• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/J.G.

20.04.2022

10:01

PMS TE URNIŠE? Evo ŠTA tada treba da jedeš, a šta da izbegavaš U ŠIROKOM LUKU - ČOKOLADA je na POZITIVNOM spisku!

Shutterstock

Ljubav

PMS TE URNIŠE? Evo ŠTA tada treba da jedeš, a šta da izbegavaš U ŠIROKOM LUKU - ČOKOLADA je na POZITIVNOM spisku!

Podeli vest

Postoje određene namirnice koje mogu da poboljšaju, ali i pogoršaju stanje tokom pms-a.

Mnoge žene imaju velike neprijatnosti tokom pms-a, međutim, to ne mora da bude tako. 

Umesto da se isključivo oslanjate na lekove, pomoć možete da potražite i u pravilnoj ishrani.

- Znam da se na pomisao PMS-a nama ženama momentalno diže kosa na glavi. Još jedan mesec kad hormoni divljaju, glavobolja ne da mira, a raspoloženje pravi rolerkoster - čas bi da se smeješ, čas bi da zaplačeš zbog svake moguće sitnice - navodi nutricionistkinja Jovana Vučelić i dodaje:

- Da li si primetila da ti se tokom "onih dana" javlja neodoljiva želja za pojedinim namirnicama? Uglavnom to budu grickalice i razni slatkiši, kojima želiš barem na kratko da ublažiš glavobolju, neraspoloženje, osećaj nadutosti i druge prateće simptome. Ali, da li ti takve namirnice zaista mogu pomoći ili će one samo dodatno da pojačaju bolove u stomaku? Pa, kako bi ovaj period pregurala što lakše, evo nekih smernica šta bi trebalo da uvrstiš, a šta da izbegavaš u širokom luku:

ŠTA IZBEGAVATI TOKOM PMS-a

Kafa

Kofein može dovesti do sužavanja krvnih sudova i do usporenog protoka krvi. Samim tim, kafa će izazvati upalu, nadimanje i još jače stomačne bolove.

Alkohol

Zbog većeg gubitka krvi javlja se i niži krvni pritisak, ali i mnogo jače dejstvo alkohola na tebe. Sigurna sam da ti pored ovoga, ne trebaju još i problemi sa mučninom i mamurlukom ujutru.

Crveno meso

Iako je izuzetno zdravo, tokom pms-a bi trebalo izbegavati crveno meso. Ono u sebi sadrži prostaglandin, koji se tokom menstruacije prirodno proizvodi u tvom telu, a čije veće vrednosti mogu dovesti do grčeva.

Grickalice

Zbog velike količine natrijuma u sebi, dovode do zadržavanja vode u organizmu, a samim tim i do nadimanja i gorušice.

Foto: Shutterstock

bol

ŠTA JESTI TOKOM PMS-a

Banana

Bogata je kalijumom, magnezijumom i vlaknima koja pomažu smanjenju nadimanja. Takođe sadrži i vitamin B6, koji popravlja raspoloženje.

Crna čokolada

Najpopularniji slatkiš tokom pms-a. Ublažava menstrualne bolove, zahvaljujući antioksidansima. Ali ne zaboravi da ovo važi samo ako je čokolada sa min. 75% kakaoa.

Čaj od kamilice

Pored toga što ćeš lakše utonuti u san, kamilica će ti smanjiti grčeve i ublažiti stres.

Jaja

Gvožđe, vitamin B i esencijalne masne kiseline učiniće pravo čudo tokom pms-a. Ipak, ukoliko imaš osetljiv stomak, savetujem ti da tvrdo kuvana jaja zameniš nekim drugim oblikom, jer ona tokom perioda mogu izazvati gasove, nadimanje i gorušicu.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija