• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

14.03.2022

11:26

JAČA ODNOS S PARTNEROM, SLABI LIBIDO... Sve što treba da znate o prednostima i manama INTIMNE APSTINENCIJE!

Shutterstock

Ljubav

JAČA ODNOS S PARTNEROM, SLABI LIBIDO... Sve što treba da znate o prednostima i manama INTIMNE APSTINENCIJE!

Podeli vest

Suzdržavanje od intimnih odnosa ima svoje dobre, ali i loše strane.

Intimni odnosi su definitivno jedan vid aktivnosti koji unosi zabavu u vaš život. Međutim, mogu biti mnogo više od toga. 

Naučno je dokazano da pozitivno utiču kako na mentalno, tako i na fizičko zdravlje, a čak se davno verovalo da žene koje nemaju redovne polne odnose život, pate od histerije.

Reč histerija zapravo potiče od grčke reči "hystera", što u prevodu znači materica. To je vrsta neuroze koja obuhvata razne telesne, senzorne, motoričke i mentalne poremećaje sa psihogenim poreklom (npr. napad smeha i plača, ekstremna razdražljivost, anksioznost, ubrzan rad srca, mučnina, bolovi u različitim delovima tela).

Za lečenje histerije mnogi lekari su koristili masažu karlice i genitalija, a cilj je bio pacijenta dovesti do "histeričnog paroksizma" ili orgazma. Verovalo se da se na ovaj način usporava disanje i izaziva osip na koži, vlaženje vagine i trbušne kontrakcije. Ova praksa je korišćena u Viktorijansko vreme, a početkom 19. veka se raširila na delove u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama.

Pojavom vibratora, krajem 19. veka, uz masažu se histerija lečila i ovim "elektromehaničkim medicinskim instrumentom", kako ga je američki pisac Rejčel Meiner nazivao u svojoj knjizi "Tehnologija orgazma".

Zbog raznih benefita koje mogu pružati se*sualni odnosi, poput povećavanja nivoa serotonina i oksitocina u telu, smanjivanja stresa, produbljivanja partnera, postavilo se pitanje da li i koje dobrobiti možemo imati od apstinencije, tj. suzdržavanja od odnosa (bilo dobrovoljnog, bilo kao posledice spleta okolnosti, tj. nemanja partnera). 

Foto: Shutterstock

Ljubavni par

Prednosti apstinencije

  • Ukoliko imate negativna osećanja ili traume po pitanju intimih odnosa, apstinencija je dobar period da se radi na tome
  • Prilika za produbljivanje odnosa, ali i rešavanje problema sa partnerom (otkrićete da li vas veže još nešto osim dobrog odnosa u krevetu)
  • Prilika da istražite koje su zaista vaše želje, sklonosti i potrebe
  • Nema rizika od trudnoće ili polno prenosivih bolesti
  • Nakon završetka apstinencije, moguće je da ćete imati veći užitak u odnosima, jer će vam čula biti istančanija
  • Kod muškaraca se povećava nivo testosterona u telu, što povećava rast mišića, nivo energije, snage, kao i koncentracije i pamćenja, i takođe poboljšava kvalitet sperme

Mane apstinencije

Iako postoji dosta prednosti, takođe postoji i dosta mana, kada je o apstinenciji reč.

  • S obzirom na to da intimni odnosi oslobađaju napetosti, kod pojedinih ljudi može doći do pojačanog stresa, ukoliko ih nemaju redovno. 
  • Umesto istančanijih čula, postoji šansa da žene koje duži period nisu imale odnose, nakon pauze imaju neprijatan osećaj ili suvlju vaginu, dok muškarci mogu imati problem sa erekcijom i samopouzdanjem.
  • Umesto produbljivanja odnosa sa partnerom, kod nekih parova može doći do zahlađenja odnosa, pa i nestanka bliskosti
  • Narušava se imunitet, jer dolazi do manjka hormona koje telo luči prilikom intimnih odnosa, a koji pomažu u jačanju imunog sistema
  • Slabljenje libida

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija