• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: M. KRSTAJIĆ

21.04.2022

12:05

VREME JE DA OČISTITE ORGANIZAM OD TOKSINA! 3 sata treba da prođe od poslednjeg obroka da biste otišli na spavanje

Ljubav

VREME JE DA OČISTITE ORGANIZAM OD TOKSINA! 3 sata treba da prođe od poslednjeg obroka da biste otišli na spavanje

Podeli vest

Proleće je mnogima asocijacija na čišćenje kuće, sređivanje ormara, sadnju cveća, ali i na detoksikaciju organizma

Beogradska nutricionistkinja Marija Stajić predlaže da iskoristite tezge prepune svežeg voća i povrća i povedete malo računa o svom izgledu, jer su zima i uživanje u jakoj hrani ostavili posledice na naše telo.

- Zimi često nabacimo kilograme, a s kilažom raste i masno tkivo. Toksini se talože u tim mastima, pa zato i treba da ih izbacimo i uradimo detoksikaciju. Jetra je glavni organ za čišćenje organizma, a da bi ona dobro funkcionisala, poželjno je da se zdravo hranimo. Ako osetite pad energije, glavobolju, nagle promene raspoloženja, nadutost u stomaku, znajte da je vreme za promene - kaže nutricionistkinja.

Stajićeva predlaže namirnice koje su najefikasnije za izbacivanje štetnih materija iz tela. 

- Na prvom mestu su one bogate vlaknima, jer će vlakna "pokupiti" u crevima sve toksine i lako ćete iz eliminisati iz tela. To su karfiol, brokoli, rotkvice, kelj, kupus, prokelj, cvekla, borovnice, limun, badem. Ove namirnice bogate su i raznim vitaminima, pa će dodatno ojačati organizam - objašnjava naša sagovornica.

Foto: Informer.rs

Sedam sati sna 

- Prolećni umor je normalna pojava u ovo doba godine. Da biste imali dovoljno energije, pokušajte da zaspite između 22 i 23 sata, a poslednji obrok neka bude u devet sati uveče. Na taj način nećete opteretiti organe za varenje - objašnjava nutricionistkinja i dodaje da su povremeno vežbanje i šetnja od velike važnosti za prolećni detoks. 

Ona ističe da uz ovo povrće nećete gladovati i da možete jelovnik da obogatite piletinom ili ribom. Osim toga, vrlo je važno koliko tečnosti pijemo tokom dana. 

- Da biste znali koja količina vode vam je potrebna, kilažu pomnožite brojem 30 i rezultat će vam pokazati koliko treba da popijete u toku dana. Pored vode u obzir dolaze i čajevi, kao i ceđeni sokovi. Najbolji su čajevi od maslačka, koprive, rastavića, čaj od semenki lana i zeleni čaj jer su oni najefikasniji "čistači" - savetuje Marija Stajić.

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija