svojom teritorijom, uprkos žestokom protivljenju lokalnih stanovnika. Tenzije oko statusa Tajvana su naglo porasle poslednjih godina. Tajpej je očigledno na vojne manevre Kine odgovorio tako što je na "svoje kopno" pozvao američku vojsku!

28.03.2024

17:47

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija