• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

30.03.2022

09:30

OVAJ ČAJ TREBA PITI UJUTRO JER UVEČE MOŽE DA IZAZOVE NESANICU! Nutricionista otkriva koji čajevi su NAJZDRAVIJI - nana za creva, a kamilica...

Ljubav

OVAJ ČAJ TREBA PITI UJUTRO JER UVEČE MOŽE DA IZAZOVE NESANICU! Nutricionista otkriva koji čajevi su NAJZDRAVIJI - nana za creva, a kamilica...

Podeli vest

Često slušamo kako su čajevi zdravi, pa se pitamo koji od njih su najbolji za naš organizam. Poznato je u našem narodu da su nana i kamilica lekoviti, ali to nisu jedini čajevi koje treba da pijemo. Nutricionista Branka Mirković za Informer.rs otkrila je koji čaj može da zameni kafu i šta je najzdravije da pijemo

 - Dobro je što se sve više piju čajevi. Mnoge zemlje imaju tradiciju i kulturu ispijanja čaja. Mi smo nažalost pili čajeve samo kada smo bolesni. Zato male preporuke koje mogu da pomognu u odluci koje čajeve da pijete- objašnjava Branka.

Crni i zeleni čaj

Pravi čajevi su samo od suzenog lisća zelenog nefermentisanog i crnog fermentisanog lista grma čaja. Sadrže mnogo taina koji je veoma sličan kofeinu, podiže energiju, i zato se preporučuju ujutru i u toku dana. Uveče mogu da izazovu nesanicu. Ako dodajete limun sačekajte da se malo prohladi da ne uništite vitamin C iz limuna. Med se dodaje u prohlađen caj. Pije se bez šećera ili zaslađen, a moze i sa mlekom ili pravom slatkom pavlakom.

Foto: printscreen TV Prva

Branka Mitrović nutricionista

Geografsko poreklo

Od crnih i zelenih čajeva najpoznatiji su indiski, japanski i cejlonski. Razlikuju se po aromama.

Biljni čajevi

 - Poznati kao lekoviti čajevi u fitoterapiji odnosno lečenju sušenim biljem. Svaka vrsta biljnog čaja se preporučuje za određene tegobe ali i preventivno. Priprema je prelivanje vrelom vodom i mora malo poklopljen da odstoji. Dodaci po izboru- kaže ona.

Foto: Shutterstock

Nana

Poznato je da je nana zdrava, a Mirković otkriva za koji deo tela je važna.

"Nana je odlična za digestivni trakt, posebno za creva. Kamilica je antiseptik, hladi i odlična je protiv upala. Poznati su kantarion, zalfija, planinski, rtanjski kao i razne mešavine.

Čaj od šipka i hibiskusa su jarko crvene boje i bogati vitaminima i mineralima. Moderne mešavine čaja sa dodacima raznih vestačkim  aromama i ukusima su uvek lošijeg kvaliteta, bez obzira na cenu. "

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija