• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Z.I.

28.05.2022

09:38

KUPUJETE BUREK ZA DORUČAK? Nutricionista Mirković objašnjava zašto ne treba da ga JEDETE LETI i ako SEDITE veći deo DANA

Ljubav

KUPUJETE BUREK ZA DORUČAK? Nutricionista Mirković objašnjava zašto ne treba da ga JEDETE LETI i ako SEDITE veći deo DANA

Podeli vest

Burek je mnogima jedan od najomiljenijih pekarskih proizvoda. Nutricionista Branka Mirković objasnila je za Informer.rs zašto treba da ga izbegavamo leti i koliko je kaloričan

Treba da znate da je burek pre svega veoma kalorična hrana.Nutricionista Branka Mirković kaže da treba da ga izbegavamo u letnjem periodu.

 - Burek je najstariji fast food obrok. Odličnog je ukusa, visokokaloričan i kada kupite burek znate tačno šta ste kupili i šta jedete iz pekare. Ostali pekarski proizvodi su sličnog čak i lošijeg sastava i imaju više kalorija. Ako volite burek jedite ga povremeno u manjim količinama, izbegavajte da ga jedete leti. Uz jogurt to je kompletan obrok- kaže ona.

Foto: Printscreen You Tube K1 Televizija

Branka Mirković nutricionista

Vrste bureka

Branka ističe da svi znamo sta je burek i kakvog je ukusa, a sada ga je analizirala sa nutritivnog aspekta.

 - Burek je pecivo koje se pravi od masnih kora, savijenih sa različitim punjenjem ili prazan. Najpoznatija punjenja su od sira i mesa, zelja i sira, krompir, a postoje i slatka punjenja sa jabukama, višnjama... pa se tako razlikuju vrste bureka. U Srbiji se kupuje kao burek i naglasi nadev. Uglavnom se uz burek pije jogurt. Danas se prodaje i sa novim vrstama punjenja, pica burek, sa pečrkama i šunkom, kulenom, a trenutni je hit burek sa kolenicom.

 - U Srbiji je burek okrugao i prodaje se na grame. U zavisnosti od područja, poznati su bosanski burek, makednosnski, turksi, grčki... Smatra se da je postojbina bureka turska i da je njihovo nacionalno jelo. Neki istoricari tvrde da je burek nastao u staroj Persiji.

Foto: bakina kuhinja

Burek

Burek ima mnogo kalorija 

Kada pojedete jedan burek, a recimo ste ženska osoba, to podrazumeva da ste sebi obezbedili čak polovinu dnevnog kalorijskog unosa.

 - Burek je visokokalorična namirnca i prosečna porcija od 250 g sa sirom ima oko 625 kcal i časa jogurt oko oko 110 kcal, što je ukupno oko 735 kcal, a to je više od trećine kalorijskog unosa za odraslnog mladog muškarca, za žene oko polovine dnevnog kaloriskog unosa- kaže Branka.

 "Ukus toplog, hrskavog bureka svi vole. Nutritivno se ne smatra visoko vrednom namirnicom, visoko kalorična je namirnica i ne preporučuje se osobama koje sede najveći deo dana. Ako odlučite da burek bude obrok, ostatak dana jedite dosta salate i malo voća i tako nutritivno uravnotežite ostatak dana."

BONUS VIDEO:




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59